-

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yazar:

20.03.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayar mühendisi bilgisayarlar,  internet ağları, yazılımlar, programlar, işletim sistemleri, donanımlar, veriler, algoritmalar, gibi bilişim konularıyla alakalı konularda uzmanlaşan kişidir. Bu bilişim konularıyla alakalı hem teorik hem de pratik bilgileri edinir. Var olan teknolojiyi kullanır ya da yeni bir teknoloji üretir, yazar. Gelişen dünya düzeniyle birlikte bilgisayarlara ve bu tür araçlara ihtiyacın artması bu mesleğin öne çıkmasını sağlamıştır.

Bilgisayar Mühendisi nasıl olunur, yükseköğretim düzeyine gelmiş kişilerin üniversite sınav sonucuna göre yerleştirmeler yapılır.  Bilgisayar mühendisliği bölümü ülkemizde lisans seviyesinde olup 4 yıllık bir süreçtir. Mühendislik fakültesine bağlı olan bu bölümü bitiren kişiler ‘Bilgisayar Mühendisi’ unvanı alırlar ve mesleklerini icra edebilirler.

 

Bilgisayar Mühendisliği Dersleri

Bilgisayar ve bilişim konularında ağırlıklı olarak teorik dersler alan bu bölümün öğrencileri pratik derslerle de belli noktalarda uzmanlaşabilirler. Matematik, fizik, Türk dili ve İngilizce gibi temel dersleri ilk yıllarda her bölümde olduğu gibi bilgisayar mühendisliği öğrencileri alır. Mesleksel dersler ise şunlardır; bilgisayar mühendisliğine giriş, yapısal programlama, veri yapıları ve algoritmalar, nesne yönelimli programlama, mikrobilgisayarlar, veri iletişimi, bilgisayar organizasyonu, sayısal analiz, web tabanlı gibi derslerdir.

Bilgisayar mühendisliği bölümü zor mudur bu bölümü okumayı düşünenlerin aklına gelecek ilk sorulardandır.  Bu tamamen kişinin ilgi ve alakasıyla bir durumdur. Bilişim teknolojisiyle alakalı dersler yoğundu. Eğer yeni teknolojilere ilginiz yoksa veya saatlerce bilgisayar başında vakit geçirmekten sıkılacaksanız bu mesleğin size kolay geleceğini söyleyemeyiz. Gün içinde hareket etmeden masa başında saatlerce çalışılacak yoğun tempolu bir meslek grubu olduğunu belirtmeliyiz.

 

Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisliği adından da anlaşılacağı gibi bilgisayar, bilgisayar donanımları ve yazılımları üzerinde çalışan mühendislik dalıdır. Çalışma alanları bilişim teknolojileri üzerine olup alt dalları şunlardan oluşur; yazılım ve programlama, donanım, bilgisayar ağları ve internet ve işletim sistemleridir. Bunlar dışında yine uzmanlaşacak alanlar da vardır. Günümüzde bilgisayar ve bilişim teknolojisi hız kazanmış bu konulardaki uzman kişilerin önemi artmıştır. Yapay zeka, veri bilimleri, internet, ön yüz ve arka yüz yazılım geliştirme gibi alanlar da bu mühendisliğin çalışabildiği alanlardır.

Ayrıca yazılımların neyi yapıp yapmayacağını, yazılımların nasıl daha etkin hale gelebileceğini, yazılımların saklanmış veri noktasındaki davranışlarının nasıl olacağını ve insan yazılım uyumunu gerçekleştiren bunları konu edinen bir disiplindir. Nasıl bir meslek konusunda yeniliklere açık olmayı gerektiren, ekip çalışması ya da bireysel olarak bilgisayar ortamında saatleri harcamayı gerekli kılan bir meslektir. Günümüzün ve geleceğimizin mesleği olması sebebiyle popüler bir disiplindir.

İş ilanları pek çok alanda verilmektedir. Popüler bir meslek olması sebebiyle kolayca iş bulabilir ancak kişinin kendini geliştirmesi gerekli donanıma sahip olması da bu noktada önemlidir.

 

Bilgisayar Mühendisliği İş İmkânları

Bilgisayar mühendisliği iş olanakları pek çok mesleğe göre çeşitlidir. Bilgisayarın kullanıldığı her alanda iş imkânı bulabilir. Şunu rahatça söyleyebiliriz ki çağımıza ve ileriye dönük bir meslek dalı olduğu için yeni iş alanlarının açılması pek mümkündür. Savunma sanayi, eğitim, finans, sağlık, medya, otomotiv, ticaret, inşaat, enerji ve gıda gibi akla gelen birçok sektörde çalışma şansı yakalar. Hangi kurumlarda iş bulabilir özel sektörde bu konuda uzmanlanmış ofislerde çalışabilir. Yukarıda saydığımız sektörlerin firmalarında görev alabilir. Ayrıca kamuda pek çok bakanlıkta, TÜBİTAK gibi kurumlarda istihdam edilir.

Akademisyen olarak üniversitelerde ders verebilirsiniz. Bunun için yurt içinde veya yurt dışında lisansüstü eğitiminizi tamamlamanız gereklidir. Böylece yeni bilgisayar mühendislerinin eğitiminde yol gösterici olabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Bilgisayar mühendisliği güncel olan mesleklerden biridir. Pek çok alanda çalışabilir ve uzmanlaşabilir. Teknolojinin her geçen gün artması sebebiyle bu meslek grubuna olan talep de artmıştır. Kolayca iş bulabilir. Özel sektörde ve kamuda istihdam edilirler.  Devlet maaşları özel sektöre göre daha fazla olmakla birlikte özel sektörde deneyime bağlı artış daha fazla yaşanmaktadır. Kamudaki ücretleri kuruma ve kıdeme göre değişir genel olarak 5000- 8000 TL arasında değişen bu ücretlere ek ödemelerde eklenebilir. Bu yüzden net bir rakam verilmemektedir. Peki, Özelde ne kadar maaş alır derseniz bu kişinin çalıştığı kurum ve meslekteki deneyime göre değişkenlik gösterir tıpkı devletteki gibi. Özel sektörde çok değişik alanlarda çalışabilirsiniz uzmanlaştığınız alana göre maaş faktörü değişir. Genel olarak 3000-12000 TL gibi makas aralığı bir hayli fazla olan maaşlar verilmektedir. Aranan elaman olmanız maaşınızın fazla olmasını sağlar. Özellikle nitelikli elemanlar sektörde ciddi şekilde kazanç elde ederler. Yeni mezun maaşları kendini geliştirmek isteyen yeni mezunlar için yeterli olmamakla birlikte birkaç yıl sonra iyi seviyede olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca bu disiplin yurt dışında da çalışma imkânı yakalayabilir. Uluslararası geçerliliği olan bu meslekte iyi paralar kazanabilirsiniz.

 

Kamu Mühendis ve Mimar Maaşları – 2022 

Mühendis  ve mimar (1/4) 2022 ocak maaşı 11.349 TL olarak belirlenmiştir. Bu en düşük derecenin maaşıdır derece arttırkça maaş artmaktadır.  Ayrıca, maaş hesaplamasında eşi çalışmayan memura ödenen aile yardımı ile 0-6 yaş grubu 2 çocuk yardımı esas alınmıştır.

 

  Ziraat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Mühendisi ve Mimar Asgari Ücretleri ve Maaşları
  Harita Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Devlette Çalışan Mimar ve Mühendislerin Maaşını Etkileyen Faktörler :

  • Derece/Kademe
  • Hizmet Yılı
  • Medeni Durum (Eşin çalışıp çalışmaması)
  • Varsa çocuk ve çocuk sayısı
  • Sendika üyeliği (3 ayda 1 kesilir, 3. ayda kesilen iade edilir)
  • Görev yapılan şehir/ilçe
  • Görev yolluğu – Harcırahlar
  • Yabancı Dil Tazminatı vb.

Özel Sektör Maaşlarına Dair Açıklamalar :

Şunu belirtmekte fayda var, maaş  firmaya, kuruma, şehirlere, ülkelere, kişinin tecrübe ve donanımına, yol,yemek,sigorta,konaklama gibi diğer imkan şartlarına  göre de  farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, aynı tecrübede, aynı firmada  Moskova şehrinde çalışan ile; Irak’ta çalışan veya, İstanbul’da çalışanla Siirt’te çalışanın, aynı tecrübede, aynı pozisyonda, kurumsal bir firma ile daha az kurumsal firmada çalışanların maaşı aynı olmaz.  Bu nedenle net olarak bir maaş söylenemeyeceği için, yukarıdaki gibi aralıklar ile ifade edilir. Minium ve maksimum değerleri bilmek, mesleğin çalışma şartları ve hayat konforu açısından size fikir verecektir. 1500 tlye çalışan yeni mezun mimar mühendis olduğu gibi, 3000 tlye çalışan yeni mezunlarda bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıllık tecrübesiyle 4000-5000  tl alan mimar mühendisler olduğu gibi aynı tecrübeye sahip olup 20000-30000 tl alanlar da vardır.

Özel Sektörde Maaşı Etkileyen Faktörler:

  • Tecrübe (Yüksek Tecrübe= Yüksek Maaş)
  • Yaş (Çok doğru olmasa da, bazen etkili olabilmektedir.)
  • Çalışılan Firma (Firmaların maaş skalaları önemli etkendir.)
  • Çalışılan Pozisyon (Aynı firmada aynı tecrübede, pozisyona bağlı farklılıklar olabilir, daha üst düzey pozisyon daha yüksek maaş alır, şantiye çalışanları; kısmen ofisten daha yüksek maaş alabilir, aynı ofiste, planlama müh. benzer tecrübede proje mühendisinden yüksek maaş alabilmektedir. )
  • Çalışana sağlanan mesai şartları ve sosyal imkanlar (Bir firma 2500 tl maaş + yol + yemek + özel sigorta + ev verebilir, diğer firma 3000 tl verir ama sigortayı asgariden yapar)
  • Çalışılan şehir, ülke (Aynı firma, aynı pozisyon, Moskova-Irak maaşları farklıdır, Bkz: Enka)
  • Mezun olunan üniversite (Mezun olunan üniversite, doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler, üniversitenin seçkinliği size daha yüksek maaşlı kapılar açabilir.)
  • Yabancı Dil (Firmanın bu şartı aradığı durumda, bilenle bilmeyen bir olmaz)
  • Yüksek Lisans ( Yüksek lisans daha fazla tecrübe ve bilgi dolayısı ile daha yüksek maaş olabilmektedir. Enka, İş Bankası gibi  gibi kurumsal firma ve kurumlarda, kamuda, yüksek lisans maaş artışı demektir.)
  • Yurtdışı Tecrübesi (Farlılık yaratan bir etkendir)
  • Çalışılan alandaki diğer yetkinlikler (program bilgisi, eğitim vb.)
  • Referenslar ( Halk dilinde torpil denilmektedir.)
  • Kişisel Beceriler ( Başlıcası tabir-i caizse; kendini nasıl sattığınızdır. Bunun dışında iletişim gücü, takım çalışmasına yatkınlık, pratik düşünme ve hareket edebilme, ikna yeteneği vb. çeşitli pozisyonlarda önem arzettiğinden kişiyi seçkin kılıp yüksek maaş almasına yardımcı olabilir.

 

Bilgisayar Mühendisliği Atama Puanları

Bilgisayar mühendisliği hem özelde hem de kamuda istihdam edilmektedir. Kamudaki alımlar KPSS puanına göre gerçekleşmektedir. 2 yılda gerçekleşen bu sınavda yüksek puan alanlar kamu kurumlarda göreve başlamaktadır. Genel olarak atama puanları giderek artmakta çünkü mezun sayısının fazla olması ve kamudaki alımların azalması söz konusu. Puan aralığının 90 ve üzeri olduğunu belirtmeliyiz.

Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

puan tablosu güncellenmektedir.

  Metalurji Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Endüstri Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/muhendislik-maaslari

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS