-

‘Bana Bir Şey Olmaz’ Anlayışı İş Kazalarına Davetiye Çıkarıyor

Yazar:

07.10.2013

Kişi Okumuş

0 Yorum

‘Bana Bir Şey Olmaz’ Anlayışı İş Kazalarına Davetiye Çıkarıyor

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni bir yönetmelik yayımlayarak, yapı işlerinde uygulanması gereken iş sağlığı ve güvenliği kuralları, işveren ve çalışanların sorumluluklarını belirledi. Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı Abdullah Bozkır, işverenin ‘boş ver’, çalışanların da ‘bana bir şey olmaz’ tutumunun iş kazalarını kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

Türkiye’de ölümlü iş kazalarının büyük bölümünün yapı işlerinde meydana geldiğini anlatan BİR-DER Başkanı Abdullah Bozkır, yapı işlerinde hemen hemen her gün iş kazası yaşandığına dikkat çekti. Kazaların en büyük sebebinin eğitimsiz ve vasıfsız çalışan sayısının çokluğu olduğunu belirten Bozkır, “İşveren ‘boş ver’, çalışan da ‘bana bir şey olmaz’ deyince sonuç ortada. İşveren işi ucuza mal etmeye çalışırken bir taraftan da farkında olmadan başına gelecek korkunç sonu hazırlıyor. Bunun örnekleri çok. İş sağlığı ve güvenliğini angarya görüp hafife alanlar kazalar yaşandığında nelerle karşılaşacaklarını bilmiyorlar. Diyelim, inşaat iskelesinde çalışan işçi düştü ve hayatını kaybetti ne olacak? Başta vicdan varsa vicdani azapları başlayacak, sonra ölen kişinin ailesi, dostları, sevdikleri yakana yapışacak. Daha önemlisi devlet yakana yapışacak. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu devreye girecek. Maddi ve manevi cezalarla karşı karşıya kalınacak. Basit ve ucuz tedbirler hem işvereni hem de çalışanı korur. Önlemek, her zaman ödemekten daha ucuzdur.” diye konuştu.

Çalışama ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, 5 Ekim tarihli bir yönetmelik yayımladığını kaydeden Bozkır, yapı işlerindeki iş güvenliğinin yeniden ele alındığını dile getirdi. Yapı işlerinin, tehlike sınıflandırmasında ‘çok tehlikeli’ sınıfta yer aldığına dikkat çeken Abdullah Bozkır, şunları kaydetti: “Yapı işlerinde çalışan personelin en az 32 saatlik bir mesleki eğitim almış olması şartı getirilmiştir. Yönetmelikte, alt işverenler ve kendi nam ve hesabına çalışanlar arasında işbirliğinin sağlanması mecburi kılınmıştır. Yapı işlerinde proje sorumlusu olması zorunlu olmuştur. Yönetmelikte, ‘Aynı yapı alanında birden fazla işveren veya alt işverenin bulunması durumunda, işveren veya proje sorumlusu, sağlık ve güvenlik konularında bir veya daha fazla sağlık ve güvenlik koordinatörü görevlendirir’ ifadesi yer alıyor. Sağlık ve güvenlik koordinatörleri işin proje aşamasında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları yaparak önceden risk unsurları tespit ederek ona göre çalışma planı hazırlanacak.”

“YENİ DÜZENLEME TUVALETTEN BANYOYA HER YERİ KAPSIYOR”

Hazırlanacak planda; yüksekte çalışma, geçitlerde güvenlik, düşen cisimler, enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma, düzen, temizlik, istif ve depolama, sağlamlık ve dayanıklılık, acil çıkış yolları ve kapılarını da kapsayacak. BİR-DER Başkanı Abdullah Bozkır, “Planda yangın algılama ve yangınla mücadele, havalandırma, zararlı düzeyde titreşim, gürültü, gaz, buhar veya toz gibi zararlı dış etkenlere maruz kalma, ortam sıcaklığının, çalışma süresince çalışanların yaptıkları işe ve harcadıkları fiziksel Güce uygun düzeyde olması, çalışma yerlerinin, barakaların ve yolların aydınlatılması, kapılar ve geçitler, trafik yolları ve tehlikeli alanlar, yükleme yerleri ve rampaları, çalışma yerinde hareket serbestliği, ilk yardım, soyunma yeri ve elbise dolabı, duşlar ve lavabolar, tuvaletler ve lavabolar, dinlenme ve barınma yerleri gibi bütün bölümleri kapsayacak. Bütün bunlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları tarafından tespit edilen unsurlar olup, bütün kural ve ilkeler bilimsel temel ve gerçeklere dayanarak hazırlanmıştır.” dedi.

Denetimsizliğin en büyük problem olduğunu savunan Bozkır, personel yetersizliği nedeniyle yeterli denetim yapılamadığını dile getirdi. Bozkır, şöyle devam etti: “Etrafımıza bir baktığımızda, resmi kurumların inşaatlarında bile baretsiz, emniyet kemersiz çalışanları görüyoruz. Bu da yanlış iş yapanları cesaretlendirmektedir. Her yıl yapı işlerinde meydana gelen iş kazaları yüzünden yüzlerce insanın hayatını kaybettiği, sakatlandığı, yüzlerce çocuğun yetim öksüz kaldığını unutmamalıyız. İşveren ve çalışanlar bu kurallara uymayıp yasal sorumluklarını yerine getirmediği sürece iş kazaları ve meslek hastalıklarında Avrupa şampiyonluğunu kimseye bırakmayacağız kesin. Bizler yapı işlerindeki denetimlerin daha artırılması gerektiği kanısındayız. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için kanun, yönetmelik çıkarmak yetmiyor, bunu pratikte trafik kazalarında da görüyoruz. Denetimlerin yetersizliği, yanlış yapanları cesaretlendiriyor. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için fahri müfettişlik sisteminin getirilmesini tavsiye ediyoruz. Fahri müfettişliğin, az olan müfettiş sayısından kaynaklanan olumsuzlukları bir nebze azaltacağı kanaatindeyiz.”

kaynak: haberler.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS