-

Burdur’da kat sayısının yükseltilmesi lazım!

Yazar:

02.11.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Burdur’da kat sayısının yükseltilmesi lazım!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Burdur’daki inşaat sektörü, yapılaşma, Burdur daki evlerin satış ve kiralama fiyatlarının yüksek olması konusunda Taştekin İnşaat sahibi Mustafa Taştekin şunları söyledi:

“7 yıldır inşaat sektöründeyim. Bu sektörü 23 yıl yaptığım bifiil çalıştığım hazır giyim sektörünü bırakarak tercih ettim. Başladığım günden bugüne kadar bu sektörde edindiğim tecrübeler noktasında en önemli tecrübemiz bu sektörün çok zor, çok meşakkatli ve çok stresli bir sektör olduğunu ifade edebilirim. Diğer taraftan inşaat sektörü ile alakalı olarak Burdur’da maliyetler birinci derecede deprem bölgesi olması münasebetiyle ve kat adedinin şehrin genelinde düşük olması münasebetiyle maliyetler çok yüksek bu vatandaşa yansıdığında vatandaştan fiyatların yüksek olduğuna dair itirazlar alıyoruz. Burdur’daki parselasyon çalışmaları zamanında çok sağlıklı yapılmamış. Çok sağlıklı yapılmadığı için de biz çok rahat projelendirme yapamıyoruz, çok sağlıklı şekilde inşaat çalışmaları gerçekleştiremiyoruz.

Bu sektörde bir başka husus da bazı harçların çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Örneğin Öğretmenevi’nin karşısında başlayacağım bir inşaat için şu an 142 bin TL otopark parası ödemek durumundayım bir de 18 bin TL’de ruhsat harcını Belediye’ye ödemek durumundayım. Arsa rayiç değerine göre belirlenmiş bedeller. Bu otopark harçlarının çok yüksek olduğunu düşünüyorum başta Sayın Belediye Başkanı olmak üzere yetkililerin bunu yeniden değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Burdur’da inşaat sektöründe olması gerekenden çok fazla faaliyet gösteren müteahhit var. Bugün net bir rakam olmamakla birlikte 200’ün üzerinde müteaahitten bahsediliyor. Burdur’un potansiyeline ve arz talep dengesine baktığınızda bu 200 ve üzerindeki müteahhit sayısının çok fazla olduğu düşüncesindeyim. Özellikle şehir dışından gelen bazı müteahhit arkadaşların yer bulabilmek adına bazı inşaat alanlarını yerleri değerinin çok üzerinde kapattıklarını ve bu noktada piyasayı yükselttiklerini, arsa girdi maliyetlerinin gider kaleminde bu nedenle yükseldiğini görüyorum. Bu noktada müteahhit arkadaşların daha dikkatli olması gerekiyor. Burdur’da inşaatla alakalı özellikle ana arterlerde yapılan inşaatlar çok zor şartlarda yapılıyor. Zaman zaman haftada 4-5 defa şikâyet söz konusu oluyor. Bu noktada vatandaşlarımızın anlayışlı olmalarını kendilerinden rica ediyorum. Ayrıca bu sektörde ekip çalışması, iş sağlığı ve iş güvenliği noktasında da birtakım eksiklikler var. Bunda da kurumsal bir yapı olmadığı için Burdur’da inşaat sektörünün kendi mecrasında akıp gittiğini biliyorum.

Her arsa ve kat karşılığı verilecek evi almıyoruz

Bizler arsa ya da evini kat karşılığı vermek isteyenlerin yerlerini de hemen almıyoruz. Öncelikle projenin oturması gerekiyor. Bizim beklentilerimizi karşılayıp karşılamamasına bakıyorum. İnşaat alanımızın araç ve yaya trafiği noktasında trafiğin yoğun olup olmadığı, merkez noktada mı yoksa kıyı bir noktada mı? olup olmadığına bakıyorum. Diğer taraftan o bölgedeki daha önce yapılan ve satılan inşaat metrekare birim fiyatlarına ve satış rakamlarına bakıyorum. Eğer; bütün bunlar neticesinde kendi değerlendirmemizde bu rakamlar noktasında biz beklentimizi karşılarsak orda inşaata başlıyoruz. Aksi takdirde orada inşaat çalışması yapmıyorum.

Burdur’da daire fiyatlarının ve inşaat fiyatlarının yüksek olduğu iddia ediliyor. Bu belli kriterlere göre doğru olabilir ama genel masraflara, gider kalemlerine baktığınızda fiyatların yüksek olmadığını düşünüyorum. Çünkü; Burdur’da pek çok yerde zemin artı 2,3 ve bazı ana arterlerde zemin artı 4 olmak üzere maksimum 5 kat inşaat yapabiliyorsunuz. Tabi Burdur 1. derecede deprem bölgesi olduğu için biz özellikle betonarme ve karkas inşaat kısmında çok ciddi maliyetlerle karşılaşıyoruz. Bu maliyetleri normal şartlarda 10 katlı veya 8 katlı bir bina yapsak bu maliyetleri biraz da artırmak suretiyle biz girdi fiyatlarını biraz da düşürmüş oluruz. Maliyetler yüksek olunca da biz bunu ister istemez satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz. Yani Burdur’da kat adedinin artırılması lazım. Ülkemizin birçok ilinde deprem bölgeleri de olmak üzere 8-10 kat birçok binalar yapılıyor. Bunun Burdur’da yapılmama sebebi nelerdir bilemiyorum, alt yapı sorunu mudur yoksa farklı gerekçeler mi var? Bilemem ama; bunlar ilgililerin değerlendireceği noktalar. Ancak Burdur’un inşaat noktasında önün açılması ve gelişmesi için kat sayısının her noktada yükseltilmesi lâzım.”

Burdur Yenigün Gazetesi

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS