-

İHALE SÜRECİ

Yazar:

23.02.2019

Kişi Okumuş

1 Yorum

İHALE SÜRECİ

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


 

İHALE NEDİR?

İhale, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin istekliler arasından yeterlilik koşulları ve en avantajlı teklif aranması koşulu ile seçilip üzerine bırakılması sürecidir.

İHALE ÖNCESİ

Öncelikle ihalesine girmeyi düşündüğünüz işin dokümanlarına ulaşmanız gerekmektedir. Bunun için yapmanız gerekenler;

  • İhaleyi yapan kurumdan satın almak
  • İhalenin yayınlandığı ihale takip sisteminden indirmek(e-imza veya abonelik vs. gereklidir)

İhale dokümanını satın aldınız/indirdiniz. Öncelikle ihale şartnamesindeki şartlara haiz olup olmadığınızı sorgulamak gerekir. Eğer şartları sağlıyor ve bu ihaleye katılabiliyorum diyorsanız şimdi yapmanız gereken şartnameleri, sözleşme taslağını, projeleri ve diğer ekleri dikkatlice incelemek. Dikkatlice diyorum çünkü bu husus çok önemli. Dikkatinizden kaçan her detay her iş kalemi size ihaleyi kaybettirebiliyor.

Eğer ihale yapım işi ise kesinlikle yapının yapılacağı yeri gidip görmenizi tavsiye ederim. Çünkü çok farklı sürprizlerle karşılaşılabiliyor.

Projeleri en ince ayrıntısıyla inceleyip metrajları eksiksiz çıkardıktan sonra maliyet hesaplamasına geçebiliriz ancak maliyet hesabı en önemli hususlardan birisidir. İhale dokümanına her ekine her şartnamesine ayrı ayrı bakıp malzemelerin özellikleri belirlenmeli ve birim fiyatları güncel rakamlarla tayin edilmelidir. İhale ister anahtar teslim götürü bedel olsun ister birim fiyatlı olsun malzeme fiyatları karsız ve güncel rakamlarla tespit edilmeli.

Metraj çıkarıldı, güncel fiyatlar tespit edildi ve projenin kümülatif maliyeti hesaplandı. Şimdi yapacağımız şey genel giderleri hesaplamak. Genel giderleri aşağıda ki birkaç konu başlığı altında toplayabiliriz

  • Şantiyenin aylık harcamaları
  • Maaşlar
  • Faturalar
  • Sözleşme giderleri
  • Ruhsat giderleri
  • Sözleşmede varsa kuruma tahsis edilecek araç gereçlerin maliyeti

Başlıca aklıma gelen bu tip genel giderlerinde yaklaşık maliyetini çıkardıktan sonra artık yüklenici/Müteahhit karına geçebiliriz. Buradan kar beklentinizi % oranında belirleyip maliyete eklediğimizde teklif bedelimiz aşağı yukarı ortaya çıkmaktadır. Bundan sonrası doğabilecek risklere göre veya elinizde bulunan imkanlara araç ve gereçlere göre artırılıp azaltılabilir. Teklif mektubuna yazacağımız rakamlarda netleştiğine göre artık dosyanın hazırlanmasına geçebiliriz.

İdari şartnamenin ilgili maddesinde İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler Ve Yeterlik Kriterleri başlığı altında sıralanan evraklar kimisi aslı kimisi aslı gibidir yapıldıktan(ihaleyi yapan kurumdan) sonra ihale dosyasına konur ve teklif mektubu eklenerek zarf kapatılır. Kapatılan zarfın üzerine ihale ile ilgili önemli bilgilerin yer alması gerekir(ihale kayıt numarası-ihalenin adı- ihaleyi yapan kurum- ihale yeri ve saati en önemlileridir). Kapatılan ve ihale ile ilgili hayati bilgileri üzerine yazılan dosya kaşe ve imzalanarak hazır hale getirilir.

 

İHALEYE GİRME

İhale dosyanızı hazırladıktan sonra ihale makamının belirtmiş olduğu toplantı adresine gittiniz burada dikkat edilecek hususlardan birisi çantacı olarak tabir edilen işi sadece gelip ihaleye girecek olanlardan sanki ihaleye girecekmiş gibi davranıp(büyük ihalelerde çok fazla rastlanmasa da küçük işlerde rastlanabilir) para koparmaya çalışanlara pabuç bırakmamak.

İhale saati yaklaştığında dosyayı Kuruma verip kayıp yaptırmanız gerekir. Kayıt sırası alındıktan sonra toplantı salonuna geçip ihale komisyonu beklenir. İhale komisyonu gelip ihale ile ilgili bilgileri paylaşır ve ihaleye katılacak dosyaların uygunluğunu kontrol eder. Uygun olan dosyalar katılımcılar ve komisyonun huzurunda sırası ile açılır ve evrak kontrolleri gerçekleştirilir. Kontrolden geçenlerin teklifleri okunur. Okunan tekliflerden ve açıklanan yaklaşık maliyete göre aslında işin kimde kaldığı az buçuk belli olur ancak yasal olarak İhale Kurumu size İhale sonucunu bildirene kadar belli sayılmaz.

İhale kararı resmi tebligatla size bildirildiğinde eğer iş sizde kaldıysa bundan sonrası ayrı bir süreç olarak ilerler. İhale sonrası da en az bu kadar uzun olduğundan onu da ayrı bir yazı da ele almayı düşünüyorum.

Diğer yazılarım için; https://www.insaatgundemi.com/author/inception

Savaş SAYIN- İnş Müh. /ANKARA

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Barış Tekin
26 Şubat 2019 - 16:57

Gayet başarılı ?

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS