-

2016 Kentsel Dönüşüm Yılı Olacak

Yazar:

04.01.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

2016 Kentsel Dönüşüm Yılı Olacak

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


2016 yılı Osmangazi’de “kentsel dönüşüm” yılı ilan edildi. Göreve geldiği 2009 yılından itibaren, daha modern ve yaşanabilir bir Osmangazi için kolları sıvayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşüm konusundaki ilk adımını Şehircilik Akademisi’ni kurarak attı.

Üniversite, akademik odalar ve sivil toplum kuruluşları gibi, şehrin tüm dinamiklerini de içine alan Şehircilik Akademisi’nin yürüttüğü çalışmalar sonunda, Türkiye’nin ilk Kentsel Dönüşüm Master Plan çalışması hayata geçirildi. Master plan çalışmaları kapsamında ilçenin tamamı taranarak şehrin fiziki, doğal, coğrafi ve kültürel dokusunu içeren bir harita ortaya çıkarıldı. Zemin, konut, sosyal ve kültürel doku analizleri tamamlanan ilçede, 12 farklı kentsel dönüşüm uygulama alanı belirleyen Osmangazi Belediyesi, bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlatarak Bursa’da kentsel dönüşümün fitilini ateşledi. 2016 yılı içerisinde kentsel dönüşüm alanında çok yeni projelerin daha uygulamasını başlatacak olan Osmangazi Belediyesi, özellikle Demirkapı ve Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projeleri ile ilçeyi yeniden inşa edecek. Hisar Kentsel Yenileme Projesi ise Bursa tarihine ışık tutacak.

“ESKİ ŞEHRİ YENİDEN İNŞA EDİYORUZ”

Hisar Kentsel Yenileme Projesi’nin tarihi Bursa’nın yeniden ortaya çıkarılacağı, kentsel dönüşümden çok kentsel yenileme projesi olduğunu kaydeden Başkan Dündar, “Bursa’nın tarihi yalnızca Hanlar Bölgesi’nden ibaret değil. Tarihi Bursa dediğimiz eski şehrin yeniden ayağa kalkmasını içeren bir proje. Bu bölgede 250 civarında sivil mimarlık örneği yapı bulunuyor. Bu yapıların ayağa kaldırılarak, yaşayan bir şehrin eski şekliyle yeniden inşa edilmesini planlıyoruz. Hisar projemizdeki asıl hedefimiz ise tarihi değerlerimizin ortaya çıkartılarak, o bölgenin Bursa ve ülke turizmi açısından aktif hale getirilmesini sağlamak. Kavaklı Caddesi, Oruçbey Caddesi, Alaattin Caddesi, Ortapazar Caddesi ve Yerkapı Caddesi gibi caddelerde cephe sağlıklaştırma çalışmaları gerçekleştirerek, o bölgenin turistler açısından gezip görülebilecek bir yer haline gelmesi için önemli bir adım atmış olacağız. Bursa’nın tarihi bölgesinin sadece Hanlar bölgesinden ibaret olmadığını, Hisar ve Kale İçi olarak bilinen bölgenin de ayağa kaldırılmasıyla, tarih ve inanç turizmi açısından Bursa’ya çok önemli bir değer katmış olacak” diye konuştu.

BURSA GERÇEK KENT MEYDANINA KAVUŞUYOR

Osmangazi Belediyesi’nin 2016 yılına damga vuracak yatırımlardan birisi olan Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi, Bursa’yı özlenen ve beklenen gerçek kent meydanına kavuşturacak.

Toplam 3.4 hektar uygulama alanına sahip Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi için, şu ana kadar bölgedeki 24 işyeri kamulaştırılırken 7 işyerinin yıkımı gerçekleştirildi. Şimdiye kadar yapılan kamulaştırmalar için hak sahiplerine yaklaşık 31 milyon TL ödendi. 2016 yılı içerisinde bölgedeki diğer dükkânların kamulaştırması yapılarak projenin başlatılması hedefleniyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bu projede sadece kamulaştırma maliyetinin 150 milyon lira civarında olacağını belirterek, “Yürütülen kamulaştırma çalışmalarının yüzde 50’sine yakınını tamamladık. Kamulaştırma ile ilgili mali açıdan bir sıkıntımız yok. Ancak, bazı mülk sahipleri ile hukuki olarak süreç uzayabiliyor. 2016 yılında kamulaştırma işlemlerini sonlandırıp projeyi başlatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kent Meydanı’nın şu anda Bursa’nın en kıymetli yeri olduğunu ifade eden Başkan Dündar, “Burada bizim bir hayalimiz var. Hedefimiz meydanın altından geçen caddeyi yol altına alarak meydan ile alt taraftaki mahalleleri üstten birleştirip bir yaya aksı oluşturabilmek. Bu proje kapsamında bölgedeki her şeyi yıkarak yeni bir meydan ortaya çıkaracağız. Meydanın altını da otopark olarak yapacağız. Mimarisiyle dikkat çeken bu proje bölgenin çehresini değiştirecek” dedi.

SOĞANLI HIZLA DÖNÜŞÜYOR

Bursa’nın yapılaşma sorununa çözüm üretmek, tarihi değerleri koruyarak yeni ve modern yaşam alanları oluşturmak düşüncesiyle Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm hamlesinin ilk ayağı Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde çalışmalar son sürat devam ediyor.

Toplam 42 hektarlık alanı kapsayan projenin, 15 bin 95 metrekarelik alanı oluşturan ve 223 konut ve 17 ticari alanın inşa edileceği 1. etap 1. kısmında ilk harç geçtiğimiz yıl ekim ayında döküldü. 10 blok olarak inşa edilecek olan 1. etap 1. kısımlık bölümde kaba inşaatın yüzde 30’luk bölümü tamamlandı. Zemin+5 kat yüksekliğinde inşa edilen binalarda 2+1 ve 3+1 olmak üzere birbirinden lüks daireler yer alacak. Her binanın bodrum katının kapalı otopark olarak tasarlandığı projede, aynı zamanda LPG’li araçlar için de açık otoparklar bulunacak.

Soğanlı Projesi’nin 4 etap olarak gerçekleştirilecek 1. kısımda 3 ve 4’üncü etap ihalelerinin de yapılarak, kazanan firmalara yer tesliminin gerçekleştiğini ifade eden Başkan Dündar, “Buralarda da zemin güçlendirme ve sondaj çalışmaları tamamlandı. Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinde konut ve ticaret alanları, pazar alanı, ibadet, eğitim, sağlık alanları, spor tesisi, otopark, sosyal ve kültürel tesis alanları, yeşil alanlar, yaya ve bisiklet yolları gibi bir çok ayrıntı yer alıyor. Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının, toplam alanın yüzde 85’ini kapsaması Projeyi hayata geçirebilmek için 120 bin metrekare alan kamulaştırılarak, karşılığında 128 milyon lira gibi çok ciddi bir kaynak kullanıldı” dedi.

“DEMİRKAPI BAKANLIK’TAN ONAY BEKLİYOR”

Uludağ yamaçlarında gerçekleştirilecek kentsel dönüşüme öncülük edecek olan Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını da kaydeden Başkan Dündar, “Demirkapı projemiz hazır. Son şeklini verdiğimiz projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayını bekliyoruz. Bakanlığın onaylanmasının ardından çalışmaları başlatacağız. Kent estetiği ve mimari kültürüne uygun, bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle çeşitlilik arz etse de, en çok zemin artı 3 kat olarak inşa edilecek konutları, dağ yamaçları dediğimiz bölgenin dönüşümüne öncülük edecek örnek bir proje. Mevcut konut ve nüfus yoğunluğunun değişmeyeceği Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, bölgenin sosyal ve kültürel yapısına, bölgenin coğrafi şartlarına uygun konut yapısı ile Hisar projemizle bütünlük içerisinde, Uludağ’ın ihtişamını ortaya çıkartacak güzel bir çalışma olacak” dedi.

“DEMİRYOLU ALTI YATIRIMLARIN MERKEZİ OLACAK”

Başlatacakları kentsel dönüşüm projelerinin, aynı zamanda inşaat sektörüne hareketlilik getireceğini, sektör temsilcilerinin bu süreçte yeni yatırım için kentsel dönüşüm uygulama alanlarını hedef alarak yeni yatırım yerlerini belirlemelerini öneren Dündar, “Soğanlı ve Kent Meydanı Projeleri ile birlikte, Demiryolu altı olarak bilinen bölge, yatırım için bir çekim merkezi olacak. Kentin merkezindeki bu bölge, en geç 5-10 yıl içerisinde çok ciddi bir gelişim gösterecek. Bizden yeni yatırım alanı bekleyen sektör temsilcilerine, Demiryolu altı olarak bilinen bu bölgeyi dikkate almalarını öneririm. Bu bölgede 2 bin metrekarelik yer toplayan bize gelsin. Belediye olarak biz gerekeni yapmaya hazırız” dedi.

Soğanlı ve Kent Meydanı projeleri ile birlikte, Bursa’da kentsel dönüşümün büyük bir hız kazanacağını ifade eden Dündar, “Soğanlı ile birlikte Kanalboyu Caddesi’ni, iki bina arası 100 metre olacak şekilde yeniden düzenliyoruz. Böylece, Botanik Park, Kanalboyu, Merinos Parkı ve Kültürpark arasında şehrin nefes alacağı yepyeni bir yeşil aks ortaya çıkmış olacak. Kent Meydanı projemizdeki asıl düşüncemiz de, Almira Hotel önünden itibaren yolu yer altına alarak, Santral Garaj ile Demiryolu altı tabir edilen bölgeyi yaya aksı ile birleştirmek. Böylece aşağıya doğru baskıyı artırıp kentimizde dönüşümü tetiklemek” ifadelerini kullandı.

kaynak:olay.com.tr

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS