-

Bu Binaların Isıtma-Soğutma İhtiyacı Çok Düşük

Yazar:

30.04.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

Bu Binaların Isıtma-Soğutma İhtiyacı Çok Düşük

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Yalıtımın önemini her platformda vurgulayan İzocam’ın düzenlediği “Multi Konfor Binalar Semineri”, Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirildi.

Pasif Ev prensiplerini temel alarak geliştirilen “Multi Konfor Binalar”ın Türkiye’de de uygulanmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını İzocam Genel Müdürü A. Nuri Bulut yaptı. Küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve enerjide artan dışa bağımlılığın ülkemiz için önem taşıyan konular olduğuna değinen Bulut, “Isı yalıtımı hem hane hem ülke ekonominse sağladığı katkı ve çevre dostu nitelikleriyle ön plana çıkan, elimizde hazır olan bir enerji verimlilik teknolojisidir. Yalıtım, ısıyı daha verimli kullanarak Türkiye gibi enerjisinin ¾’ünü ithal etmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığı azaltmaktadır. Doğru yalıtım malzemesi seçimiyle enerji verimliliğinin yanı sıra yangına karşı güvenli ve konforlu mekânlar da sağlanmaktadır” dedi.

Her gün yeni beklentiler oluşmaya başladığına dikkat çeken Bulut, günümüzde şekil değiştirebilen, çevreye uyumlu bina örneklerinin görülebildiğine işaret etti ve şunları söyledi:

“Geleceğin bina tasarımları tüm görkemiyle mimarlara da son kullanıcılara da heyecan vermeye devam ediyor. Daha önce yapılmayanı başarmak, mühendisliğin sınırlarını zorlamak ve bunun verdiği keyif ölçülemez. Günümüzde azalan enerji rezervleri, daha minimalist ve doğaya dost projeler yapma gerekliliğini ön plana çıkarıyor. İşte bu noktada enerji ihtiyacını ve kullanımını en aza indirgeyen, azami konfor sağlayan Multi Konfor Binalar, büyük bir fırsat olarak önümüze çıkıyor”.

Multi Konfor Binalar’ın, ısıtma-soğutma ihtiyacı çok düşük, akustik konforlu ve yangına karşı güvenli bir şekilde tasarlandığını belirten Bulut sözlerine şöyle devam etti:

“Multi Konfor Bina olarak inşa edilen yapılarda uyulması gereken 5 temel prensibin en önemlisi ısı yalıtımıdır. Duvar, döşeme ve çatılarda yapılacak kesintisiz, yüksek yoğunlukta ısı yalıtımı enerji tasarrufu sağladığı gibi yapıda oluşabilecek hasarları da önleyerek binanın ömrünü uzatmaktadır. Multi Konfor Binalar’da ısıtma yükü metrekarede 10 wat ile sınırlandırıldığında odayı ısıtmak için bir mum alevi yeterli olacaktır”.

Multi Konfor Binalar’da ısınma ihtiyacının %90 azaldığına ve oldukça yüksek enerji tasarrufu sağlandığına dikkat çeken Bulut, binaların Multi Konfor Bina konseptine uygun tasarlanmasının enerji tasarrufunu artırmak adına çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Rongen Architecten’den (Almanya) Prof. Ludwig Rongen, 1971 yılında yapılan ve tamamen hasar görmüş bir okul olan Baesweiler Ortaokulu örneğinde, “Enerji Tasarrufu Yaratan Yenilemeler ve Yeni Binalarda Pasif Ev Standartları” konusunu irdeledi. Rongen, bu harap olmuş okulun yeni baştan, ekonomik ve pasif bir şekilde, enerji verimliliğini artırarak yenilendiğini anlattı. Bu yenileme sırasında çok yüksek bir standarda ulaşılmaya çalışıldığını vurgulayan Rongen, “Pasif bina, çok ileri teknoloji binası değildir. Düşük teknoloji de değildir; çok dikkatli bir şekilde çalışmak ve yenilemek önemlidir. Pasif binanın hava geçirmez olması gerekiyor” dedi.

Studio APXE Ltd.’den (Bulgaristan) Georgi Nikolov, “Ulaşılabilir Çözümlerle Multi Konfor, Pasif Ev ve Artı Enerji Ev Uygulamaları” başlıklı bir sunum yaptı. 7 yıldır pasif ev projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Nikolov, Sofya yakınlarında yapılan bir pasif ev ve Bulgaristan’ın ilk artı enerji evi üzerinden örnekler verdi. Sofya’ya çok yakın ve tek bir aile için tasarlanan konutun sıfır enerji hatta artı enerji özelliği taşıdığını belirten Nikolov, “Bu evin soğutma ihtiyacı neredeyse sıfır. Yaz aylarında bu evi soğutmaya gerek yok. Bu evin bütün inşaat malzemeleri yerelden alındı. Oraya özgü taş ve ahşap kullanıldı. Benim ülkemde bir ilk olarak temelin altından izolasyon yaptık” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ekolojik Kent Proje Sorumlusu Y. Mimar Seda Müftüoğlu Güleç ise “Ekolojik Bina-Türkiye’nin İlk Pasif Evi” başlıklı sunumunda pasif ev sertifikasına sahip olan “Gaziantep Ekolojik Bina” ile bilgi verdi. Çok hızlı bir büyüme gösteren Gaziantep’in ekolojik ve sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmesi amacıyla bu projeye başladıklarını belirtti.

 

Kaynak: yapi.com.tr

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS