-

Antik Kenti İmara Açan Karar İptal Edildi

Yazar:

19.12.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

Antik Kenti İmara Açan Karar İptal Edildi

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Bursa 1. İdare Mahkemesi, Myrleia antik kenti kalıntılarını AVM’nin bodrum katında cam çerçevede sergilenmesine karar veren Bursa Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararını iptal etti. Antik kent üstü AVM inşaatına onay izni veren Koruma Kurulu üyelerine ise Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ‘görevini kötüye kullanma’ suçuyla soruşturma açıldı.

Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde 1. derece SİT alanı olan bölgenin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1. derece sit alanı ilan edilmesini önerdi. Öneri üzerine bölgede incelemelerde bulunan koruma kuruluysa tarihi limanı 3. derece arkeolojik sit alanı ilan etti. Bölgenin imara açılmasıyla Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi de 23 Eylül 2010 tarihinde aldığı ruhsatla bölgede AVM yapmak için inşaat çalışmalarına başladı. Ancak AVM’nin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile taş heykellere rastlanınca bölge halkı AVM inşaatının durdurulması için Koruma Kurulu ile Müze Müdürlüğü’ne başvurdu.

2 ay süreyle bölgede incelemede bulunan koruma kurulu, Şubat 2014 tarihinde Myrleia antik kentinin 3. derece sit alanı olarak kalmasını uygun bularak kent üzerine yapılan alışveriş merkezinin devam ettirilmesi için inşaat izni verdi. Temel kazıları sırasında bölgede çıkan tarihi eserleri müzeye nakleden kurul, ayrıca Myrleia kent duvarlarının cam çerçevelerde korunarak alışveriş merkezi içerisinde sergilenmesi kararını aldı. Bu karara tepki gösteren sivil toplum kuruluşları Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak bölgeyi imara açan kararın iptal edilmesini istedi.

Antik Kent Üstü AVM: Kamu Yararı Yok

Bursa 1. İdare Mahkemesi bölgede incelemede bulunması için bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Bursa’da Mryleia antik kenti üzerine AVM yapılmasına karşı açılan davada mahkemenin istediği bilirkişi raporu hazırlandı. Rapora göre; SİT alanında ortaya çıkan tarihi yapılar Myrleia antik kent döneminde kullanılan ticari yapıların kalıntısı, bulunan figürler, yağ kandilleri, günlük kullanım kapları, tıp aletleri, gümüş ve bronz sikkeler Roma dönemine, cam çerçevelerde sergilenen tarihi duvar Helenistik döneme ait. Heyet raporunda, söz konusu bölgede yapılacak kapsamlı bir kazı çalışması sonucunda ortaya çıkarılacak olan tarihi kentin ülke arkeolojisi için paha biçilmez derecede değerli olduğunu belirtti.

Bölgenin 1. dereceden sit alanı ilan edilmesi gerektiğini savunan bilirkişi heyeti, Bursa Koruma Bölge Kurulu’nun bölgeyi 3. derece SİT alanı ilan ederek imara açan kararının kültür varlıklarını koruma yönetmelik kararlarına aykırı olduğunu tespit etti. Antik kent duvarının süpermarket temelleri arasında kaldığını ve kalıntıların uygun koruma yöntemleriyle teşhir edilmediğini belirten heyet, raporun sonuç bölümde antik kent üstü AVM yapılmasına onay veren kurul kararının koruma yöntem ve tekniklerine aykırı bir karar olduğunu, ayrıca antik kent üstü inşaatın kamu yararına olmadığını belirtti.

Mahkeme Krul Kararı İptal Etti

Bilirkişi raporunu inceleyen Bursa 1. İdare Mahkemesi Antik kent üstü AVM inşaatına izin veren Koruma Kurulu kararını iptal etti. Antik kentin imara açılmasının hukuka aykırı olduğunu tespit eden mahkeme iptal gerekçesini şu şekilde belirtti: ‘Söz konusu alanın arkeolojik döneme ait kent kalıntılarının ve yerleşim alanlarının yer aldığı bir alan olduğu, alanın yapılaşmaya açılmaması gerekirken inşaat yapımına izin verildiği ve Myrileia antik kenti arkeolojik bütününün tahrip edilmesine yol açacak şekilde yapılaşmaların olduğu, öte yandan, arkeolojik kent kalıntılarının uygun koruma yöntemleriyle teşhir edilmediği görüldüğünden anılan işlemin iptali gerektiği sonucuna varılmıştır.”

Böylelikle 2012 tarihinde inşaatına başlanan ve 2014 tarihinde yapımı tamamlanan antik kent üstü AVM’nin ruhsatı da iptal oldu.

Koruma Kuruluna Soruşturma

Öte yandan antik kent üstü AVM inşaatına devam kararı veren Koruma Kurulu üyeleri hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘görevini kötüye kullanma’ gerekçesiyle soruşturma açıldı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Myrleia Antik Kenti’ni imara açılmasına onay veren Bursa Koruma Kurulu üyeleri hakkında kamu davası açılması ve cezalandırılmaları yönünde iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu. İddianamede, Myrleia Antik Kenti sınırlarında yapılan sondaj kazılarında önemli tarihi kalıntı ve buluntulara rastlanmasına rağmen, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerinin inşai faaliyetlere izin verdiğini ve görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri belirtildi. Savcılık, Koruma Kurulu üyesi şüphelilerin ‘atılı suçu’ işlediklerini ifade ederek, her bir üyenin ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi. Antik kent üstü AVM yapılmasına izin veren koruma kurulu hakkında bir şikayet de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılmıştı. Bakanlık görevini kötüye kullanmak iddiasıyla Koruma Kurulu’na soruşturma izni vermiş, ancak bu karar 6 Kasım 2013 tarihinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Başkan: AVM’yi Müzeye Çevirmek İstiyoruz

Antik kenti imara açan Kurul kararının mahkeme tarafından iptal edilmesini son derece olumlu bulduklarını söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz sözlerine şu şekilde devam etti: ”Mahkemenin verdiği iptal kararının hukuki araştırması yapılır. Ruhsat iptal etmek gerekirse AVM’nin ruhsatı da iptal edilir. Biz antik kent üzerine kurulan AVM’yi müze yapmak istiyoruz. Söz konusu alanı Myrleia antik kent yaşam alanına dönüştürmek istiyoruz. Ama öncelikle Mudanya Belediyesi olarak söz konusu araziyi mal sahiplerinden alıp Mudanya Belediyesi’nin mülkü haline getirmemiz lazım. Bunun için de mal sahipleriyle daha önce iki kez görüşmemiz oldu. Hatta antik kentte bulunan özel arazilere karşılık belediyenin başka arazilerini mal sahiplerine teklif ettik. Onlar da bu teklifi değerlendireceklerini söylediler. Sanırım bu mahkeme kararından sonra tekliflerimize daha sıcak bakacaklardır.”

Kaynak: Radikal

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS