-

“Hangi Jüri Olursa Olsun 3 Günden Fazla Proje Değerlendirmez”

Yazar:

13.12.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

“Hangi Jüri Olursa Olsun 3 Günden Fazla Proje Değerlendirmez”

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Kolokyum, jüri başkanı Tamer Başbuğ’un konuşmasıyla başladı. Ödül alan projelerin şartnameye uygun olmadığı üzerine yarışmaya getirilen eleştiriler doğrultusunda konuşan Başbuğ, yarışmalarda önemli olanın kurallara sahip çıkmak değil, kuralları delmek olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Her zaman kuralları uygulamanız, kurallara sahip çıkmanız değil; bazen de yarışmacının ne dediği üzerinden hareket etmeniz gerekiyor. Yarışmalara profesyonel olarak giren ekipler bunu bilirler. O yüzden de bu tip eleştiriler yapmazlar. Onlar bilirler ki, yarışmaların kendisi bizatihi kuralları delmek için kurulur. Başka türlü var olamazsınız. Yarışma deneyimi bu yüzden önemlidir. Eğer yarışmanın ruhunu okuyamıyorsanız imar yönetmeliklerine veya ağaçlara takılırsınız. Önemli olan genç mimarların bu yarışmadaki ruhu iyi okuyabilmeleridir. ”

Gelen projelerin çoğunun aynı şemayı taşıdığını, bu noktada jüride hayal kırıklığı yarattıklarını belirten Başbuğ, sözlerine şöyle devam etti: “260 proje içinde kavramsal açıdan farklı şeyler bekliyorduk. Arazi ve program serbestti, kısıtlayıcı hiçbir şey yoktu. Bütün yarışmacılar ertesi gün uygulanacakmış gibi proje yapmaya kalkmışlar, 150 proje aynı şemadan hareket etmişti.”

Kolokyum katılımcılarından Ömer Yılmaz söz alarak, bu kadar fazla katılımın olduğu bir yarışmaya jürinin iyi hazırlanamadığı, çok iyi bir raportörlük hizmeti alınmadığı sürece projelerin 3 günde incelenmesinin imkansız olduğu yorumunda bulundu.

Bunun üzerine Tamer Başbuğ şöyle cevap verdi: “Yarışma inceleme tekniği vardır. Normal proje gibi bakamazsınız, kıyaslamalı bakarsınız. Her elemede farklı kategorilere bakarsınız. Mesela 1. elemede veya 2. elemede projenin başında 1 saniye bile durmanız yeterlidir çünkü onun kriterleri öyledir. Bütün elemelerin kendine has özellikleri vardır. Hangi jüri olursa olsun 3 günden fazla proje değerlendirmez. Çünkü geriye dönüşler olmaya başlar, bu da kararları çelişkiye düşürür. Biz bu konuda deneyimli bir jüriydik.”

Kolokyum katılımcılarından Sinan Alper, 1. Ödüllü projede ağaçların korunmaması ve çekme mesafelerindeki esneklik üzerine jürinin ne düşündüğünü sordu. Soruyu yanıtlayan Tamer Başbuğ, “Profesyonel jüriler şartnamede şunu istiyoruz bunu istiyoruz demezler, yarışmacıya bırakırlar. Çünkü fikrin oradan gelmesi gerekir. Ağaçlar konusunda çok rahat düzeltilebilecek bir durumla karşı karşıyayız. Biz projeyi mimari değerlerinden dolayı seçiyoruz. Biz ne ağaçların ne de çekme mesafesinin projeye herhangi bir avantaj getirmediğini, mimari konseptin çok daha önemli olduğunu düşünerek bu projeyi seçtik.” dedi.

Jüri üyelerinden Deniz Dokgöz internette yapılan yorumları takip ettiklerini belirterek jürinin değerlendirmesine dair şunları söyledi: “Hiç olmayan bir ihtiyaç programı vardı: Açık hava sineması. Bu ihtiyacın farklı şekilde yorumlanabileceğini düşünüyorduk ama hayal kırıklığına uğradık. Zaten olabilecek tasarımların açık hava sineması başlığıyla verildiğini görüyoruz. 1. projede böyle bir durum yok. Projeyi oluşturan şey açık hava sinemasının varlığı. Eleştirileri yazan arkadaşlara, bundan sonraki yarışmalar içini önerim şu: Yarışmalarda çetele yok, gelen projeleri de böyle bir çetele üzerinden değerlendiremezsiniz. Değerlendirirseniz o zaman iyi fikirleri çöpe atmak zorunda kalırsınız.”

Kolokyum katılımcılarından Ülkü İnceköse söz alarak şunları söyledi: “Gerçekten fikrini ortaya koymak isteyen, sadece yapı yapmak derdinde olmayan mimarlardır yarışmaya girenler. Şartname ve soru cevap üzerinden yarışmaya giren mimar tabii ki 10 metre çekme mesafesini, ağaçları önemsemek zorundadır. Çünkü sizlere altı çizilerek sorulmuştur. Cevaplarda ise çok dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor. Hal böyleyken, resmi olarak onaylanmış bir durum, nasıl ‘çok rahatlıkla esnetilebilir’ deniyor?”

Cevap veren Tamer Başbuğ, bunun tamamen risk almak olduğunu belirterek şöyle dedi: ” Yarışmaya girip girmemenizde jüri de bir kriterdir; jüriyi beğenmez, girmezsiniz. Biz mekanik bir grup değiliz. 5 benzemez bir araya geliyor ve kendi değerlendirmeleri çerçevesinde bir karara varıyor. Seçim işi matematiksel bir durum değildir, jürinin haletiruhiyesine, iklimine, her şeye göre değişir.”

Kolokyumun tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

kaynak:arkitera.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS