-

Geleceğin şehri Dubai ve teknoloji

Yazar:

04.10.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Geleceğin şehri Dubai ve teknoloji

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Her fütüristin hayalleri ve paylaştıkları arasında hayal edilenin ötesinde tasarımlar, 3d yazıcılarla üretilmiş binalar, kendi kendine giden araçlar ve toplu taşımaya farklı çözümler yer alıyordur. Bunların hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşmeye en yakın olduğu şehir ise tamamlanan ve üzerinde çalışılan projeleri ile Dubai şehri.

Geleceğin şehri Dubai’de neler yapıldığına, Futurism’in derlediği bilgilerle bir bakalım:

Gelecek Müzesi

Müzeler hayatımızda sadece geçmişi hatırlatmak, eserleri paylaşmak için yer alıyor. Dubai’nin 2018 Aralık ayında açmayı planladığı müze ise tam tersi, geçmişten bir parça sunmak yerine geleceği paylaşmayı hedefliyor. “See the future, create the future” mottosuyla açılacak olan müze sadece bir sergi alanı olarak da kalmayacak, bir kuluçka merkezi olarak da geleceğin teknolojilerini destekleyecek.

Dünya petrole veda ederken eski gücünü kaybetmeyi istemeyen BAE’nin attığı bu adım ile gelecekte de güç sahibi olmayı hedeflediğini söyleyebiliriz.

Robot Olimpiyatları

Dubai, 2017 yılında başlayacak olan ve her iki yılda bir tekrarlanacak olan bir robot olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak. Bu olimpiyatlar 9 farklı etkinlikten oluşacak.

  • Sürücüsüz otomobil yarışı
  • Tayfası bulunan drone yarışı
  • İnsansız drone yarışı
  • Robot koşu yarışı
  • Robot futbol turnuvası
  • Robot yüzme yarışı
  • Robot masa tenisi
  • Robot güreş turnuvası
  • Cybathlon (Türkçe isim vermek isteyenler yorum olarak paylaşabilir)

“The Tower”

Dubai’nin 2020 yılında tamamlamayı hedeflediği ve The Tower adını verdiği bu gökdelen Burj Khalifa’dan daha uzun ve emsallerinden çok daha fonksiyonel olarak tasarlanıyor. 1 milyar dolarlık bütçesi ile örneklerinden sıyrılıyor ve oldukça fonksiyonel yapısı ile yeni nesil gökdelenlere örnek olması hedefleniyor. İçerisinde butik oteller, dikey bahçeler, restoranlar ve 360 derece gözlem alanı ile dünyanın yeni “en yüksek binası” olacak diyebiliriz. Tamamlandığında anteni ile beraber 928 m olacağı söyleniyor ve Burj Khalifa’dan 100 m daha yüksek.

Hyperloop Altyapısı

Dubai’nin gelecek yatırımlarından biri de Dubai’den Fujairah’a yaklaşık 105 km uzunluğunda bir Hyperloop altyapısı başlatmak. Geçtiğimiz eylül ayında tasarımı ile ilgili çalışmaları başlayan bu altyapı sayesinde iki bölge arası 10 dakikada alınabilecek. Ayrıca Dubai merkezli bir liman işletmesi olan DP World Jebel Ali limanından konteyner deposuna olan mesafeyi de yine hyperloop sistemi ile aşmayı umuyor.

3d Yazıcılarla üretilen binalar

2016 yılı başlarında Dubai dünyanın ilk 3d yazıcılarla üretilmiş fütüristik tasarıma sahip ofisini tanıttı. Yapımı sadece 17 gün süren bu binanın yapımında bir avuç elektrikçi ve sanatçı çalışmış. Geleceğin tasarımları ve yeni nesil binalar için ilk adım çoktan atıldı, artık kullanılmayı bekliyorlar. Mimari inovasyonda çok yakında patlama yaşanacağı söylenebilir.

Drone Prix

Dubai, dünyanın ilk drone yarışlarına geçtiğimiz mart ayında ev sahipliği yaptı. Türünün ilk örneği olan bu yarışta 150 kişi kendi drone’ları ile yarıştı ve pilotlar yeteneklerini sergiledi. Birinci olan İngiliz genç yarışçı 250.000 dolar ödülün de sahibi oldu.

Ziggurat Piramidi

Dubai’nin en çok başarmak istediği projelerinden biri olan Ziggurat Piramidi olacak bir şirket bunu üstlenmeyi kabul ederse. Eğer yapılırsa bu piramit yaklaşık 1 milyon kişiyi barındırma kapasitesine sahip olacak. Proje, bu yapının tamamen kendi kendine yetecek şekilde yapılacağını ön görüyor. Tamamen doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanılacak. Yeraltından çıkan herhangi bir yakıtı kullanmamak birinci öncelikleri olacak. Bu şehrin içinde 360 derece taşıma sistemi de tabi ki olmazsa olmazlarından.

2030 yılında sürücüsüz araç hedefi

Dubai Emir’i ve BAE’nin başkanı olan Şeyh Muhammed bin Rashid al Maktoum, Dubai’nin taşıma yapısında bulunan araçların %25’inin 2030 yılına kadar sürücüsüz ve yapay zeka altyapısına sahip araçlar ile değiştirileceğini duyurdu.

Bu proje eğer başarılı olursa, pilot bölge olan Gulf dünyanın en akıllı ve güvenli taşımacılık sistemine sahip olacak.

İnsan yapımı dağ

Ziggurat Piramidi ilginizi çektiyse bir de bu projeyi araştırın derim. Duabi, iklimini değiştirmek, en azından biraz daha müdahale edilebilir hale getirmek için insan yapımı bir dağ yapmaya hazırlanıyor. Sürekli sıcak olan ve giderek daha da ısınan iklimi yönlendirmenin tek yolu olarak görülen bu dağ için yapılan mühendislik çalışmaları, analizler ve araştırmalar gerçekten heyecan verici. Tabi bu proje için en önemli şey coğrafi engellerle karşılaşmamak. Tamamlanabilecek mi merak ediyorum.

kaynak:webrazzi.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS