-

BİTÜDER’den Uyarı: Binalarımızın Yüzde 90’ı Riskli!

Yazar:

13.12.2013

Kişi Okumuş

0 Yorum

BİTÜDER’den Uyarı: Binalarımızın Yüzde 90’ı Riskli!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Uzun ömürlü, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılara sahip olmanın en önemli şartlarından biri olan su yalıtımı uygulamasının sadece kamu binaları değil tüm binalar için zorunlu hale getirilmesi gerekiyor.

Binaların sağlamlığını artıran başlıca unsurlardan biri olan su yalıtımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile kamu binalarında zorunlu hale getirildi. Türkiye, bugüne kadar isteğe bağlı olarak yapılan su yalıtımı uygulamasının eksikliği yüzünden özellikle depremlerde çok ağır bedeller ödedi. Uzun ömürlü, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılara sahip olmanın en önemli şartlarından biri olan su yalıtımı uygulamasının sadece kamu binaları değil  tüm binalar için zorunlu hale getirilmesi gerekiyor.

Güvenli binalar inşa edilmesinde hayati önem taşımasına rağmen bugüne kadar su yalıtımının zorunlu olmasını sağlayacak herhangi bir yasal düzenleme yoktu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı ve Türkiye çapındaki Valilikler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderdiği genelge kapsamında su yalıtımı uygulaması kamu binalarında zorunlu hale getirildi. Türkiye’de su yalıtımı uygulamasının yasal bir zorunluluk olması için çalışmalar yürüten Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) tarafından yapılan açıklamada;genelgenin sektör için çok sevindirici bir gelişme olduğu belirtildi, ancak uygulamanın sadece kamu binaları ile sınırlı kalmaması, tüm binalarda zorunlu hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan;“Dernek olarak, uzun yıllardır ülkemizin güvenli yapılara sahip olması için su yalıtımının yasalarla zorunlu hale getirilmesinin ne kadar önemli olduğunu anlatıyorduk. Su yalıtımı uygulamasını kamu binalarında zorunlu hale getiren genelgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanması biz sektör temsilcileri için 2013 yılının en sevindirici olayı oldu. Yapıları korozyona (paslanma) karşı korumanın en etkili yolu olan su yalıtımı uygulaması bugüne kadar isteğe bağlı olarak yaptırılıyordu. Ancak bu genelge ile kamu binalarında zorunlu hale getirilen su yalıtımı uygulamasının tüm binaları kapsaması konusunda bir umut ışığı doğdu” dedi.

Kentsel dönüşüm projesi ile yeniden yapılanacak kentlerde güvenli binalar inşa etmek için su yalıtımının olmazsa olmaz bir uygulama olduğuna ve önümüzdeki süreçte eski hataların tekrarlanmaması gerektiğine dikkat çeken Karahan; uzun ömürlü, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılardan söz edebilmek için su yalıtımının şart olduğunu söyledi.

Mevcut yapı stokunun yüzde 90’ında su yalıtımı yok!

Türkiye’deki mevcut yapı stokunun yüzde 90’ında su yalıtımı olmadığını belirten Burhan Karahan; “Su yalıtımı olmayan binalar inşa edildikten 10 yıl sonra taşıma kapasitelerinin yüzde 66’sını kaybediyor. Bu da başta deprem olmak üzere felaketler karşısında binaların ayakta durmasını engelliyor. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde halkımızın sağlıklı ve güvenli binalarda yaşaması için tüm yapılarda su yalıtımı uygulaması tercih değil zorunluluk olmalı. Kaliteli bir yaşam sürmemizde önemli bir role sahip olan binalarımıza su yalıtımı yaptırılırken kullanılan malzemeler büyük önem taşıyor. Maalesef her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de merdiven altı üreticiler var. Bu nedenle seçilecek su yalıtımı malzemelerinin CE Belgesi taşıması ve dünya standartlarında üretilmiş olması son derece önemli” dedi.

Türkiye’nin halen bir Su Yalıtım Yönetmeliği’ne sahip olmadığını açıklayan Karahan, “Ülkemizde su yalıtımı uygulamalarının hangi esaslara göre denetleneceği ile ilgili çok ciddi bir boşluk var. Son olarak kamu binaları hakkındaki genelgenin de aynı noktada eksiklikleri olduğunu gördük. Su yalıtımının yasalarla zorunlu hale getirilmesi kadar önemli olan bir diğer konu da uygulamaların nasıl denetleneceği… Hâlihazırda bir Su Yalıtım Yönetmeliği olmadığı için su yalıtımında hangi tip malzeme kullanılacağı ya da denetimlerin hangi esaslara göre yapılacağı büyük bir soru işareti. Isı yalıtımı uygulamalarında olduğu gibi su yalıtımı için de bir yönetmelik hazırlanması büyük önem taşıyor” dedi.

 

Kaynak: yapi.com.tr

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS