-

Gaz kaçağı nasıl tespit edilir, bulunur, anlaşılır?

Yazar:

03.01.2020

Kişi Okumuş

0 Yorum

Gaz kaçağı nasıl tespit edilir, bulunur, anlaşılır?

Gaz uzun zamandan beri hayatımızda olan ve ısınma, aydınlanma gibi birçok konuda ihtiyaçlarımızı karşılar. Doğalgaz son yıllarda artık ülkemizde de altyapısı uygun olan her il ve ilçede kullanılıyor. Eskiden petrol, kömür, odun gibi yakıtlar ile ısınırken artık çoğu ev doğalgaz ile ısınmaya başladı. Gaz sanayinin birçok farklı kolunda birçok ham maddenin işlenebilmesi içinde kullanılıyor. Doğal gaz kömür ve petrol gibi yakıtlar çevreyi ve havayı daha çok kirletmesi ile doğalgaz daha çevre bilinci oluşturuyor.

Gaz’ın Yanlış Kullanılması

Gazların hayatımız için büyük faydaları bulunuyor. Bunun yanında gazların yanlış kullanılması ve dikkatsiz kullanılması gibi durumlarda çok ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bazı durumlarda dikkatsizlik, tedbirsizlik ve kazalar ile oluşan gaz kaçağı ateşleme, ani parlama ve gaz tankları gibi durumlarda ölüm ile sonuçlanan ciddi kazalara neden olur. Gaz kaçağı, gazın depolandığı alandan ya da gazın taşındığı borulardan herhangi bir şekilde dışarı sızmasıdır. Bu şekilde gaz kaçağı oluşur fark edilip önlem alınmaması halinde ise ölümle sonuçlanabilir.

Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır, Bulunur?

Kullanılan gazların cinsine göre de gaz kaçağının anlaşılma yöntemi bulunuyor. Doğal gaz rengi olmayan ve daha çok çürümüş sarımsak gibi bir kokuya sahip olan bir gazdır. Doğalgaz havadan hafiftir, yanıcı bir gazdır. Doğalgaz kaçağı oldun da ortama sızan gaz nedeni ile sarımsak kokusu çok net bir şekilde algılanabiliyor. Propan gazı; sıvılaştırılmış bir gazdır. Sanayide, petrol rafinelerinde ayrıştırılarak kişisel kullanım için sunulur.

Propan gazı en çok outdoor aktiviteler için oldukça hafif olması nedeni ile kamp ocaklarında gaz olarak kullanılır. Propan gazı sızıntı yaparsa çürümüş yumurtaya benzeyen bir koku yayar. Zehirlenmeye neden olan bu gaz sızıntıların çok dikkat edilmelidir. LPG gazı olarak bilinin ve likit petrol gazı olan bu gaz propan ve bütan gazlarının karışımı ile oluşan bir gazdır. LPG genel olarak arabalarda yakıt olarak kullanılır. Zehirsiz bir gazdır. Fakat havayı emdiği için gaz sızması durumunda kokudan anlayabilmek için bilerek ekşi bir koku ile kokulandırılma yapılmıştır. Gaz sızıntısı durumunda ekşimsi bir koku yayılır ve bu şekilde fark edilebilir.

Ancak tüm bunlara rağmen gaz kaçağını anlamak zor olabilir. Kuşkusuz bu gibi durumlarla karşılaşmamak en büyük temennimiz. Ancak karşılaşılması durumunda da gerekli önlemleri almamız gerekmektedir. Bu yüzden evinize bir gaz alarm dedektör cihazı taktırmanız faydalı olacaktır. Bu ürünler gaz kaçağı durumunda uyarı vermekte ve sizleri istenmeyen durumlardan korumaktadırlar. https://www.elektimo.com/kategori/alarm-cihazlari sayfasında bulabileceğiniz bu ürünler ile gaz kaçağından korkmanıza gerek kalmaz.

Gaz Kaçağı Fark Edildiğinde Ne Yapılmalıdır?

Gaz kaçağı belirtileri fark edildiğinde asla kibrit yakmak veya çakmak yakmak gibi ateşleyici maddeler kullanılmamalıdır. Gaz kaçağı olduğunda ne yapmalıyız diyorsanız lambalar açılmamalı herhangi elektrikli cihaz çalıştırılmamalı ve fiş takıp çıkarılmamalıdır. Sayaç vanası varsa kapatılmalıdır. Pencere ve kapı açarak hemen ortam havalandırılmalıdır. Sızıntının olduğu yerde telefon kullanılmamalı. Gaz kaçağının olduğu ortamdan mutlaka içeride bulunan herkesi biran önce tahliye etmelisiniz. Gaz sızıntısının devam etmesi halinde mutlaka itfaiye ve doğalgaz acile mutlaka haber verilmelidir. Zile dahi basılmamalıdır. Gaz sızıntısının olduğu alanda elektrikli aletlerin kullanımı, ışık açıp kapamak gibi aktiviteler kıvılcım çıkarabilir. Kıvılcım yangına neden olabilir. Acil müdahale için haber verilip ortamdan uzaklaşılmalıdır. Bu yazımızda gaz kaçağı olduğunu nasıl anlarız, gaz kaçağında yapılmaması gerekenler neler detaylı olarak bahsettik.

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS