-

Alper Aksoy Mimarlık’tan 2 yeni stadyum

Yazar:

08.02.2015

Kişi Okumuş

0 Yorum

Alper Aksoy Mimarlık’tan 2 yeni stadyum

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Hatay Arena Stadyum

Proje yeri: Hatay

Tasarım ekibi: Yüksek Mimar Alper Aksoy / Mimar Erdem Dokuzer

Yardımcı mimarlar: Mimar Yunus Özmerdivenli / Mimar Yavuz Selim Yılmaz / Mimar Mehmet Akif Kemerlioğlu

Mimarlık ofisi: Alper Aksoy Mimarlık

İşveren: TOKİ / Gençlik ve Spor Bakanlığı

Seyirci kapasitesi: 2 bin 500 kişi

Proje tarihi: 2013-2013

Yapım tarihi: 2014-2016

Arsa alanı: 163 bin 472 metrekare

Toplam inşaat alanı: 82.799 metrekare

Ana yüklenici: İhale Değerlendirme Aşamasında

Proje tipi: Spor Yapısı

Yapım türü: Karma

Engelli erişimi: Uygun

İzmir Göztepe Arena Stadyum

Proje yeri: İzmir / Göztepe

Tasarım ekibi: Yüksek Mimar Alper Aksoy

Yardımcı mimarlar: Yüksek Mimar Serkan Karaaslan / Mimar Yunus Özmerdivenli / Mimar Yavuz Selim Yılmaz / Mimar Mehmet Akif Kemerlioğlu / Mimar Murat Şahin / Mimar Burak Keçeci

Mimarlık ofisi: Alper Aksoy Mimarlık

İşveren: TOKİ / Gençlik ve Spor Bakanlığı

Proje tarihi: 2013-2013

Yapım tarihi: 2014-2016

Arsa alanı: 37 bin 51 metrekare

Toplam inşaat alanı: 36 bin 390 metrekare

Ana yüklenici: İhale değerlendirme aşamasında

Proje tipi: Spor yapısı

Yapım türü: Karma

Engelli erişimi: Uygun

Hatay Stadyumu projesini bize anlatır mısınız?

Alper Aksoy: Öncelikle tarihsel bağlam ve tasarım kurgusu içerisinde bahsedecek olursam Hatay binlerce yıldır içerisinde barındırdığı zengin kültürü, tabiatı ve tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Kültürünü, farklılıklarla zenginleştiren Hatay; din, dil, ırk gözetmeden aynı toprağı paylaşan insanlara kucak açmış, tarih boyunca bütünleştiren, birleştiren bir misyonu üstlenmiştir. Evrensel kültürün bir parçası olan “spor” da farklı insanları, kültürleri birleştiren bir etkinliktir. Bu bağlamda projenin kavramsal temel dayanağı; birleşmenin, bütünleşmenin vücut bulmasını sağlayan simgesel bir arayış olmuştur. Kucaklaşan çelik malzemeler, birbirini tamamlayan yapı kabukları; farklı kültür ve etkileşime sahip insanları bir arada tutan Hatay’ı simgelemektedir.

“Hatay Stadyumu kentsel bağlamda geleceğın stadyumlarına örnek teşkil edecek”

Hatay Stadyumu gerek yapı kabuğunda kullanılan malzemeler gerek dinamik yapı formuyla, geleceğın stadyumlarına örnek teşkil etmeyi hedeflemektedir. Kentin önemli bir noktasında konumlanan stadyum, yarattığı farklı perspektiflerle Hataylılar’a zengin mekansal deneyimler sunarken, kent siluetine, kimliğine de önemli bir katkı sağlayacaktır. Kentin kültürel mirasını oluşturan malzeme ve dokuların proje alanında sık sık kullanılmasına gayret edilmiş, peyzajda ise yeşil dokunun sürekliliği sağlanmak istenmiştir. Yine proje alanında yaya ulaşımını aksatmayacak, seyirci yoğunluğunu karşılayabilecek geniş sert zeminler oluşturulmuştur. Stadyum, işlevinin dışında peyzajda yaratılan yeşil alanlar, aktivite alanlarıyla da kentin gündelik yaşantısında odak noktası üstlenebilecek bir kullanım olanağı sunmaktadır.

Hatay Stadyumu’nun mekansal ve işlevsel kurgusu nasıl düzenlendi?

25 bin kişi kapasiteli Hatay Stadyumu, UEFA ve FIFA standartlarında belirtilen programlara uygun bır şekilde tasarlanmıştır. Seyirci trıbünlerı alt ve üst olmak üzere 15 bin kişilik alt tribün ve 10 bin kişilik üst tribünden oluşmaktadır. Bu iki tribün katı arasında sahayı net şekilde gören localar yer almaktadır. Batı tribününde hakem odaları, gözlemci odaları, sporcu soyunma odaları, ısınma alanları ve basın için farklı büyüklük ve fonksiyonda odalar planlanmıştır. VIP ve yönetim için girişler, etkinlik alanları ve çeşitli fonksiyonlarda odalar yine batı tribünü içerisinde planlanmıştır. Sporcular, hakemler, VIP, seyirciler, protokol ve medya mensupları için zemin kotta (±0.00) batı tribününde girişler sağlanmıştır. Kuzey, güney ve doğu tribünlerinde seyirci yoğunluğunu rahatlıkla karşılayabilecek giriş ve karşılama alanları yine zemin kotta oluşturulmuştur. Stad içerisinde seyirci, medya, loca, VIP, sporcu ve güvenlik görevlilerinin girişleri ve sirkülasyon alanları birbirinden ayrılırken yine stad çevresinde seyirci, VIP, basın, protokol ve takım araçları için yeterli sayıda açık otopark oluşturulmuştur.

Malzeme ve strüktür açısından söyleyecekleriniz nelerdir?

Yapının trıbünlerinde betonarme taşıyıcı sistem kullanılırken, çatı ve cephesinde çelik sistemler kullanılmıştır. Strüktür sistemi oluşturulurken imalat ve montaj kolaylığını sağlayan modüler bir sistem tercih edilmiştir.

Ekolojik yaklaşım

Projede Hatay’ın iklimsel konforuna uygun şekilde, direkt güneş ışığı kontrolü, gün ışığı kazancı, doğal havalandırma, güneş ve rüzgar enerjilerinden yararlanma gibi olanaklar kullanılmaktadır. Günümüzde küresel ısınmanın getirdiği sorunları ortadan kaldırmayı amaçlayan enerji-etkin bina tasarım kriterleri böylelikle bu projede uygulanmıştır. Yaz mevsiminin yakıcı güneş ışığı yapı kabuğunda kullanılan malzemelerle tutulmakta, çatı altında yer alan tribünlerin optimum sıcaklıkta kalması istenmektedir. Aynı zamanda yapının yan cephelerinde oluşturulan yırtıklarla, ısınan havanın vantilasyonu pasif rüzgar enerjisi kullanılarak sağlanmaktadır. Yapı formunda yan cephelerinde oluşturulan dış bükey kavis bina çevresinde gölge alanlar yaratmaktadır. Çatıda yağmur sularını toplayacak yeterli miktarda yağmur suyu kanalı oluşturulmuş, üçüncü bir tesisat sistemiyle bu suyun geri kullanımı sağlanmıştır.

İzmir Göztepe Arena Stadyumu’nun detaylarını paylaşır mısınız?

Göztepe Stadyumu arsası şehrin merkezinde mevcut Gürsel Aksel Spor Tesisleri’nin bulunduğu arsadır. Arazide yer alan spor salonu ve diğer açık spor tesisleri kaldırılacaktır. Stadyumun gelişime açık İzmir şehrinin sembol yapılarından olması amaçlanıyor. İzmir ikliminin genel özellikleri proje tasarım sürecinde etkili oldu; seyirci fuayelerinin ve çimlerin doğal yollarla havalandırılabilmesi, doğal ışık alabilmesi için cephelerde ve çatıda yarı geçirgen malzemeler kullanıldı. Yağmur suyunun çatıdan kanallarla tahliye edilerek bodrum katta havuzlarda arıtılıp tekrar sistemde kullanılması amaçlandı. Çatıda kısmi fotovoltaik paneller kullanılarak sürdürülebilir enerji kaynaklarından faydalanmak amaçlandı.

“Stadyum 37 bin metrekarelik alanda çok amaçlı olarak tasarlandı”

Göztepe Stadyumu toplam 37 bin metrekare imar alanı olan arsa üzerine inşa edilecektir. Çok amaçlı olarak hayata geçirilen stadyumda restoran, büfe gibi sosyal alanların yanı sıra çoklu bilet satış gişeleri mevcuttur. İki tribün katı arasında loca, VIP alanları, stadyum yönetimi, restoran ve food-court gibi işlevleri içeren ara kat yerleştirilmiştir. Stadyumun güney ve doğu tribün girişlerine mağazalar yerleştirilmiştir. Stadyumun ana VIP girişi batı yönündedir. Ayrıca stadyum çevresi yaya dolaşım alanı olarak tasarlanmış, farklı lokasyonlarda yeteri sayıda bilet gişeleri yerleştirilmiştir. Yaya dolaşım alanının dışında kalan alan ise 200 ağaç ile peyzaj edilmiştir. Süper Lig ve UEFA standartlarındaki bu stadyum sadece maçlarda değil, ekonomik anlamda eğlence merkezi ve olası doğal afetlerde ise barınak olarak kullanılabilecektir.

“Göztepe Stadyumu’nun tabanı elips şeklindedir”

Göztepe Stadyumu’nun tabanı elips şeklindedir. Enine ekseni 155 metre, boyuna ekseni ise 180 metredir. Yayaların dolaşım alanlarıyla servis ve araç dolaşım alanları birbirinden ayrı olarak çözülmüş ve stadın daha rahat çalışması sağlanmıştır. Stadın araziye konumlanması kuzey-güney doğrultusundadır. Toplam saha boşluğu kenar çekmeleri ile birlikte yaklaşık 10 bin, oturum alanı ise 25 bin metrekaredir. Stadyumda Türkiye’de benzer inşaatlarda olduğu gibi dökme beton kullanılmış oturma basamakları ise prefabrik beton kullanılarak inşa edilecektir. Kısmen tek kademe olarak yapılan tribünlerin alt kısmı yaklaşık 22 derece eğimlidir. Bu sayede alt tribünlerin iyi bir seyir için sahayı tam olarak görebilmesi amaçlanmıştır. Basamakların kot yüksekliği alt kademede 40 cm’dir.

“Stadyumda yaklaşık 1.500 metrekare alana sahip UEFA ofisleri bulunuyor”

Tribünlerin sahaya yakınlığı UEFA kriterlerine uygundur. Göztepe Stadyumu’nda tribünlerin oyun alanına en yakın noktası 7.5 metredir. Bu sayede hem reklam panolarının rahatça saha içine konması hem de gerekli hallerde itfaiye veya ambulansın rahatlıkla saha içine girmesi amaçlanmıştır.  Dolaşım alanları stad duvarından itibaren 10 metre genişliğinde yapılmıştır. Stadın etrafındaki trafik alanı da göz önüne alındığında toplam stadyum alanı 35 bin metrekareye ulaşmıştır. Tribünlerin arkalarında seyirci dolaşım alanları bulunmaktadır. Bu dolaşım alanlarında aynı anda 15 bin kişiye hizmet verebilecek büfe ve tuvaletler yer almaktadır. Stadyumun kuzey tribünlerinin altında UEFA standartlarına uygun yaklaşık 1.500 metrekare alana sahip UEFA ofisleri konumlandırılmıştır.

Kaynak : İnşaat&Yatırım

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS