-

2016’yı Lansman Yılı İlan Etti: Amerika’ya İhracata Başlayacak

Yazar:

22.06.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

2016’yı Lansman Yılı İlan Etti: Amerika’ya İhracata Başlayacak

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Modelpan’ın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

Üstün özellikleri dünya yapı sektörü tarafından kabul görmüş magnezyum oksit esaslı yapı levhasını ilk defa Türkiye’de yüzde yüz doğal hammadde ve yerli sermaye ile üreterek, yapı malzemeleri sektörüne yeni nesil bir yapı levhası kazandırdık. Biz magnezyum oksit esaslı yapı panellerinin ilk üreticisiyiz. Yıldız Holding Ak Alev’i aldıktan sonra Modelpan markasını yarattık. 2013’ten sonra seri imalata hazır hale getirmek üzere yeniden yapılanmaya girdik. A’dan Z’ye hammadde özelliklerinden başlamak üzere, her safhasını bilimsel bir anlayışla ele alıp ve iyi bir Ar-Ge ekibi kurup ürünümüzü oluşturduk. Yıldız Holding çatısı altında faaliyet gösteren AK ALEV ve KÜMAŞ’ ın çalışanlarının oluşturduğu Ar-Ge ekibi tarafından, Türkiye’nin bu alanda önde gelen akademisyenlerinin de destek verdiği örnek bir inovasyon projesine imza atıldı.

Hammadde tedarikçimiz olan Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş. de aynı gruba bağlı olduğu için, biz bu sektöre yapılanma olarak daha güçlü girdik. Ar-Ge çalışmalarımız yaklaşık bir sene sürdü ve son bir yıl itibariyle satış hattındayız. Bu seneyi lansman yılımız olarak kabul ettik. Yurtiçinde ve yurtdışında bayilerimiz var. Farklı kanallardan, farklı iş ortaklarımızla yani toptancı ve uygulayıcı bayilerimiz ki bu işte uygulama çok önemlidir ve ayrıca endüstriyel kanal bayilerimiz olmak üzere farklı satış kanallarımız var. Bu kanallarımız üzerinden satışlarımızı yapıyoruz.

 

Manyezit esaslı panel levhanın özellikleri nelerdir?

Doğada bulunan magnezyum karbonat pişirilerek, karbondioksiti uçuruluyor ve magnezyum oksit kalıyor. Magnezyum oksite, manyezit diyoruz. Ana malzememiz manyezit. Diğer doğal minerallerle bir araya gelerek ürünümüzü oluşturuyor.  Ürünümüz nefes alan bir ürün ve insan sağlığına zararı yoktur. Mantar, küf oluşturmaz. Formaldehit salımı yoktur. Tam anlamıyla çevreci bir ürün.  A1 sınıfı yanmaz bir malzeme. Üç saate kadar ateşe dayanıklı, su geçirmez, dona dayanıklı, yüksek ses ve ısı yalıtımı var. Aynı zamanda çok hafif, montajı kolay ve boyaya hazır yüzey yapısı ile zamandan ve işçilikten tasarruf etmenizi sağlıyor.

Ürünümüz diğer yapı malzemeleri gibi fırınlara girerek pişirilmiyor. Ürün oluşması hammaddelerin biraraya getirilmesi ve karıştırılmasıyla oluşturularak ve kalıplara dökülerek yapılıyor. Oluşan panelin ıslak çamur kıvamındaki yapısı, özel kür odalarında bekletilerek sertleşiyor ve içindeki nemi yavaş yavaş atarak sertleşiyor. Ürün, ekzotermik reaksiyon veriyor. Bu safhalar çok kritik, bütün parametreler doğru dengede tutulursa, ancak o zaman doğru bir ürün ortaya çıkmış olur.

Malzeme nerelerde uygulanabiliyor?

Uygulama alanları oldukça geniş. Cephede giydirme (siding) materyali olarak kullanılabildiği gibi, İç duvarlarda bölme duvar olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca döşemelerde döşeme altı olarak, asma tavanlarda ve ıslak hacimlerde kullanılabiliyor. Yangın koruması gereken yerlerde de vazgeçilmez bir panel.

“Uzmanlarla araştırmalar yaptık”

Ar-Ge konusunda ne gibi çalışmalar yapıldı?

Panel sektörü gittikçe gelişme gösteriyor çünkü binalar gittikçe daha hafif malzemelerle cephesini giydirmeye ve aynı zamanda iç/dış mekân duvarlarında yalıtım özellikli levhalar kullanmaya gidiyor. Panel sektöründe gerek iç gerek dış pazarda, fiber-cement panellerle başlayan süreç, son yıllarda Magnezyum oksit yapı paneli olarak en üst seviyeye ulaştı. Türkiye’ de manyezit paneller çok yeni ancak Dünyada biraz daha eski. En uzun geçmişi 20 yıllık ve ilk olarak Çin’de üretilmeye başlanmış. Çünkü Çin’de manyezit yatakları zengin. Devlet destekli çalışmalarla yapılmaya başlanmış. Dünyada da teknolojisi oradan yayılmaya başlamış. Fakat gerek üretimindeki zorluk gerek know-how’ ını geliştirmekteki zorluklar birçok ülkeyi bu ürünü geliştirmekten alıkoymuş veya yapmaya başlamışlar ama vazgeçmişler. Çünkü herkes kendi madenine, kendi hammaddesine göre kendi know-how’ını kendi geliştiriyor. Hiç bir ülkenin formülü diğer ülkede uygulanamıyor. Dolayısıyla teknoloji transferi yaparken, know-how transferi yapmak çok güç bu anlamda. Biz bunun farkındaydık ve asıl bu konuya odaklanıp, bunu geliştirdik. Bu konuda hem bizim hem de manyezit hammadde tedarikçimiz olan kardeş şirketimiz Kümaş’ın Ar-Ge’si hem de üç farklı üniversiteden yardım aldık. Eskişehir Üniversitesi, ODTÜ ve Dumlupınar Üniversitelerinden alanında uzman kişilerle çalıştık. Ayrıca İTÜ de bize bazı testlerde yardımcı oldu. Ayrıca TÜBİTAK’la da çalışmalar yaptık. Böyle zengin bir know-how’la çalışmalarımızı tamamladık. Tamamen kendi know-how ını oluşturarak uzun süren Ar-Ge çalışmalarının ardından geliştirdiğimiz bu inovatif ürünle Dünya standartlarında bir yapı paneli oluşturduk.

“TSE’de Modelpan Baz Alınarak Standart Oluşturuldu”

Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte yürütülen standart belirleme çalışmalarıyla yine bir ilke imza atılarak TSE K 480 Poz. numarasıyla MgO panellerinin standardı Modelpan baz alınarak oluşturuldu. Ürünü çıkardığımızda, ürüne kalite belgesi almak adına başvurduğumuzda gördük ki, ürünün standartları genelde diğer levhalarla aynı standartlar içinde değerlendiriliyordu çünkü özel bir standardı yoktu. Fakat ürünümüz, onu diğer ürünlerden ayıran üstün özelliklere sahip olduğu için, TSE’yle ortak bir işbirliğine girdik. Yaklaşık 6 ay süren bir çalışma sonucunda magnezyum oksit esaslı yapı levhasına uygun standartlar oluşturuldu. TSE K 480 adı altında geliştirildi ve bu çalışmadan sonra başvurumuzu yapıp, belgemizi aldık. Ayrıca Avrupa teknik onay belgemiz ETA ve CE belgemiz çıktı. Ayrıca Amerika pazarı için de belgelerimizi almak için harekete geçtik. Yakın zamanda onlar da çıkacak.

Üretim tesisiniz nerede konumlanıyor?

Fabrikamız Eskişehir’de. 130 bin metrekarelik alanda, 10 bin metrekare kapalı alanımız var. Üretim orada yapılıyor çünkü hammaddeye yakın olmak çok önemli. Bütün hammaddelerimiz tamamen %100 yerli. Ayrıca yakın zamanda ikinci altyapı yatırımımız da geliyor. Yeni hatla birlikte yıllık üretim kapasitemiz yaklaşık 5 milyon metrekare olacak. Önümüzdeki yıllarda kapasitemizi daha da artıracağız.

 

Firma olarak hedefleriniz nelerdir? Hangi ülkelere ihracat yaptınız?

İran, Azerbaycan, Özbekistan gibi yakın coğrafyaya ihracatımız oldu. Belgelerimizin tamamlanmasıyla Amerika’ya da ihracata başlayacağız. Çok önemli bir pazar çünkü Amerika’nın özellikle güney taraflarında ağırlıklı olarak çelik yapılar yapılıyor ve panel kullanımı artıyor.

Referans projelerden örnekler verebilir misiniz?

İstanbul, Ankara, Bursa, Samsun, Giresun gibi şehirlerde uygulama projelerimizi yaptık. Bazıları otel ve konut projeleri, bazıları ticari yapılar ve fabrika yapıları. Hem iç mekan hem dış mekân hem de döşeme uygulamalarımız var. Şimdi bir okula asma tavan işi uygulaması yapılacak.

Marka olarak hedefleriniz nelerdir?

Modelpan olarak, çok inovatif bir ürünü ülkemize kazandırdık. Tamamen yerli sermaye ve yerli kaynakları kullanarak yaptık. Dünyada da çeşitli platformlarda konferans ve fuarlara katılarak, ürünümüzü tanıtıyoruz. Heyecanla karşılanıyoruz. Bundan sonraki çabamız ürünü çeşitlendirmek olacak. Çok değişik yüzeyler, yapılar oluşturmak adına çalışmalar yapıyoruz. Mesela panelimizin halihazırda başka iki dokusu daha var; biri doğal taş deseni, diğeri de ahşap deseni. Ayrıca panele hizmet edebilecek farklı malzemelerle destekliyor olacağız. Her yıl portföyümüzü geliştirmeyi amaçlayacağız. Çevreci, sürdürülebilir ve inovasyon içerikli ürün ve hizmetler sunmak amacındayız.
Biz ürünlerimizi yaratırken, tüketici odaklı düşündük. Tüketici gittikçe bilinçleniyor. Bununla birlikte akıllı ve sağlıklı çözümler üzerinde duruyor. Bizim marka vaadimiz ve ürünümüz de bu doğrultuda ilerliyor. Bizim ürünümüz %100 sağlıklı ve çevreci bir ürün. Çünkü bütün hammaddelerimiz doğal hammaddelerdir. Tüketiciye sağlıklı bir çevre vadediyor.

“Panel sektörünün geleceği çok açık”

Yıldız Holding bünyesinde olmanın getirileri neler oldu?

Bizim grubumuz sürdürülebilirlik, çevre gibi konularda son derece hassas çalışmalar yapıyor. Biz de kendi grubumuzun misyonuna ve vizyonuna uygun olarak kendi bünyemizde pazarda var olmaya ve büyümeye odaklandık.

İnşaat ve panel sektörüyle ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Dünyada da artık manyezit panel levhaların trend olduğunu göreceğiz. Zaten farklı ülkeler bu konuda yatırıma geçmiş durumda. Türkiye de manyezit olarak zengin bir ülke. Binaların çehresi değişiyor çünkü yapım teknolojisi de değişiyor. Artık daha sağlam, daha hızlı ve daha modern tekniklerle ilerleniyor. Gittikçe daha fazla çok katlı yapılar yapılıyor ve göçmen sorunuyla da birlikte, prefabrik sektörü ve çelik sektörü hızla gelişiyor ve buralarda da paneller kullanılıyor. Bu anlamda panel sektörünün geleceğini çok açık görüyoruz. Aynı zamanda alçak katlı yapılarda da panel kullanımı artıyor çünkü çok hafif ve üstün yalıtım özellikleri sunuyoruz. Enerji tasarrufu sağlıyor.

2015 de manyezit yapı levhası, fiber-cement (elyaflı çimento) levha ve kompozit paneller Dünya pazarı yaklaşık 1.65 milyar m2. Manyezit yapı panellerinin, kısa sürede Pazar payını belirgin bir şekilde arttıracağı ve önümüzdeki yıllarda en popüler kaplama malzemelerinden biri olacağı tahmin ediliyor. Düşük maliyet, dayanıklılık, yalıtım özellikleri ve uygulama kolaylığı bu malzemeyi tercih ettiriyor. Türkiye’ de inşaat sektörü, ekonominin lokomotifidir. Zaman zaman ekonomik verilerde durgunluğa girilse de sektörün geleceği her zaman açık. Özellikle hızlı nüfus artışının olduğu yerlerde daha çabuk gelişiyor.

Bir yapı panelinde aranılan tüm özellik ve faydaların tek bir üründe bir araya gelmesiyle muadil ürünlerle rekabet eden ve global pazarda tüm yapı sektörüne fayda sağlayan Modelpan Manyezit Yapı Levhası tüketicinin arz talebine en akılcı çözüm olarak sunularak pazarda fark yaratıyor.

kaynak:yapi.com.tr

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS