-

Büyükada’da Kargaşa

Yazar:

20.07.2013

Kişi Okumuş

0 Yorum

Büyükada’da Kargaşa

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Büyükada’da, sit alanına yapılan Seferoğlu Tesisleri, halkın tepkisini topladı.

İstanbul Büyükada’da başlayan yapılaşma, hem tarihi görünümü hem de yeşil dokuyu tehdit ediyor. Son olarak Seferoğlu Tesisleri site inşaatı, ada sakinlerinin tepkisini çekti. Ada halkı, rahatsızlığını Büyükşehir ve Adalar Belediyesine yaptığı şikâyetle dile getirdi ancak hiçbir sonuç alamadı. Şikâyetler üzerine firma, yapıların üzerine branda gerse de gemilerle getirilen iş makinelerini gören ada sakinleri tepki göstermeye devam etti. Daha önce sahilde bulunan Lido Tesisi mahkemelik olmuştu. İmar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle proje tamamlanmasına rağmen ruhsatı iptal edilmişti.

Emsal olmasından korkuyorlar
Ada halkı yapılan inşaatın daha sonra yapılması düşünülen inşaatlara emsal olacağını düşündüklerini söylüyor. Adalılar yapılaşma nedeni olarak geçtiğimiz günlerde değiştirilen Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu’nun neden olduğunu ifade ediyor. Kanun, tabiat varlığı, doğal sit alanı ya da milli parkların statüsünü yeniden değerlendirmeye açıyor.

450 tescilli ağaç kesildi
İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Arif Çağlar, Büyükada’da süren siteleşmeyi birçok kez ilgili mercilere şikayet ettiklerini belirtti. Taraf‘a konuşan dernek başkanı Çağlar sözlerine şöyle devam etti: “Sit ve koruma kurallarına aykırı olarak site inşaatı devam ediyor. Biz vakıf olarak bununla mücadele ediyoruz. İnşaatla ilgili birçok yere başvurduk. Kaçak inşaat şekline dönüşmüş olduğu ve burada ki bütün tabii yapıyı bozduğu için resmi makamlara dilekçe verdik. Resmi makamların buna neden karşı çıkmadığı ve işlem başlatmadığı bir muamma. Bu site inşaatı başlamadan önce alanda küçük bir yapılaşma vardı ancak burada Orman İdaresi tarafından tescil edilmiş 450 ağacın olduğu büyük bir koru vardı. Bu ağaçları kestiler ve buranın fiziki yapıyı değiştirdiler. O alanda tarihi sayılacak yanmış bir ev de vardı. O evi de restore ettiklerini söylüyorlar ama yakından göremediğimiz için evin durumunu bilmiyoruz. Arazinin büyük bir kısmı sit kurallarına aykırı şekilde inşa ediliyor. Normal olarak binaların yüksekliği 6,5 metreyi geçmeyecek şekilde izin almışlar ancak bu kurala uymuyorlar. Biz de Koruma Kurulu’na verilen projelere aykırı yapılaşma olduğu için itiraz ettik.”

“Uluslararası sözleşmeyle garanti altına alınmıştı”
Geçtiğimiz yıl alınan kararla Yassıada ve Sivriada’nın Sit alanı kaydı kaldırıldı ve adaların konumu “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak belirlendi. Gerekçe olarak mimari değeri olan yapıların zaten tescilli olduğu gösterildi. Bölge Koruma Kurulu Yassıada’yı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müze olarak kullanılmak üzere tahsis etti. Son olarak torba yasaya eklenen yeni düzenlemeyle kıyı kanunu hükümlerinden muaf tutuldu. Ancak yüzde 5 olan imar izni Yassıada’da yüzde 65’e Sivriada’nın yüzde 45’e çıkarıldı. Adaya yapılabilecek olan otel, restoran, kongre salonları ve turistik konaklama tesisleri de tepki topladı. Konuyu değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu adalarda yapılacak betonlaşmanın adanın doğasına zarar vereceğini belirtti. Muhçu sözlerine şöyle devam etti: “Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması hem tarihi hem kültürel hem de doğal alanlar açısından kesinlikle yanlıştır. Ayrıca kültür varlıkları ve doğal alanlar hem yerel hem de uluslar arası sözleşmeyle garanti altına alınmıştır. Ancak ülkenin birçok yerinde yapılan betonlaşma hareketi ile bu kural ihlal edilmiştir.” Mimar Korhan Gümüş konuyla ilgili şunları belirtti: “İşlevsiz kamu alanlarını inşaatla dönüştürmek çağdışı bir yöntemdir. Kamunun aklına özeleştirmek dışında başka bir yöntem gelmiyor. Ayrıca Menderes’in anısına saygısızlık oluyor. Hepsi birer tarihi belge olan Yassıada’daki bütün askeri mobilyalar yağmalanmış durumda. Orada hiçbir güvenlik önlemi yok.” CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Yassıada’nın imara açılması kararına tepki gösterdi. Tayan, “Yassıada’da yüzde 5’lik imar durumu yüzde 65’e çıkarılarak oteller, AVM’ler, gazinolar yapılacak. Demokrasi müzesi sadece bir kılıf” dedi.

Kaynak: Yapihaberleri

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS