-

Gayrimenkul sektöründe KDV sorunu çözülmeli!

Yazar:

28.10.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Gayrimenkul sektöründe KDV sorunu çözülmeli!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Türkiye gayrimenkul sektörünün çatı örgütü olarak sektörün gelişiminde üstlendiğimiz misyonla daha güçlü bir Türkiye için elimizi taşın altına koyduk ve çok önemli çalışmalara imza attık.

Gayrimenkul Sektörü Güç Birliği Kampanyası bu amaçla attığımız önemli adımlardan ilki. Kampanya ile amacımız ülke ekonomisine katkı sağlamak ve sektöre ivme kazandırmak olmuştur. Kampanya kapsamında GYODER üyesi 49 üye firmanın 118 projesinden 60.000’e yakın gayrimenkul, 10 yıl vadeli ve aylık yüzde 0.7’lik bir kredi faizi ile tüketiciye sunuldu. 15 Ekim’de sona eren kampanya ile kısa sürede 2,6 milyar

TL gibi bir ciro elde edildi. Firmalar kampanya dışında da kendi imkanları ve banka anlaşmalarına bağlı cazip ödeme planları ile vatandaşa farklı avantajlar da sundu. Yakalanan bu güçlü ivme ile 2015’te ulaşılan 1.290.000 satış rakamına, 2016 yılı sonunda da ulaşabileceğiz.

Gayrimenkul sektörü, üreten, vergi veren, 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 200 alt sektörü besleyen ve dolayısı ile milyonlarca kişiye dokunan bir sektördür. Büyüyen ve gelişen, 2023 hedefleri olan Türkiye için gayrimenkul sektörü stratejik öneme sahip bir sektör konumundadır. Biz de bu bilinçle ülkemiz ekonomisine katma değer yaratacak bu tarihi kampanyayı yürüterek ülkemize, sektörümüze ve projelerimize olan güvenimizi göstermek ve vatandaşlarımızı bu güvene ortak etmek istedik.

Ayrıca GYODER olarak 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) onarımını da üstlendik. “Milletin Meclisini Millet Yapar” sloganıyla ile yola çıkan GYODER üyesi 32 firmanın oluşturduğu konsorsiyum, 50 milyon TL üzeri bir meblağ topladı. TBMM ve GYODER arasında yapılan protokol sonrasında 25 Ağustos 2016 tarihinde TBMM yerleşkesinde işbaşı yapıldı. TBMM Konsorsiyumu bünyesinde bir proje müdürü atanarak, kadro oluşturularak, teknik ekibin bir kısmı 01 Eylül 2016 tarihinde, geri kalanı ise 19 Eylül 2016 tarihinde işbaşı yaptı. Aciliyet sırasına göre tadilatlar son hız devam etmektedir.

GYODER olarak yurt dışında da önemli çalışmalara imza atmaya hazırlanıyoruz. Gayrimenkul sektörü olarak birlikteliğimizi bu dönemde daha da güçlü bir şekilde ortaya koyup, yurt dışındaki negatif algıyı kırmak, bireysel ve kurumsal yatırımcılara doğruları hızlı bir şekilde aktarmak için daha etkin bir lobi faaliyeti yürüteceğiz.

Ekonomi Bakanlığı’nın önderliğinde oluşturulan TİM, DEİK, TUSİAD, MÜSİAD, gibi STK’larla birlikte GYODER olarak yurt dışında, özellikle AB ülkeleri olmak üzere Türkiye algısını güçlendirmek üzere çalışmalara katılacak, siyasi ve ekonomik istikrar ile büyüyen, gelişen, güvenli ve huzurlu bir ülke olduğumuzu anlatacağız. Özellikle son yıllarda artan yatırımlar ve dünya ölçeğinde gerçekleştirilen projelerle sektörümüz, Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline gelmiştir. Hayata geçirilen üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, Avrasya tüneli, Osmangazi Köprüsü gibi projeler sektörün büyümesinde önemli rol oynadı. Bu ivmeyi önümüzdeki dönemde de artırarak devam ettirmek için sektörümüzün önündeki yapısal sorunları hükümetimizle birlikte çalışarak çözmeliyiz.

Bu konudaki öncelikli beklentilerimizi daha öncede belirtmiştik. Sağlıklı ve kalıcı bir büyüme için başta büyük şehirlerimiz olmak üzere, ülkemizde şu anda yaşanan kentsel dönüşüm sürecini kapsamlı bir imar reformu ile planlamalıyız. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçlara göre planlamalı, geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz.

Ayrıca sektörümüzün üzerindeki yüzde 14’e kadar varan vergi ve harç yükünü hafifletilmeli, sektörde haksız uygulamalara sebebiyet veren KDV uygulamaları çözümlenmeli, Tüketiciyi Koruma Kanunun getirdiği cayma hakkının oluşturduğu risk düzeltilmeli. Sermaye piyasası ve yeni finansal modelleri kullanmaya özendirmeli ve güçlendirmeliyiz.

Yabancı yatırımcının talep ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentilere uygun farklı projeler üretmenin yanı sıra ürün çeşitliliğini de artırmalıyız. Gayrimenkul piyasasının finansman modelleri bakımından çeşitlendirilmesi, firmalarımızın öz kaynağını güçlendirilmesi için halka arz, fonlar, gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarını kullanarak, yabancı sermayenin gayrimenkul sektörüne girişini ve akışını sağlamalıyız.

Sat / Yap’a dayalı bir finansman modeli uzun vadede sektörü zorlayacağını düşünüyoruz. Güçlü finansal yapılar oluşturulması için sermaye piyasası araçları yanında, güçlü iş ortaklıklarına da açık olmalıyız. Bunun için de şirketlerimizi kurumsal ve şeffaf yapılara kavuşturmalıyız. Kurumsallaşmış ve şeffaflaşmış şirketlerin sayısının artmasıyla ve yeni finansman modellerinin hızla hayata geçirilmesiyle ülkemiz daha fazla yatırım çekecektir ve ekonomimize daha fazla katkı sağlayacaktır.

Ülke ve sektör olarak sahip olduğumuz büyük potansiyeli en doğru şekilde değerlendirmek, küresel rekabet koşullarında güçlü bir pozisyona sahip olacak stratejiler geliştirmek zorundayız.

Önümüzdeki dönemde hükümetimizin de desteğiyle sektörümüzün daha da güçleneceğine ve ülke ekonomisine çok daha fazla katma değer sağlayacağını ümit ediyoruz. Ülkemizin geçtiği bu zor dönemde gayrimenkul sektörünün öncü çatı kuruluşu GYODER olarak Türkiye’ye ve Türkiye ekonomisine güvenle daha güçlü bir Türkiye inşa etmeye devam edeceğiz.

Aziz Torun

GYODER Başkanı

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS