-

Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği: “Marmaray’a Binmeyin”

Yazar:

02.11.2013

Kişi Okumuş

0 Yorum

Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği: “Marmaray’a Binmeyin”

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu ve Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), TMMOB Genel Merkezi’nde 29 Ekim tarihinde faaliyete giren Marmaray ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, BTS İstanbul 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyesi Ersin Albuz katıldı.

Toplantının başında medya mensuplarına özel olarak seslenen Solmaz, “Bilgiyi aktarmaktansa neyi aktardığımızı anlatmak için daha fazla zaman harcıyoruz” diyerek, hükümet yanlısı medyanın açıklamalarını çarpıttığını, aktarılan bilgilerini kamuoyuna lanse edilmediğini ve yeterli ilginin gösterilmediğine dikkat çekti. Solmaz, “Katıldığımız televizyon programlarında ise iktidar ve sorumlularla değil basın mensuplarıyla tartışıyoruz” diyerek bu durumun sorunları çözmek için yeterli olmayacağını aktardı.

TMMOB adına basın açıklamasını okuyan Süleyman Solmaz, “TMMOB ve BTS her şeyden önce ulaştırma projelerinde raylı sisteme yapılan yatırımları desteklemektedir ve yıllardır Odalarımızın çeşitli raporlarıyla, sempozyum ve kongreleri ile bu yöndeki eksikliği birçok kez dile getirmiş, eleştirmiştir. Ancak hükümetin birçok alanda olduğu gibi “ben yaptım oldu” mantığı ile konunun uzmanlarından gizleyerek uzak tutarak gerçekleştirdiği tüm projelerde ya bir eksik, ya ciddi riskler, ya da maliyetler ortaya çıkmaktadır ki Marmaray projesi de buna örnektir” dedi.

Uzun süre demiryollarında çalışmış TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın üyesi Elektrik/Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan’ın açıklamalarına tatmin edecek nitelikte cevaplar verilmediği bilgisi aktarıldı.

Solmaz, “Marmaray adı Gebze-Halkalı hattı ile birlikte bir projedir ve şu anda açılacak olan boğaz geçişine ‘Marmaray Projesi’ denmesi de hiç etik bir tutum değildir” dedi. Daha önce kamuoyunda yer alan bilgilerde düşey bir sapmanın olduğunu söyleyen Solmaz, “Firmadan bu tüneli sökerek yenilemesinin istendiği, firmanın bu maliyeti karşılamak yerine sapmayı dolgu ile giderdiği, denetimden sorumlu firmanın proje müdürünün bu nedenle istifa ettiği iddia edilmektedir. Yine sistem bütünlüğünün bozulması nedeniyle, sigorta ve garantiden doğan hakların alınamayacağı yönündeki iddialara karşı da herhangi bir açıklama yapılmamıştır” dedi.

Solmaz, “Uyarıyoruz! Teknik ve bilimsel açıdan hiçbir kurum ve kişiyi dinlemeyenler halkın can ve mal güvenliği ile oynamaktadırlar. En kısa zamanda kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapılmalı, konu ile ilgili kapsamlı bir toplantı yapılarak riskler bertaraf edilene kadar trenlerin yolcu taşıması ertelenmelidir” sözleriyle sonlandırdı.

‘HER YERDE METRO, HER YERE METRO’ SÖYLEMİ YALAN

Aslında yapılan çalışmaların metro değil de tüm ulaştırma sistemlerini kapsadığını ve bunu metro adı altında sunduklarını söyleyen Solmaz, iddia edilen sayının 141 km olduğunu fakat gerçekte bulunan metro uzunluğunun ise 39 km olduğunu söyleyerek, “Bu iddiada, bu güne kadar işletmede olan tüm raylı sistemlerin ve ayrıca, tercihli yolda sefer yapan metrobüs hattının da metro sistemleri kapsamında nitelendirildiği görülmektedir. Böyle bir nitelendirme, hatalı ve yanıltıcıdır. Raylı sistemler olarak, banliyö treni hatları, hafif raylı sistemler, tramvay sistemleri ve metro yapım ve işletme bakımından birbirinden çok farklı özelliklere sahiptir. Metrobüs ise lâstik tekerlekli motorlu kamu ulaşım sistemidir (tercihli yolda sefer yapan körüklü otobüs) ve metro sistemi ile uzaktan yakından benzerliği bulunmamaktadır” bilgilerini aktardı.

Ardından konuşan Cemal Gökçe, “Her yere metro” sloganının “Her yer Taksim her yer direniş” sloganından esinlenilerek yapıldığını söyledi. Gökçe, “Sadece sloganlarımızı kullanıyorlar, keşke başka söylediğimiz şeyleri de kullansalar” dedi.

Ulaşıma çok fazla finansman ayrıldığını ve hala mevcut ulaşım sorununun çözülmediğini üstelik ayrılan bütçe hakkında gerekli kişilere bilgi verilmediğini söyleyen Gökçe, “Ulaşıma bu kadar para harcandı ve çözüm bulamadıysak bu rant parası olur” diye konuştu.

Behçet Rıza Akçam’ın TMMOB ve yetkili kurumlara aktardığı riskler işe şu şekilde sıralandı; “Emniyet vagonlarının olmayışı, yeni kurulmaya çalışılan güvenlik sisteminin yetersiz olduğunu, herhangi bir bağlantılar arası kopma esnasında tünel içerisinde bu suyu boşaltma ve önlem alınma şansının olmayışı ve gerekli deneme seferlerinin teknik zorunluluklar çerçevesinde yapılmış olmayışı.”

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS