-

Enerji Verimliliği Haftası’nda İzocam’ın tasarruf önerilerine kulak verin

Yazar:

13.01.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Enerji Verimliliği Haftası’nda İzocam’ın tasarruf önerilerine kulak verin

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


2016 yılında 11 Ocak haftası Enerji Verimliliği Haftası olarak kutlanıyor. Enerji verimliliğini sahiplenen İzocam da bu haftaya özel bazı uyarılarda bulunuyor.  Ürettiği ürünlerle 50 yılda 200 milyon TEP enerji tasarrufu sağlayan ve 650 milyon ton CO2’in atmosfere salımını önleyen İzocam, günlük hayatta yapılacak enerji tasarrufu ile aile ve ülke ekonomisine sağlanacak katkıyı anlatıyor. İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut; enerji tasarrufu ile ilgili alınacak küçük önlemler sayesinde cari açığa katkı sağlanabileceğine de dikkat çekiyor.

Türkiye enerji ihtiyacının çoğunu ithal ediyor. 2014 yılında enerji hammaddeleri ithalatına ödenen rakam 55 milyar dolarla, tüm ithalat tutarının yaklaşık %23’ünü oluşturmuştu. Bu düzeyde bakıldığında enerji ithalatının, dış ticaret açığının en önemli kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Enerji Verimliliği haftasını kutlayan İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut; cari açığı daha düşük seviyelere çekmek ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji verimliliği ve uygulamalarının şart olduğunu söylüyor. Bulut, “Günlük hayatımızda doğalgaz elektrik gibi kullanımlarımızda israf yapmamalı, enerjiyi boşa harcamamalı ve verimli şekilde kullanmalıyız. Yaşam tarzımızda, enerji odaklı kullanımlarımızda ve davranışlarımızda daha dikkatli olmalıyız. Enerjiyi boşa harcamama konusundaki önerileri dikkate alırken, yaşam alanlarımız için kalıcı ve uzun soluklu çözümlerle daha fazla ne yapabileceğimizi düşünmeliyiz. Ev ve iş yerlerimizin yapısal anlamda nasıl daha tasarruflu hale getirilebileceği üzerinde durulması ise bu açıdan önemli… Örneğin binaların enerji tasarruflu hale getirilmesinde yalıtım yapılmasına, enerji verimli ısıtma ve soğutma cihazları kullanılmasına dikkat edebiliriz” dedi.

Binaların enerji verimli hale getirilmediği durumda bile alabileceğimiz önlemler olduğunu belirten Bulut, enerji verimliliğine katkı sağlamak için radyatör önlerinin boş bırakılması, termostatik radyatör vanası kullanımı gibi kriterlerin yanı sıra İzopan radyatör arkalığı ile de ısı ışınımını yansıtarak daha fazla tasarruf sağlanabileceğini ekliyor. “Enerji tasarrufu için pencerelerin aralık olmaması, sıcaklığın her oda için en doğru değere ayarlanmasının yanı sıra radyatör arkalarındaki ısı kaçaklarının da önlenmesi gerekiyor. Camyünü levha olan İzopan, radyatör, soba, fırın gibi çeşitli ısı kaynaklarının arkasında, ısı tutucu ve yansıtıcı olarak kullanılabilir.”

İzocam’ın enerji tasarrufunda dikkat edilmesi için önerdiği diğer püf noktaları ise şöyle;

• Bina ve tesisatlarda yalıtım değeri yüksek, kalın yalıtım malzemeleri tercih edilmelidir.

• Çatı, duvar, döşeme yalıtımları kesintisiz yapılmalıdır.

• Merkezi ısıtma sistemlerinde borular Camyünü Prefabrik Boru ile vanalar Vana Ceketi ile yalıtılmalıdır.

• Ev alacaksanız yalıtımı olup olmadığını mutlaka sorgulayın. Veya mümkünse yaşadığınız evin, iş yerinizin bulunduğu binaya yalıtım uygulatabilirsiniz. Böylelikle doğalgaz veya elektrik faturanızda %50 oranında azalma olacaktır.

• Isınan hava yükseldiği ve çatıdan dışarıya kaçmaya çalıştığı için öncelikle çatının yalıtılması gerekir.

• Pencereler ve kapılar, evinizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. Çift veya üçlü cam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır.  Pencere ve kapılardaki sızdırmazlık ısı kaybında önemlidir. Sızıntıları önlemek için özel sızdırmazlık bantları ve süngerler kullanabilirsiniz.

• Radyatör arkalarında alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları kullanabilirsiniz.

• Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluklarını kısabilirsiniz

• Radyatörlerde termostatik radyatör vanası kullanabilirsiniz. Termostatik vana ile oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince radyatörde su dolaşımı kesilir ve odanın normal değerden daha fazla ısınması önlenerek enerji tasarrufu sağlanır.

KAYNAK: İnşaat&Yatırım

 

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS