-

İki Şelale Yok Edilecek

Yazar:

06.08.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

İki Şelale Yok Edilecek

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Selimiye Köyü’ndeki eşsiz güzelliğine sahip iki şelale HES tehditi altında. Kurşuncal Ormanları’nın içine yapılmak istenen HES projesi, Kurşuncal ve Çiseli şelalelerini yok edecek.

Ordu’daki iki şelaleyle ilgili tehlikeli bu durum, bölgede kesilmeye başlanan ağaçlar ve Ordulu Milletvekili Oktay Ekşi’nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na gönderdiği yazıya verilen cevapla ortaya çıktı. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, köydeki ağaç kesimleri üzerine Ordu İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne Ordu için hazırladığı çevre raporunda da Selimiye HES için ÇED gerekmediği bilgisine ulaştı.

Projeyle ilgili ÇED süreci olmadığından bölgede halkın bilgilenmesini amaçlayan toplantılar da yapılmadı. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Üyesi Gül Ersan’ın verdiği bilgilere göre, projenin yapılması planlanan Çukurköy Deresi üzerinde 2 şelale bulunuyor. Proje kapsamında, Kurşuncal Şelalesi’nin döküldüğü yerde su tutulacak. Şantiye de buraya kurulacak. Borulara taşınan su nedeniyle Kurşuncal’dan daha aşağıda bulunan Çiseli Şelalesi’ne de su akmayacak.

Ersan, HES’le ilgili bilgilerin bakanlığın sitesinde yer almadığını söyleyerek şunları anlattı: “Önce bölgede ağaç kesimleri oldu. Bakanlığın sitesinde bir bilgiye ulaşamadık. Sonra il çevre müdürlüğünden ve Ekşi’ye gelen cevaptan durumu anladık. Selimiye HES için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmış.” Ersan, projeyi öğrendikten sonraki gelişmeleriyse şöyle özetledi: “Gündemimize 2012’de girdi. ÇED kararına karşı dava açmak istedik ama o bölgede yaşayıp dava dilekçesine adını verecek kimseyi bulamadık. Platform üyelerinin açtığı davalar, ehliyetsizlik nedeniyle idare mahkemesi tarafından hep reddedildi. Danıştay da bu kararları onadı. 2011’den bu yana açtığımız davalar hâlâ bu nedenle sonuçlanamadı, HES inşaatları da hızla devam ediyor. Selimiye HES için de aynı durum olmasın diye bölgeden birini buluncaya kadar beklemeye karar verdik.”

YARGI KARARLARI UYGULANMIYOR

Kendilerine hukuki destek verecek avukat bulamadıklarından da dertli olan Ersan, “Bir arkadaşımızın projenin etkilediği alan konusunda bilgilenmesiyle yeniden gündemimize aldığımız Selimiye HES için Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne geçen pazartesi bir dilekçe gönderdik. Kurşunçal ve Çiseli şelalelerinin koruma kapsamında olup olmadığını öğrenmek istedik. Bölgenin turizm alanı olması nedeniyle belki kamuoyunun dikkatini çekebiliriz. Enerji santralleri, taş ve maden ocakları artık her yerde faaliyete geçebiliyor. Yargıdan tek tük çıkan iptal kararları uygulanmıyor. Şu anda Fatsa’da inşaat aşamasında olan Atilla I-II HES yargının ‘ÇED ve Kamulaştırma İptal’ kararlarına karşın çalışmalarına devam ediyor. Ordu’nun turizm alanı ilan edilmiş olan Çambaşı Yaylası’nda Çambaşı Barajı ve Darıca II HES inşaatı devam ediyor. HES şirketleri, ÇED raporlarına uymayan tüneller, izinsiz köprüler yapabiliyor; yetkili kurumlar ise görmezden geliyor. Şikayetlerimiz, suç duyurularımız, açılan kamu davaları ne yazık ki sonuçsuz kalıyor. Bu talanı durdurabilecek tek güç yöre insanları. Onların da birlikte olup makinelerin, güvenlik güçlerinin önünde durmaları o kadar kolay bir şey değil.”

GÜCÜ 1 MEGAVAT BİLE DEĞİL

HES projesinin adı, Ordu Selimiye Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı. Proje sahibi şirketin adıysa Mersan Mühendislik Enerji Üretim Doğalgaz İnşaat ve Endüstri San. Tic. Ltd. Şti. Firma, Enerji Piyasası Danışma Kurulu’ndan projeyle ilgili lisansı 20 Eylül 2012’de aldı. İki şelaleyi yok etme tehlikesi bulunan HES’in kapasitesi yalnız 0.975 megavat. Derenin debisi de saniyede 0.11 metreküp.

ORDU’NUN EN BÜYÜK ŞELALESİ

Selimiye köyü sınırları içinde ve çok büyük bir alanı kapsayan Kurşunçal Ormanları’nın arasında bulunan Kurşunçal Şelalesi, Ordu’nun en önemli şelalelerinden. Bir kısmı biraz yatay durumda olan şelalenin toplam yüksekliği 100 metre. Köyde şu ana kadar sadece ağaç kesimi yapıldı. Proje ile ilgili bir inşaat çalışması başlamadı.

Kaynak: Radikal

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS