-

Fren Balatası Nedir?

Yazar:

29.07.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Fren Balatası Nedir?

Frenler araçlarda temel iki fonksiyonun yerine getirilmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle frenlerin sürüş güvenliğini etkileyen önemli bir sistem olduğunu söylemek mümkündür. Fren sistemlerinin nasıl çalıştığını ve parçalarını bilmek arızaların daha erken tespit edilmesi açısından önemlidir. Bu da yaşanabilecek kazaların önüne geçecek bir durumdur. Fren balatası fren sistemlerinin en önemli parçalarından biridir. Fren balataları 1888 yılında ilk defa kullanılmaya başladığında bir ahşap üzerine deri işlenmesi ile imal edilmiştir ve kullanılmıştır.

Fren balatalarının fren sistemlerindeki görevlerini anlamak için öncelikle fren sisteminin çalışma prensiplerinin bilinmesi gerekir. Frenlerin doğru bir şekilde çalışabilmesi adına pek çok parçanın uyumlu bir şekilde çalışması önemli bir konudur.

Araçlarda bulunan disk frenler; disk, balata, bağlantı parçaları ile kaliperden oluşur. Sürüş esnasında sürücülerin fren pedalına basması halinde piston ve kablolardan hidrolik bir sıvı geçer. Bu da kaliperi hareket ettirir. Fren balatası da fren diskinin sıkıştırılmasını sağlar. Fren kaliperinde bir çift balata içerisinde bulunan fren diskleri sıkıştırıldıklarında sürtünme nedeniyle yavaşlamayı sağlama özelliğine sahiptir. Yani fren balataları frene basılması halinde fren diskinin sıkıştırılmasını ve bunun sonucunda da aracın durmasını sağlar. Bu durumda kinetik enerji sürtünme nedeniyle ısı enerjisine dönüşür. Sürtünme nedeniyle fren disklerinin yüksek ısıya maruz kalması durumunda disklerin hızlı bir şekilde soğuması için birtakım hava kanalları kullanılır.

Hangi Durumlarda Fren Balatası Değiştirilir?

Fren pedalına basıldığında fren balatası yüksek ısıya maruz kalır. Belirli sürtünmeler olması nedeniyle de çalışma süreleri kısıtlıdır. Fren balatalarının ömrü sürüşe ve balatanın malzemesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak ortalama 45 bin km civarında balataların değiştirilmesi gerekir. Fren balatalarının ne zaman değiştirileceğinin anlaşılması da mümkündür.

  • Yavaşlamak adına fren pedalına basıldığında eskisinden daha çok basılması gerekiyorsa bu durum fren balatasında incelme olduğu anlamına gelir.
  • Fren balatası kalınlığı düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Bu sayede balatanın bitip bitmediğini anlamak mümkün olur. Fren balatalarını jantların arasından görmek mümkündür. Eğer bunların kalınlığında incelme varsa o zaman balataların değiştirilmesi gerekir.
  • Fren balatalarının ömrü dolduğu zaman sürücülerin bunu anlaması için metal kıllara sahip olarak üretilir. Bu da frene basıldığı zaman disklerden gıcırtı gelmesine neden olur. Bu durumda balataların acil bir şekilde değiştirilmesi gerekir.

Fren balatalarının aşınması performansın yetersiz olmasına neden olur. Bu da ölümcül kazaların yaşanmasına sebep olabilir. Bunun yanında fren balatalarının değiştirilmemesi fren diski ile kaliplerde de büyük hasarlar meydana gelmesine neden olabilir. Fren balata değişimlerinde orijinal yedek parça kullanımı önemlidir.

Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?

Fren balatası nispeten uygun fiyatlı bir parçadır. Fren balatalarının aşınması durumunda değiştirilmesi gerekir.

  • Öncelikle araba düz bir alana alınır. Tekerleklerden hangisinin balatası değiştirilecekse direksiyon o tekerleğe doğru çevrilir. Ardından da el freni çekilmelidir.
  • Balataları değiştirilecek olan tekerleğin bijonları gevşetilir. Sonrasında araç kriko yardımıyla kaldırılır.
  • Bijonlar sökülüp lastiğin çıkarılmasının ardından kaliperin arka kısmında bulunan cıvataların lokma anahtarları ile sökülmesi işlemi yapılır. Bu işlem için 12 numaralı lokma anahtarı kullanılabilir.
  • Kaliperin yerinden çıkarılması aşamasında fren sisteminde yer alan kablo ve hortumların aşağı doğru sarkmaması son derece önemlidir. İşlem sırasında bu parçalar bir yere asılabilir. Aşağı doğru sarkmaları durumunda frenlerin hava yapması gibi bir durum söz konusu olabilir.
  • Kaliperin sökülmesinden sonra disklerin üzerinde bulunan eski balataların çıkarılarak yerine oto yedek parça fren balata takılmalıdır.

Fren balatalarındaki aşınmaların çeşitli sebepleri vardır. Kişilerin sürüş tarzı, balata malzemeleri, sürüş koşulları gibi etmenler balataların aşınmasına neden olabilir. OTOSAL A.Ş. otomotiv yedek parça yıllardır sektörde en iyi yedek parça hizmeti sunar. Fren balatası fiyatları için sanal mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS