-

EN ÖNEMLİ 3 İMAR TERİMİ : PARSEL, ADA VE PAFTA NEDİR ?

Yazar:

24.09.2021

Kişi Okumuş

0 Yorum

EN ÖNEMLİ 3 İMAR TERİMİ : PARSEL, ADA VE PAFTA NEDİR ?

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Genellikle tapu ve kadastro işlemlerinde sık sık rastladığımız sözcüklerdir. Peki bu terimler ne anlama geliyor ? Bu terimler nerelerde karşımıza çıkar ? Parsel sorgulama nasıl yapılır ? Bunun gibi soruları cevap vereceğiz.

 

Parsel Ne demek ?

Parsel, genellikle tapu ve kadastro işlemlerinde rastladığımız imar ve tapu yasalarına göre üstünde bir tane yapı kurulacak şekilde ayrılarak ve sınırlandırılarak bölünmüş bir toprak parçasıdır. Bir parselin birden fazla sahibi olabilmektedir. Bu parselin sahibi kişi olacağı gibi; devlet, özel kuruluş veya vakıflarda parsel sahibi olabilmektedir. Parselin iki farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler İmar parseli ve Kadastro parselidir

İmar parseli : Parsellerin üzerinde imar yapılabilirse bu parsellere imar parseli denilmektedir. İmar parsellerinin imar mevzuatı ve imar planları üzerinden gerekli incelemelerin ardından düzeltme işlemi yapılıp ve imara açılacağına dair izni alınması gerekmektedir.

Kadastro parseli : Mülki işlemi tescillenmiş parsellere verilen addır. Arazinin hangi sınırlarının kime ait olduğu belirlenir daha sonra sahipsiz alanlarda ortaya çıkar.

 

Ada Ne Demek ?

 

Ada, kamuya ait doğal yada yapay nedenlerle etrafı çevrilmiş parsellerden oluşmaktadır.

Çevresi yol, sokak, cadde, demiryolu, akarsu gibi doğal yada yapay engellerle çevrilmiş parsel topluluğuna denmektedir. Ada ve parsel kadastro çalışmasından elde edilir.

 

Pafta Ne Demek ?

 

Büyük bir haritayı ya da planı oluşturan parçaların her birine pafta denmektedir. Haritalar belirlenmiş bir ölçekle hazırlandığı için yeryüzü parçaları tek bir paftada gösterilemeyecektir. Bu nedenle de harita paftalara bölünecektir.

Paftada arsanın konumu, pafta, ada ve parsel numaraları, tapu kaydı, arsanın alanı, üstündeki yapılar (var ise), kat sayısı, inşaat alanı, yapı var ise sahibi, müteahhidi, projenin mimarı ve mühendisleri gibi bilgiler mevcuttur.

Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır ?

 

 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet üzerinden şifresiz ve ücretsiz bir şekilde parsel sorgulama imkanını sağlıyor. TKGM parsel sorgulama uygulamasında, ada parsel öğrenme, 3D parsel sorgulama ve Tapu sorgulama gibi işlemler yapılabilmektedir. Parsel sorgulama işlemini e-devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz. Peki parsel no nasıl sorgulanır ? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü uygulamasında il, ilçe, mahalle, ada ve parsel no seçilir ve sorgulama işlemine başlanır. Sitedeki haritadan parsel kontrolü yapabilirsiniz ve koordinatlarını indirebilirsiniz.

E-devlet üzerinden de parsellere ait imar durumunun bilgilerini de öğrenebilirsiniz.

 

Tapu Nedir ?

 

Tapu sözcük anlamı olarak: bir taşınmazın yüzölçümünü, numarasını, mahallesini ve sahibini gösteren resmi bir belgedir. Hukuki anlamı ise bir arazinin bir kısmına veyahut tamamına yapılmış olan yapının sahiplerinin kim olduğunu göstermekte olan resmi bir belgedir. Bu belge resmi bir belge olduğu için yalnızca tapu müdürlüklerinden alınmaktadır.

 

Parsel Hesaplama

 

Parsel Sorgu uygulamasından il, ilçe, mahalleyi girdikten sonra ölçmek istediğimiz alanın ada ve parsel nosunu giriyoruz. Bu bilgileri girdikten sonra karşımıza parsel çıkmaktadır. Aşağıda bulunan araçlardan ölçümü tıklayıp ‘’alan’’ seçeneğini seçiyoruz ve ardından başlata tıklıyoruz. Daha sonra görünen parselin 4 köşesini seçip parselin alanını bu şekilde görebiliyoruz.

Bu alanda 1 parsel kaç dönümdür, 1 parsel kaç metrekaredir gibi sorular sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bir parsel belirli bir dönümü veya metrekareyi belirtmemektedir. 5 metrekare de bir parsel olabilir, 15 metrekare de bir parsel bir parsel olabilmektedir. Parselin kesin ölçülebilir bir sayısı bulunmamaktadır.

Tapu kütüğünün ayrı ayrı bölümlerinde kayıtlı bulunan birbiri ile bitişik, iki veya daha fazla parselin talep üzerine tek bir parsel no haline getirilip parsel birleştirme işlemine birleştirme (tevhit) denilmektedir.

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS