-

“Yıkımda Zamanla Yarışan İnşaat Firmaları Risk Alıyor”

Yazar:

09.02.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

“Yıkımda Zamanla Yarışan İnşaat Firmaları Risk Alıyor”

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


“İnşaat firmaları zamanla yarıştığı için, yıkım da riskli bir süreç yaratıyor” diyen AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, bu nedenle İstanbul gibi binaların bitişik nizam ya da çok yakın olduğu bir yerde yıkım işlemini gerçekleştirmenin de zorlaştığını söyledi.

Ankara Altındağ’daki kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında 5 katlı bir binanın çökmesi ve bir kişinin hayatını kaybetmesi, yıkım çalışmalarının güvenirliğini tartışmaya açtı. ‘Evim Kadıköy‘ projesinin mimarı AE Mimarlık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, “Kentsel dönüşümle birlikte özellikle İstanbul’un şantiye alanına döndüğünü söylemek yanlış olmaz. Ancak yapıların bu kadar iç içe geçtiği bir şehirde yıkım işlemleri de bazı problemler yaratıyor” diyor.

Yıkımda zaman baskısı ortadan kalkmalı

Ahmet Erkurtoğlu’nun verdiği bilgilere göre; kentsel dönüşümle birlikte insanlar denetim firmalarıyla anlaşıp binalarına testler yaptırıyorlar ve bu doğrultuda binalarına sağlam ya da çürük raporu alıyorlar. Bina çürükse de inşaat firmasıyla anlaşıp, bir an önce yeni binalarına kavuşmak istiyorlar ki bu durum sadece kentsel dönüşümden faydalanmak için geçerli değil. Deprem riski taşımayan ancak kullanım alanının yetersizliği nedeniyle ya da sadece yenilemek için binaların yıkılması da söz konusu. “İnşaat firmaları zamanla yarıştığı için, yıkım da riskli bir süreç yaratıyor. İstanbul gibi binaların bitişik nizam ya da çok yakın olduğu bir yerde yıkım işlemini gerçekleştirmek de zorlaşıyor. Yapımı sırasında deniz kumu, önceki yönetmelikler gereği az demir kullanımı gibi nedenlerle riskli statüsüne giren çürük binalarda, kazaların yaşanma riski de yüksek oluyor” diyen Erkurtoğlu, çürük binanın yıkımı sırasında yakınındaki binalara zarar verilmemesi için çok dikkatli önemler alınması; içindeki insanların tahliye edilmesi gerektiğini vurguluyor:

Düzgün yıkım için kurallara uyulmalı

“Şehrin içerisinde düzgün bir yıkımın yapılabilmesi için kurallara uymak gerekiyor. Örneğin; 4-5 katlı binalarda kullanılan makine tipiyle, yüksek binalarda kullanılan makine tipinin tamamen farklı olması büyük önem teşkil ediyor. Yıkımın yavaş olması gerekiyor. Kolonlara halatlar bağlayıp iş makinesiyle çekme sonucunda kolonlar kırılıp, binada anında çökme meydana geliyor. Ancak yıkım firması için hızlı ve ucuz olan bu yöntem, çoğu zaman kazalara da sebebiyet veriyor. Bu nedenle yıkım konusunda bir yönetmelik bulunmadığından dolayı, yıkım esnasında çevre, binalara ve insanlara ve de yıkım esasında çıkabilecek tozlardan dolayı doğaya zarar verilmeyecek şekilde tedbir ve önlemlerin alınması mutlaka gerekiyor”.

Kentsel dönüşüm, doğru şehirciliği ve estetiği de gündeme getirmeli

Kentsel dönüşümün çarpık yapılaşma sorununu çözüp çözemeyeceğine de değinen Ahmet Erkurtoğlu, “Kentsel dönüşümün en büyük avantajı, binaların deprem riskine karşı mevzuata uygun bir şekilde yapılıyor olması. Deprem riskine karşı bu dönüşümün çok önceden başlaması gerekiyordu. Ancak kentsel dönüşümü, sadece çürük binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması olarak düşünmemek lazım. Kentsel dönüşüm aynı zamanda doğru şehirciliği ve de estetiği gündeme getirmeli. İnsanlar için ev, sadece barınabilecekleri bir alan değil, aynı zamanda sosyal donatıları sayesinde kendilerine ve çocuklarına zaman ayırabilecekleri, doğasından faydalanabilecekleri bir alan olmalı da” diyor.

Binaların mimari açıdan bulundukları coğrafi ve kültürel değerlere uygun olarak yapılması gerektiğini söyleyen Ahmet Erkurtoğlu, insanların ihtiyaçlarına uygun ve estetik projelere imza atmak için mimarlara büyük iş düştüğünü de belirtiyor.

 

Kaynak: yapi.com.tr

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS