-

Elektrik Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yazar:

20.03.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Elektrik Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Elektrik Mühendisliği Nedir?

Günümüz dünyasında teknoloji son derece gelişmiştir. Elektrik ve elektrikli cihazlar hayatımızın her alanına girmiş vazgeçilmezimiz olmuştur. Elektriğin hayatımızdaki yeri tartışılamaz boyutlarda önemlidir. Elektrik mühendisleri de doğal ya da yapay yollar aracılığıyla elektriğin üretimi, iletimi, dağıtımı ve onarımı konusunda çalışan bir mühendislik dalıdır. Teknolojinin gelişmesi bu mühendisliğin önemini gözler önüne sermiştir. Bununla birlikte üniversitelerde elektrik mühendisliği bölümü artmış ve mezun sayısında da artışlar olmuştur.

Elektrik mühendisliği nasıl olunur, lisans düzeyinde eğitimi kapsayan bu mühendislik dalında 4 yıllık bir eğitim söz konusudur. Bu mesleki ve teknik bilginin verildiği eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler ‘Elektrik Mühendisi’ unvanını kazanırlar. Bu unvanı ilgili Oda’ya kayıt olduktan sonra kullanabilirler.

 

Elektrik Mühendisliği Dersleri

Lisans düzeyinde eğitim alan bu mühendislik öğrencileri temel dersler olan Türk dili, Atatürk ilke ve inkılapları, matematik, kimya ve fizik gibi dersleri eğitimin ilk yıllarında okumaktadırlar. Lisans eğitiminin ilerleyen kısmında ise daha çok mesleki dersler verilmeye çalışılır. Lineer cebir, devre analizi, elektromanyetik alan teorisi, mantıksal devre tasarımı, elektroniğe giriş, kompleks analiz, düşük gerilim güç sistemleri, sinyaller ve sistemler, elektrik makineleri, mikroişlemciler, kontrol sistemleri, güç elektriği, güç sistem analizi, enerji dağıtımı ve yüksek gerilim tekniği gibi derslerdir.

Peki elektrik mühendisliği bölümü zor mudur, mühendislik dalı olması sebebiyle analitik düşünmeyi gerektirir. Bu bölümü okumak isteyen kişinin iletişim becerileri güçlü olmalı, ekip çalışmasına yatkın olmalı, problem çözme odaklı yaklaşmalı, tasarım gücü yüksek olmalı ve yenilikleri talip etmelidir. Kendini geliştiren bir kişi bu meslekte başarılı olabilir.

 

Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar?

Elektrik mühendislerinin çalıştıkları alanlar geniş bir yelpazededir. Genel mesleki yükümlülükleri şöyledir; elektrikli aletlerin sistem, ekipman ve gereksinimlerinin tasarımını yapmak, elektrik üreten tesislerin proje ve montajını gerçekleştirmek, kurulumları standartlara uygun hale gelmesini sağlamak,  şantiye alanında sorumlu eleman olarak çalışmak, arıza bakım faaliyetlerinde görev üstlenmek, elektrik projelerini çizmek, satın alma işlerinde maliyet hesabı yapmak ve yönetim birimlerinde yer almak gibi işlerdir. Çalışma alanları laboratuvarlar, ofisler, hastaneler, açık hava sahaları ve şantiyeler olabilir. Genelde gürültülü mekanlarda çalışırlar ve ekip çalışması içinde bulunurlar. Elektrik mühendisliği nasıl bir meslek derseniz teknolojiye açık gündemi takipleyen, problem çözme odaklı çalışan, tasarım gücü yüksek bir mühendislik grubudur. Risk almayı seven, iletişimiyle ikna edici bir tavır sergilemelidir. bu özelliklere sahip insanlar kolayca iş bulabilir ve piyasaya hakim olabilirler.  İş ilanlarına bakıldığında genelde ekip çalışmasına yatkın ve güçlü iletişim becerileri olan kişiler tercih edilmektedir. Deneyim ve kendini geliştirme de bir başka istenilen özelliktir.

Elektrik Mühendisliği İş İmkanları

Elektrik günümüzde her alanda etkin bir araç olduğu için elektrik mühendislerinin de iş olanakları bir hayli fazladır. Elektrik santrallerinde, elektrik malzemesi ve panosu üreten fabrikalarda, mühendislik ve mimarlık ofislerinde, inşaat sektöründeki şantiyelerde, otomotiv sektöründe, beyaz eşya ve telekomünikasyon alanlarında ve bilgisayar sektöründe çalışabilir. Genel olarak elektrikle ilgili her alanda istihdam edilebilir diyebiliriz.

Hangi kurumlarda iş bulabilir, fabrikalarda, bilgisayar üretim alanlarında, büro alanlarında, Telekom, TRT gibi kuruluşlarda ve kamu kurumlarında ise Ulaştırma ve Altyapı Mühendisliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, Türkiye Elektrik İletim AŞ’de, Karayolları Genel Müdürlüğünde, Devlet Demiryollarında, üniversitelerde ve belediyelerde hizmet verebilir.

Ayrıca lisans eğitimini başarıyla bitirmiş olanlar lisansüstü eğitimine devam ederek akademisyen olma yoluna girebilirler. Yurt içinde ve yurt dışında ilgili anabilim dallarında eğitim alabilirsiniz. Ülkemizde yüksek lisans ve doktora için ALES’e girmelisiniz. Yabancı dil için ise YDS ya da YÖKDİL sınavına girmeniz gerekmektedir.

 

Elektrik Mühendisliği Maaşları

Elektriksiz hiçbir cihazın çalışmadığı günümüzde bu mesleğin önemi tartışılmazdır. Giderek artan ihtiyaca yönelik mezun sayısı da artmaktadır. İstihdam konusunda özel sektörde ya da kamuda iş bulabilir. Devlet maaşları özel sektöre göre daha sabit ve fazladır. Yabancı dilin olması ya da yüksek lisans yapmak ek ücret olarak maaşa etki eder. Elektrik mühendislerinin kamudaki ücretleri 11000-12500 TL arasında değişmektedir. Farklılıkların sebebi kurumlar, ek ücretler ve şantiyeye çıkma durumu gibi özelliklerdir. Yeni mezun olan kişiler çoğunlukla özel sektörde işe başlarlar. Yeni mezun maaşları son derece düşüktür. İşi öğrenmesine öncelik verildiği için çok çalışıp az maaşa lırlar. Bu maaş genelde asgari ücret ve civarlarındadır. Tecrübe kazandıktan sonra maaşların daha iyiye gittiğini söyleyebiliriz. Özel sektörde ne kadar maaş alır, genel olarak maaşlar 3000-15000 TL arasında değişmektedir. Kendini geliştiren ve mesleki donanıma sahip olan biri güzel maaşlar kazanabilir. Bu kişiye bağlı bir olaydır.

 

Kamu Mühendis ve Mimar Maaşları – 2022 

Mühendis  ve mimar (1/4) 2022 ocak maaşı 11.349 TL olarak belirlenmiştir. Bu en düşük derecenin maaşıdır derece arttırkça maaş artmaktadır.  Ayrıca, maaş hesaplamasında eşi çalışmayan memura ödenen aile yardımı ile 0-6 yaş grubu 2 çocuk yardımı esas alınmıştır.

  Peyzaj Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İç Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Devlette Çalışan Mimar ve Mühendislerin Maaşını Etkileyen Faktörler :

  • Derece/Kademe
  • Hizmet Yılı
  • Medeni Durum (Eşin çalışıp çalışmaması)
  • Varsa çocuk ve çocuk sayısı
  • Sendika üyeliği (3 ayda 1 kesilir, 3. ayda kesilen iade edilir)
  • Görev yapılan şehir/ilçe
  • Görev yolluğu – Harcırahlar
  • Yabancı Dil Tazminatı vb.

Özel Sektör Maaşlarına Dair Açıklamalar :

Şunu belirtmekte fayda var, maaş  firmaya, kuruma, şehirlere, ülkelere, kişinin tecrübe ve donanımına, yol,yemek,sigorta,konaklama gibi diğer imkan şartlarına  göre de  farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, aynı tecrübede, aynı firmada  Moskova şehrinde çalışan ile; Irak’ta çalışan veya, İstanbul’da çalışanla Siirt’te çalışanın, aynı tecrübede, aynı pozisyonda, kurumsal bir firma ile daha az kurumsal firmada çalışanların maaşı aynı olmaz.  Bu nedenle net olarak bir maaş söylenemeyeceği için, yukarıdaki gibi aralıklar ile ifade edilir. Minium ve maksimum değerleri bilmek, mesleğin çalışma şartları ve hayat konforu açısından size fikir verecektir. 1500 tlye çalışan yeni mezun mimar mühendis olduğu gibi, 3000 tlye çalışan yeni mezunlarda bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıllık tecrübesiyle 4000-5000  tl alan mimar mühendisler olduğu gibi aynı tecrübeye sahip olup 20000-30000 tl alanlar da vardır.

Özel Sektörde Maaşı Etkileyen Faktörler:

  • Tecrübe (Yüksek Tecrübe= Yüksek Maaş)
  • Yaş (Çok doğru olmasa da, bazen etkili olabilmektedir.)
  • Çalışılan Firma (Firmaların maaş skalaları önemli etkendir.)
  • Çalışılan Pozisyon (Aynı firmada aynı tecrübede, pozisyona bağlı farklılıklar olabilir, daha üst düzey pozisyon daha yüksek maaş alır, şantiye çalışanları; kısmen ofisten daha yüksek maaş alabilir, aynı ofiste, planlama müh. benzer tecrübede proje mühendisinden yüksek maaş alabilmektedir. )
  • Çalışana sağlanan mesai şartları ve sosyal imkanlar (Bir firma 2500 tl maaş + yol + yemek + özel sigorta + ev verebilir, diğer firma 3000 tl verir ama sigortayı asgariden yapar)
  • Çalışılan şehir, ülke (Aynı firma, aynı pozisyon, Moskova-Irak maaşları farklıdır, Bkz: Enka)
  • Mezun olunan üniversite (Mezun olunan üniversite, doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler, üniversitenin seçkinliği size daha yüksek maaşlı kapılar açabilir.)
  • Yabancı Dil (Firmanın bu şartı aradığı durumda, bilenle bilmeyen bir olmaz)
  • Yüksek Lisans ( Yüksek lisans daha fazla tecrübe ve bilgi dolayısı ile daha yüksek maaş olabilmektedir. Enka, İş Bankası gibi  gibi kurumsal firma ve kurumlarda, kamuda, yüksek lisans maaş artışı demektir.)
  • Yurtdışı Tecrübesi (Farlılık yaratan bir etkendir)
  • Çalışılan alandaki diğer yetkinlikler (program bilgisi, eğitim vb.)
  • Referenslar ( Halk dilinde torpil denilmektedir.)
  • Kişisel Beceriler ( Başlıcası tabir-i caizse; kendini nasıl sattığınızdır. Bunun dışında iletişim gücü, takım çalışmasına yatkınlık, pratik düşünme ve hareket edebilme, ikna yeteneği vb. çeşitli pozisyonlarda önem arzettiğinden kişiyi seçkin kılıp yüksek maaş almasına yardımcı olabilir.

 

Elektrik Mühendisliği Atama Puanları

Elektrik mühendisleri kamuda da çalışabilir. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek yeterli bir puan aldıkları takdirde merkezi atama ya da açıktan alımla istihdam edilirler. Son yıllarda mezun sayısındaki yığılma ve istihdamın azalması sebebiyle atama puanları artmıştır. 90 ve üzeri bir puan alarak şansınızı artırabilirsiniz ayrıca bazı alımların YDS gibi dil puanı da istediği olmaktadır. Geçerliliği 5 yıl olan bu sınava girerek güzel bir puan almanız halinde rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

 

Elektrik Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

puan tablosu güncellenmektedir.

  İnşaat Teknikerliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Yazılım Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Mühendisi ve Mimar Asgari Ücretleri ve Maaşları

kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/muhendislik-maaslari

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS