-

Çek itibarına puan sistemi geliyor

Yazar:

01.04.2015

Kişi Okumuş

0 Yorum

Çek itibarına puan sistemi geliyor

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çekle ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesine imkan sağlayacak yeni bir sistem geleceğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) bu yıl 11’incisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde, “Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yaptı. Konuşmasında ticaret hayatını etkileyecek yeni gelişmelere de değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl iç piyasada protesto edilen senet ve karşılıksız çek tutarlarında enflasyon kadar artış olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Her ne kadar piyasada ters bir algı olsa da karşılıksız çıkan çeklerin oranında 2014’te 2013’e göre bir düzelme var. 2013’te 100 liralık çekin 3,7 liralık kısmı karşılıksız çıkarken, 2014’te bu rakam 3,3 olmuş. Burada sıkıntılı olan bir şey şu; karşılıksız çeklerde 2014’ün son 4 ayına bakıldığında, önceki yılın aynı dönemine göre artış trendi var. Bu 2015 için bir veri olabilir.”

“İflas erteleme son dönemin en büyük tehlikesi”

Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte çalışarak geliştirdikleri karekodlu çeklerin yakında piyasaya gireceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Çek üzerindeki karekod cep telefonundan okutulduğu zaman müşterinin çek endeks puanı çıkacak. İstenirse detaylı rapor da görülebilecek. Buna göre karar verilebilecek. Bu, ticaretin sağlıklı yapılabilmesi için iç piyasa açısından devrim niteliğinde bir karar” dedi.

Reel sektörün ayağında prangalar olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, işlem maliyetlerini artıran uygulamalardan kurtulmak istediklerini söyledi. İflas ertelemenin, son dönemin en büyük tehlikesi olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, “Kötü niyetli bazı işletmeler alacaklılarını istismar etmek için ifl as erteleme alıyor. Paranı alamıyorsun; bekle ki ne zaman ifl as ertelemeyi kaldırtabilirsen… Böyle mantıksız bir şey olmaz” dedi.

Art niyetli kişiler tarafından hazırlanan, firmaların isimlerinin yer aldığı “asılsız kara listelerin” internette dolaştığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Batacaklar iddiasıyla kara liste yayınlanınca bazı bankalarımız baykuş gibi onların üzerine atlamaya başladı. Bu listeyi gören bankalar kredileri kapatmaya girişti. Listede adı olan firmalar, ‘Bizim böyle bir sıkıntımız yok’ diye ilan vermeye başladı. Bunu BDDK Başkanı’na aktardım” diye konuştu.

“2015’te riskler var ama enseyi karartmayalım”

Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisi için 2014’te yüzde 3.3, 2015’te yüzde 3.5, 2016’da yüzde 3.7 büyüme beklendiğini, dünya ticaretinde hala istenen bir büyüme beklentisi olmadığını ifade etti. Bu durumun Türkiye’yi de etkilediğini, Türkiye’de 2015’in ilk üç ayında gerek dövizdeki dalgalanma, gerek ihracat pazarlarındaki sıkıntılar ve gerek çevre coğrafyadaki karışıklıkların bir an için moral bozduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ama enseyi karartmaya gerek yok” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisi için 2015 yılındaki riskleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı faiz kararı, çevre coğrafyalardaki karışıklıklar ve genel seçime kadar yaşanacak süreç olarak sıraladı. Avrupa’da beklenen parasal genişleme, petrol fiyatlarındaki gerileme ve açıklanan yapısal dönüşüm programlarının ise Türkiye için fırsat oluşturduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, iş dünyası temsilcileri arasında yaptıkları bir ankette, yapısal dönüşüm programlarını destekleme oranının yüzde 55,6 çıktığı bilgisini paylaştı. “2015 genel olarak düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak” diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Ama biz iyimser yaklaşıyoruz. Türkiye ekonomisi 2014’te büyümede yüzde 3’ü yakalar inşallah. 2015 için, ilk çeyrekteki öncü rakamlarda büyüme için zayıf sinyaller var. Net ihracat bu dönemde büyümeye katkı vermiyor. Büyümenin iç talebe dayalı olarak olacağını görüyoruz. Zaman zaman aksama olsa da Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. İşsizlik hala Türkiye için önemli bir sorun ama Türk özel sektörü 2014’te 2013’e göre 1 milyon 100 bin ilave istihdam sağladı. Bu müthiş bir rakam. Ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe de 2014’te yapı ruhsatı sayısında, konut satışında ve yabancılara konut satışında artış var. Sanayi sektörü de 2014’te yüzde 3,6 büyüdü.”

Hisarcıklığlu, yurtiçinde katma değer vergisi (KDV) tahsilatında geçen kasım, aralık ve ocak aylarındaki yüzde 19’luk artışın da Türkiye’de büyümenin iç talebe bağlı olacağını gösterdiğini söyledi.

“Yeni bir ekonomi modeline ihtiyaç var”

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin teknolojik dönüşüm, kadınların işgücüne katılımı ve girişimciliğe odaklanan yeni bir ekonomi modeline ihtiyacı olduğunu vurguladı. “Ne kadar yüksek cari açık, o kadar fazla büyüme” varsayımının yanlış olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, eskiden büyümenin motoru görülen cari açığın, artık ilaç olamadığını söyledi. OECD ülkeleri ortalamasında yüksek teknoloji ihracatı yüzde 18 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 4 olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Yeni hikayede en önemli bileşen yüksek teknoloji olmalı. Gereksiz günlük tartışmaları bırakıp hepimizin esas konuya odaklanması lazım. Gelirimizi artırmak, işin hamallığından kurtulmak istiyorsak en azından bu ortalamayı yakalamalıyız. Biz bunu rakiplerimiz kadar yapamıyoruz. Gelişmekte olan ülkeler bizden daha önde.”

Hisarcıklıoğlu, şirketler açısından yeni bir çıta koymak gerektiğini ifade ederek, en hızlı büyüyen 100 şirket içinde yazılım ve bilişim teknolojileri şirketlerinin sayısının ABD’de 60 iken Türkiye’de 21 olduğuna dikkati çekti.

Kamu ihalelerinin Türkiye’nin büyüme politikasındaki yeni trend olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Meclis’ten geçen yasayla artık kamu ihalelerinde yüzde 51’i yerli olan bir mal ithale göre yüzde 15 daha pahalı olsa da kurum onu almak mecburiyetinde, tercihinde değil. Bu devrim niteliğinde bir adım. Kamu alımı sanayinin dönüşümünde en önemli itici güç” dedi.

Türkiye’nin orta gelir tuzağının içine düştüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “Artık yeni reform yapma zamanı geldi. Bu coğrafyada farklılaşmak zorundayız” diye konuştu. Ortalama yüzde 3 büyümeyle 2020’de Türkiye’de kişi başına gelirin 13 bin dolara geleceğini, yeni bir hikaye yazılabilirse bu rakamın yüzde 7 büyümeyle 17 bin dolara ulaşacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Buna odaklanmalıyız. Kavgaların içinde boğulursak kendimize yazık ederiz. Türk özel sektörünün, girişimcisinin bunu başarabileceğine inanıyorum” dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin eğitim reformuna, hukuk reformuna ve idari reforma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

“Toplumda her kesimde yeni bir anayasa talebi var”

Yeni anayasa için kendilerini “Anayasa Gönüllüleri” diye adlandıran 6 bin kişinin içinde kendisinin de olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“Çalışmalarımız devam ediyor. ‘Türkiye’nin yeni bir hikayeye ihtiyacı var’ derken anayasa değişikliği diye topluma sorduğunuz zaman büyük bir oranda ‘evet’ çıkıyor, yüzde 80’ler civarında. Herkesin mevcut Anayasa’dan bir şikayeti var. Zaten Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi parti de 4 sene önce toplumun tamamına vadetti değişikliği, ama beceremediler, uzlaşamadılar. Toplumda her kesimden yeni bir anayasa talebi var. ‘Yeni hikaye’ dediğim, yeni bir başkanlık sistemi, yeni bir anayasa değil. Ekonomide yeni bir hikayeye ihtiyacımız var, yanlış anlaşılmasın.”

“Ali Koç’un sözleri iç siyasetin malzemesi yapıldı”

Gazetecilerin, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç’un medyaya “Çocuklarımızın geleceğinden endişe duymamak mümkün değil” başlığıyla yansıyan değerlendirmesine ilişkin bir sorusu üzerine, Hisarcıklıoğlu, şu yanıtı verdi: “Ali Koç, orada ‘Dünyadaki işsizlik artıyor, çocuklarımın geleceğinden endişeliyim’ diyor. Dediği bu. Ama biz bunu aldık, getirdik, iç siyasetin malzemesi yaptık. Bazılarımız haksız yere dövdü, bazılarımız ‘Helal olsun’ dedik. Bence doğru yerde doğru bir şey söyledi; B20 işgücü toplantısında dünyadaki işsizliğin artmasından duyduğu kaygıyı ifade etti. Ama bunu günlük politikanın içinde malzeme yaparsak doğru olmaz.”

“B20 kapsamında 5 kıtada 5 toplantı”

Türkiye’nin 2015’teki G20 dönem başkanlığında, B20 kapsamında ilk defa 5 kıtada 12 toplantı gerçekleştireceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar Türkiye’den B20 sürecine katılım sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Maalesef Türk şirketleri olarak global düşünce içinde değiliz. Sadece Ankara’yı etkileyerek işlerimizin halledilebileceğini düşünüyoruz. Ama ekonomideki kurallara uluslararası toplantılarda ve merkezlerde karar veriliyor” diye konuştu. B20’de küresel ölçekteki korumacılık tedbirlerine odaklanacaklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ekonomik kriz korkusuyla ülkelerin korumacılık tedbirlerini artırmasının dünyadaki büyümenin yavaşlamasının ana nedeni olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, altyapı yatırımlarındaki açığın dünyanın geleceğini tehdit ettiğini belirterek, “Burada hem projeye hem de finansmana ihtiyaç var. Kurumsal özel sektör yatırımcılarının bu alana çekilmesi için dünya ölçeğinde projeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında İstanbul merkezli olarak kurulacak Küresel KOBİ Forumu’nun bütün dünya KOBİ’lerinin sesi olacağını dile getirdi.

“Doğu ve Güneydoğu’da fabrikaların devlet eliyle yapılması sıkıntı getirir”

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Çözüm Süreci’ne ilişkin görüştüklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde istihdam oluşturmak amacıyla sadece devlet eliyle fabrikalar yapılmasının, orta ve uzun vadeli ciddi sıkıntıları olabileceğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Özellikle bir tehlikeye dikkati çektik. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu veya başka bir bölge için ‘Kamu yatırım yapsın, kamu fabrika yapsın, bu fabrikada da mal üretilsin’ dediğimiz zaman bu hepimizin cebinden gider. Burada ne verimli çalışma olur ne gerçek fiyat teşekkülü olur. Bunu yakalayabilmemiz mümkün değil ve 78 milyon olarak bunun bedelini hep beraber öderiz. Devletin artık bugünkü dünyada görevi yatırımcıyı çekecek altyapıları yapmaktır. Huzur olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan zenginlik olmaz. O huzur ortamı olduğu için geçen yıl Türkiye’nin geleceğine en umutlu bakan il yüzde 90’la Batman çıktı; Organize Sanayi Bölgesi’nde bile yeri kalmamıştı. İkinci, yüzde 82 ile Diyarbakır’dı. Üçüncü Gaziantep, dördüncü Kocaeli ve beşinci Bingöl. Yani bir huzur sürecinin bize getireceği katkı çok önemli.”

Yüksek teknolojili üretim üssü Marmara dışında olmalı

Türkiye’de bölgeler arasındaki gelişmişlik farkı arasındaki uçurumun büyük bir sorun olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “En zengin bölge ile en fakir bölge arasında tam 4 kat fark var. Marmara bölgesi tıkandı. Türkiye’yi coğrafi olarak yeni bir boyutta düşünmemiz gerek. Zenginliği 81 ile yaymak için mekansal strateji planı hazırlıyoruz. Bölgeler arası farklılığı gidermek ancak mekansal stratejiden geçiyor. Türkiye sadece Marmara Bölgesi’yle zenginleşemez. 2023 hedefine ulaşmak istiyorsak yeni Marmara bölgelerine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Yeni koridorlar ve kümelenme üzerine TOBB’un Türkiye’nin mekansal stratejisini hazırladığını aktaran Hisarcıklıoğlu, bunun tartışılmasını istediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, yüksek teknolojili üretim üssünün Marmara Bölgesi’nin dışında olması gerektiğini belirterek, “Yeni Marmara için diyoruz ki İç Anadolu’yu da içine alan kuzey-güney eksenini iki limanda buluşturan şehirlerde olması lazım” dedi.

“Eksiklikleri kırmadan, dökmeden söylemek durumundayım”

İşadamlarının geleceğe olumlu bakmak durumunda olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin zenginleşmesi için herhangi bir kavganın tarafı olamayacaklarını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, 1.5 milyon şirketin temsilcisi ve 15 milyon kişiye istihdam sağlayan iş dünyasının başkanı olarak Türkiye adına güzel günleri arzuladığını belirterek, şunları kaydetti: “Bizler her sabah dükkanımızı kar etmek için açarız, zarar etmek için değil. Onun için ben iyimser olmak mecburiyetindeyim. Ben iş dünyasının başkanıyım, iyiye bakmak durumundayım, geleceğe bakmak durumundayım. Eksiklikleri kırmadan dökmeden söylemek durumundayım. Benim işim siyaset değil, siyaset yapamam. Benim görevim üyelerimin menfaatini iletmek. Siyaset halktan yetkiyi almış olan kişilerin işidir. İşadamı kavga etmez, kavga ederek bir sonuca varamazsınız. Siyasetçi kavga eder mi? Eder ama benim işim kavga değil, kavganın unsuru da olamam. Ülkede huzursuzluk unsuru da olamam.”

Kaynak : Dünya

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS