-

Çelik yapılarla ördük tüm dünyayı dört baştan!

Yazar:

23.01.2013

Kişi Okumuş

0 Yorum

Çelik yapılarla ördük tüm dünyayı dört baştan!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Türkiye’de inşaattaki payı yüzde 5’i geçemese de 750 milyon liralık bir sektör yaratan çelik yapıların yüzde 70’i yurtdışına gidiyor.

Çelik yapılar; Avrupa’dan, Ortadoğu’ya hatta Afrika’nın en ücra ülkelerine kadar uzanıyor.

Türkiye ‘de Van depreminden sonra biraz hareketlense de çelik yapıların inşaat sektöründeki payı hâlâ yüzde 5’i geçemedi. Ancak Türkiye’den umduğunu bulamayan çelik yapı firmaları, dünyanın dört bir yanını çelik ağlarla örüyor. Üretiminin yüzde 70’e yakınını yurtdışına yapan 750 milyon liralık sektör, Avrupa’dan, Ortadoğu ‘ya hatta Afrika’nın en ücra ülkelerine kadar uzandı.

Sektörün en büyük üreticilerinden Akşan Yapı’nın patronu Melih Şimşek, Türkiye’de kullanılan yapısal çeliğin konutta çok az yer bulduğunu ancak talebin artmaya başladığını söyledi. Yurtdışında ise çelik yapıya olan talebin yüksek olduğunu belirten Şimşek, ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin bu talepte başı çektiğini anlattı. Şimşek’e göre bu ülkelere son dönemde konut ihtiyacı hızla artan Orta ve Batı Afrika ile Güney Amerika ülkeleri de eklendi. Şimşek’in verdiği bilgiye göre, yurtdışında yapılarda çelik kullanım oranları; Japonya ve ABD’de yüzde 70, İngiltere’de yüzde 54, İskandinav ülkelerinde yüzde 40, Almanya ve Fransa’da ise 30’un üzerinde.

35 BİN TON ÜRETİM
Yıllık 35 bin ton üretim kapasiteleri olduğunu ifade eden Şimşek, üretimlerinin yüzde 66’sını Irak, İran, Katar, BAE, Suriye, Ukrayna, Libya, Sudan, Güney Afrika, Venezuella, USA, Fransa, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Yunanistan, Kazakistan, ve Azerbaycan gibi dünyanın dört bir yanından farklı ülkelere ihraç ettikleri söyledi. Yurtdışı projelerinin yanında İzmir ve Ankara ‘da da Türkiye’nin ilk çelik konut projelerini yaptıklarını hatırlatan Şimşek, “Yurtdışı projelerimizden örnek olarak Venezuela’nın Vargas kentinde 6 ay gibi kısa bir sürede bitirdiğimiz 1448 adet konut ve sosyal tesis projesini verebiliriz” dedi.

BU YIL AFRİKA İLK SIRADA
Akşan Yapı’nın diğer yurtdışı projeleri arasında; KKTC’nin ilk hafif çelik yurdu, Azerbaycan’nın ilk hafif çelik oteli, Abu Dhabi’de ilk hafif çelik yapı, Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük hafif çelik kompleksi, Libya’nın ilk hafif çelik okulu yer alıyor. Son dönemlerde Afrika kıtasının hemen her yerinden, Ortadoğu ve Arap Yarımadası ülkelerinden ve Türki Cumhuriyetlerden yoğun bir talep olduğunu vurgulayan Şimşek, bu yıl için de Irak, Libya, Mısır, İran, Tunus, Cezayir, Nijerya, Gabon ve Tanzanya’ya dikkat çekti.

TÜRKİYE’Yİ ÇELİK YAPIYLA TANIŞTIRDI
Steelife Genel Müdürü Bülent Aydın da, Türkiye’de hafif çelik yapılara olan talebin henüz oldukça düşük seviyelerde olduğunu, son yıllarda yakalanan olumlu ivmeye rağmen yavaş olduğunu söyledi. Çelik yapı sektörünün geldiği noktanın artık kamu binalarının, cezaevlerinin, okulların da bu sistemle yapılabileceği bilincinin yerleşmeye başladığını gösterdiğini belirten Aydın, çelik yapıların sistem doğru çözümlendiğinde konforlu, estetik, yangın dayanımı yüksek olan, depreme karşı güvenli, çok daha kısa sürede tamamlanabilen, geri dönüşümlü ve şantiyedeki kurulum aşamasında hata ihtimalini ortadan kaldıran yapılar olduğuna dikkat çekti.

Steelife’ın 1999 Marmara depreminden bir yıl sonra, 2000 yılının Mayıs ayında düzenlenen Yapı Fuarı’nda hafif çelik sistem ile üretilmiş binayı Türkiye’de ilk defa kurarak, çelik yapı sisteminin kullanımı konusunda bir ilke imza attığını hatırlatan Aydın, çelik yapıların başta Türkiye’nin etrafındaki yakın coğrafya olmak üzere dünyanın dört bir yanından talep gördüğünü söyledi. Bugüne kadar Dubai’den Libya’ya, Fransa’dan Venezuela’ya kadar pek çok farklı ülkede Türkiye’de üretilen hafif çelik yapıların kullanıldığını belirten Aydın, özellikle gelişmekte olan ülkelerden gelen taleplerde artış olduğunu, kentsel dönüşüm planlaması yapan ülkelerin ilgisinin arttığını ifade etti. Aydın’a göre burada öne çıkan bölgeler de Afrika’nın neredeyse tamamı ve Güney Amerika ülkeleri.

GABON’DA ÇELİKTEN KENTSEL DÖNÜŞÜM
Steelife’ın yurtdışında devam eden büyük projelerinden ikisi Somali’de gerçekleştiriliyor. Projelerden ilki önümüzdeki ay sonunda tamamlanacak olan ve toplam 12 bin 500 metrekare kapalı alan sahip 200 yataklı bir hastane. Diğer proje ise bir yardım kuruluşu için yapılan ve içinde okul, hastane, yemekhane ve 3 bloktan oluşan lojmanların yer aldığı, toplam 12 bin metrekare kapalı alana sahip bir kompleks. Güney Amerika ülkelerinden Venezuela’da ise bir toplu konut projesi yapılıyor. Dörder katlı toplam 55 bloktan oluşan projedeki toplam konut sayısı ise 880.

Steelife, ayrıca Gabon’un başkenti Libreville’nin Angondje bölgesinde ise sadece altı ayda 564 konutluk bir yaşam alanı kuruyor. Gabon’un TOKİ’si olan ANGT, Ulusal Kalkınma Planı’nın en önemli ayaklarından biri olan kentsel dönüşüm için Steelife’ı tercih ettiğini ifade eden Bülent Aydın, “Angondje Projesi nisan ayında bitirilecek. Gabon’un Kalkınma Planı’nın ilk toplu konut projesi olan Angondje, toplam 50 bin 615 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilecek. Üretim tüm hızıyla devam ederken, anahtar teslimleri altı ay içinde tamamlanacak” dedi.

Kaynak: Radikal

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS