-

Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu İçin Zaman Daralıyor

Yazar:

25.12.2019

Kişi Okumuş

0 Yorum

Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu İçin Zaman Daralıyor

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binaları ilgilendiren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu kapsamında geri sayım başladı. Yapılan kanun değişikliği sonucu, 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan yapılarda alım satım işlemleri yapılamayacak.

Enerji Kimlik Belgesi olmadan konut alım ve satım işlemlerinin gerçekleşmeyeceği yeni dönemde, mülk sahiplerinin en geç 1 Ocak 2020’ye kadar enerji kimlik belgelerini almaları gerekiyor.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER, düzenlemenin yürürlüğe girmesine sayılı günler kala enerji kimlik belgesi taleplerinde patlama yaşanacağını belirtirken, sahte enerji kimlik belgelerine karşı tüketicileri uyardı.

SAHTE ENERJİ KİMLİK BELGELERİNE

2020 yılında ev alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin sahtelerinin de piyasada yaygın olarak yer aldığını söyleyerek kamuoyunu uyaran Emre Alkin, sözlerine şunları ekledi:

“Enerji Kimlik Belgesi (EKB), asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, ısıtma ve/veya soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, var ise kojenarasyon, var ise fotovoltaik sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesi (EKB), bazı kurum ve kişiler tarafından sahte olarak hazırlanarak tüketiciler ile buluşturuluyor. Bakanlığın yapacağı denetimler neticesinde gerçeğe aykırı ya da kötü niyetle belge düzenlendiğinin tespiti halinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) iptal ediliyor. Bu belgeyi düzenleyen kurum ve kuruluşlara ise hapis cezasına varan cezalar verilebilir.”

ENERJİ KİMLİK BELGESİ’NİN SINIFINA DİKKAT EDİN

Piyasadaki sahte kimlik belgelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Alkin, “1 Ocak 2020 tarihi itibariyle binalarda zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi (EKB), enerji verimliliği ve ısı tasarrufunun ölçümlenmesi açısından çok büyük öneme sahip. Yeni ev alırken ya da kiralarken evin konumu ve iç tasarımı kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ne sahip olması da önemli. Piyasada pek çok sahte Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile karşılaşılıyor. VERİMDER olarak yaptığımız araştırmalarda düşük sınıf enerji kimlik belgesi alması gereken binaların, yüksek sınıf enerji kimlik belgesi aldığına rastladık. Sahte Enerji Kimlik Belgesi ile D sınıfına sahip olması gereken bir binayı B sınıfı gibi gösterebiliyorlar. Enerji sınıflarında yapılan sahteciliğe dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle mutlaka evinizin Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ni sorgulayın. Sahte olmayan Enerji Kimlik Belgesi’nde ise evin en verimli ve yüksek sınıfta olmasına dikkat edin. Eviniz sıcak bir yuva olurken, bütçe dostu da olsun” dedi.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

Konut alım satımında zorunlu hale gelen kısa adı EKB olarak bilinen Enerji Kimlik Belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

 

Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenme şartının aranacağını açıkladı. Buna göre, Türkiye’deki tüm binaların yıl sonuna kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ (EKB) alması gerekiyor. Bu belgeye sahip olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgesi olmayan yeni binalara ise ruhsat verilmeyecek.

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Enerji Kimlik Belgesi ile binalar yapı kalitesini enerji tasarruf edebilme kapasitesine göre sınıflandırılıyor. Bu belgede binalar A’dan G’ye kadar 7 aşamada sınıflandırılıyor. A sınıfı en tasarruflu binayı, G ise ısı tasarrufu açısından en kötü bina oluyor.

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?

Enerji Kimlik Belgesi, yetkili kuruluşlar tarafından hazırlanıyor. Enerji Kimlik Belgesinde yer alan bilgilerden ve bu bilgilerin doğruluğundan Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluş yapıyor. Belge almak için mimari proje, ısı yalıtım raporu, mekanik proje, elektrik projesi ve yapı ruhsatı gerekiyor.

Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl boyunca geçerli olacak. Binada mantolama yapılması durumunda enerji kimlik belgesi yeniden çıkartılacak.

Enerji kimlik belgesi ücreti!

Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak amacıyla 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2020 itibarıyla zorunlu hale gelecek. Bu belgeye sahip olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak ve yeni binalara ise ruhsat verilmeyecek. Peki Enerji kimlik belgesi nedir? Enerji kimlik belgesi ücreti ne kadardır?

Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu ile binalarda enerjinin verimli kullanılması amaçlanıyor. Belgenin A’dan G’ye 7 kategorisi bulunuyor. A sınıfı en verimli seviyeyi, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi ifade ediyor. Mevcut binalarda ısı yalıtımı şart değil ancak yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfının en düşük C olması şartı aranıyor.

Enerji kimlik belgesi ücreti

Enerji Kimlik Belgesi çıkartmanın standart bir fiyatı yok. Binanın toplam kapalı alan metrekaresi üzerinden ücretlendirme yapılacak. Bina için çıkartılan toplam ücret, daire sahiplerine, daire büyüklüklerine göre bölünerek hesaplanıyor. İZODER’in verilerine göre; konut binalarında belge almanın maliyeti, daire başına 50-100 lira arasında değişiklik gösteriyor. Ticari yapılarda ise maliyet metrekare başına 30-40 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Mevcut binalara ısı yalıtımı yapılmak istendiğinde ise daire başına 7-9 bin lira arasında rakam ödenmesi gerekiyor.

 

Kaynaklar:

İnşaat Dünyası

Emlak Kulisi

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS