-

İnşaat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yazar:

20.03.2022

Kişi Okumuş

1 Yorum

İnşaat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


İnşaat Mühendisliği Nedir?

İnşaat mühendisliği, eskiden beri süregelen insanoğlunun barınma ihtiyacının neticesi sonucunda ortaya çıkmış ana mesleklerden biridir. Her türlü yapı ve inşaat işlerinin uzman kişisidir diyebiliriz. Yapı ve malzemeyi etkin kullanarak plan, proje, yapım alanlarıyla ilgilenen bir mühendislik dalıdır.

Peki İnşaat Mühendisi nasıl olunur, bu konu hakkında bilgi verelim. Lise eğitimini tamamlamış her birey yükseköğretim düzeyinde 4 yıllık eğitim veren inşaat mühendisliği alanını tercih edip okuyabilir. 4 yıllık lisans eğitiminin başarıyla tamamlanmasından sonra kişiye ‘İnşaat Mühendisi’ unvanı verilir, gerekli yetkilere ve donanıma sahip olur. Bu süreç ve yetkinlikler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir bu da unutulmamalıdır.

 

İnşaat Mühendisliği Dersleri

4 yıllık lisans eğitimi sırasında temel inşaat bilgisi, malzeme bilgisi ve teknik resim gibi konular öğretilmeye çalışılır. Betonarme, statik, mukavemet, yapı tasarımı, ileri matematik, yapı ve akışkanlar mekaniği gibi yapıya dair birçok ders de verilmektedir.

Ayrıca lisansüstü eğitimde ana bilim dalları şu şekildedir; Yapı Ana Bilim Dalı, Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı, Geoteknik Ana Bilim Dalı, Ulaştırma Ana Bilim Dalı, Hidrolik Ana Bilim Dalı ve Mekanik Ana Bilim Dalıdır. Bu alanların temel konuları lisans eğitim kapsamında verilir. Uzmanlaşmak isteyenler lisansüstü eğitimde ana bilim dallarından birini tercih edebilirler.

İnşaat mühendisliği bölümü zor mudur konusu çoğunlukla akıllara gelen bir sorudur. Şöyle ki lisans eğitimi mühendislik gereği matematiksel işlemleri kapsayan ayrıca yapı hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bölüm genel anlamda bilgi yoğunluğu ve pratiklik şantiye ortamı gerektirdiği için zor kabul edilmektedir.

İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?           

İnşaat mühendisi birçok disiplinle beraber çalışmaktadır. Özellikle mimarlar, elektrik mühendisleri ve harita mühendisleriyle sürekli etkileşim halindedir. İnşaat mühendisleri her türlü yapının inşaat işinden sorumlu kişisidir. Yapıların güvenliğinden ve depreme karşı dayanıklı olmasını sağlar, havaalanı, köprü ve yol projelerinde çalışır, köprülerin bakım ve onarımını yapar, yeni arıtma sistemleri ve tüneller inşa eder, kanalizasyon ve yağmur suları hatlarının yapımında, yeni yapıların da hızlı, güvenilir ve ekonomik olarak inşa edilmesinde yardımcı olur. Nasıl bir meslektir sorusu akıllara geldiğinde şu cevabı verebiliriz, aktiflik ve dinamiklik isteyen bu meslek şantiye gibi zorlu alanlarda görev alır, hesaplamalarla uğraşır. Teknik bilgi sahibi olması ve günün koşullarına uygun hareket ediyor olması gereklidir.

İş alanları oldukça çeşitli olan bu meslek, her türlü şantiyede görev alabilir. Ofiste hesaplamalar da yapabilir, köprü inşaatında çalışabilir ya da bir yapıda şantiye şefi olarak görev alabilir.

Çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çevre, jeoloji alanında
  • Geoteknik, hidrolik alanlarında
  • Statik ve mukavemet alanlarında
  • Şehircilik, imar ve kentleşme alanlarında
  • Yapı malzemeleri alanında
  • Ulaştırma ve haberleşme alanı bunlara örnek gösterilebilir.

İnşaat Mühendisliği İş İmkânları

İnşaat mühendisinin iş olanakları çeşitlidir. Şantiyelerde ve yapı denetim firmalarında çalışabilir. Kendi ofislerini açabilir. Özel sektörde ve kamuda istihdam edilebilirler. Günümüzde yeni mezun inşaat mühendisleri genelde özel sektörde çalışma şansı bulabiliyor. Fabrikalarda ve üretim tesislerinde de görev alabilir. Kamuda ise birçok kurumda çalışabilir. Hangi kurumlarda iş bulabilir derseniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Ulaşım ve Altyapı Bakanlığında, Karayolları, DSİ, Maden Ocakları ve Üniversiteler gibi kurumlar örnek gösterilebilir. Ayrıca Belediyelerde inşaat mühendisi için istihdamı yapılmaktadır. Uzman yardımcısı olarak da ilgili kurumların sınavlarına girerek hizmet verebilirler.

İnşaat mühendisleri İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve Proje ve uygulama denetçisi de olabilir. Bunlar için gerekli şartları yerine getirmek gereklidir. Bu şartlar deneyim, dil puanı gibi şeylerdir.

Akademik olarak da ilerlemek mümkündür. Lisans sonrası yüksek lisans programlarına başvurulabilir. ALES ve dil puanı alarak yüksek lisans eğitimi veren üniversitelerde eğitim hayatlarına devam edebilirler.

İnşaat Mühendisliği Maaşları

İnşaat mühendisleri özelde ve kamuda görev alabilir demiştik. Her iki alanda alınan maaşlar arasında büyük farklar vardır. Devlet maaşları kurumlara ve bağlı olduğu gruba göre değişiklik göstermektedir.  Kamudaki ücretleri 11000-15000 TL arasında değişmektedir. Dil tazminatı, şantiyeye çıkması ve yüksek lisans gibi birçok unsur ek ücret olarak maaşlara yansımaktadır.

Peki, Özel sektörde ne kadar maaş alır ne yazık ki özel sektörde maaş konusu firmadan firmaya büyük değişiklikler göstermektedir. Ağır çalışma şartlarına rağmen kamuya göre daha az ücret alınmaktadır. Yapı denetimlerde de bu durum değişmemektedir. Saha mühendisi, Şantiye mühendisi, Teknik ofis mühendisi ve Hakediş mühendisi olarak farklı alanlarda hizmet verirler.  Deneyime göre maaş farklılık gösterir. Özel sektörde en şanssız grup yeni mezunlardır. Deneyiminin olmaması sebebiyle cüzi rakamlar altında çalıştırılıyor.  Yeni mezun maaşları ya asgari ücret ya da daha az ücretlerde olabiliyor.

Devlette Çalışan Mimar ve İnşaat Mühendisi Maaşları 2022

Kamuda, DSİ, Karayolları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler gibi kurumlarda çalışan  ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan inşaat mühendisleri, mimarlar, şehir plancıları, makine ve elektrik mühendislerinin 2022 yılında alacakları maaşları aşağıdaki gibidir.  (Maaşlar kadrolu çalışanlar için geçerlidir, sözleşmeli personellerde rakamlar değişebilir)

Mühendis ve Mimar kadrolarında olanların kamudaki zamlı Ocak 2022 maaşı

Mühendis  ve mimar (1/4) 2022 ocak maaşı 11.349 TL olarak belirlenmiştir. Bu en düşük derecenin maaşıdır derece arttırkça maaş artmaktadır.  Ayrıca, maaş hesaplamasında eşi çalışmayan memura ödenen aile yardımı ile 0-6 yaş grubu 2 çocuk yardımı esas alınmıştır.

  İç Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Elektrik Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Endüstri Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Devlette Çalışan Mimar ve Mühendislerin Maaşını Etkiyelen Faktörler :

  • Derece/Kademe
  • Hizmet Yılı
  • Medeni Durum (Eşin çalışıp çalışmaması)
  • Varsa çocuk ve çocuk sayısı
  • Sendika üyeliği (3 ayda 1 kesilir, 3. ayda kesilen iade edilir)
  • Görev yapılan şehir/ilçe
  • Görev yolluğu – Harcırahlar
  • Yabancı Dil Tazminatı vb.

 

Detaylı kamu personeli maaş sorgulaması için : https://www.memurlar.net/maas/

Özel Sektörde Çalışan Mimar ve İnşaat Mühendislerinin Maaşları 2022

Dip Not: Bu maaşlar, 2018 sonu itibariyle ülkemizi ve dolayısı ile sektörü vurmuş kriz öncesinde yazılmıştır. Krizdeki işsizlik, istihdam fazlası ve İşverenlerin bunu kullanması sonrasında piyasadaki düşüş dikkate alınmamıştır. Umut ederiz bu süreç çok uzun sürmez

Özel Sektörde :

  • 0-5 yıl Yurtiçi : 2500-7500tl
  • 0-5 yıl Yurtdışı: 2000-5000$
  • 5-10 yıl Yurtiçi: 7500-15000 tl
  • 5-10 yıl Yurtdışı: 5000-7500$
  • 10 yıl ve üzeri Yurtiçi : 1500-40000 tl
  • 10 yıl ve üzeri Yurtdışı: 7500-20000$
  • Üst düzey yöneticiler daha yüksek maaşlar alabilmektedir.
  • Her sektörde olduğu gibi, kendi işinin patronuysan, sektörde üst düzey amca-dayı bağlantıları varsa, durum değişebilir:)
  Orman Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Teknikerliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Peyzaj Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yukarıda çalışma alanı ve tecrübelere göre bazı maaş skalaları örnek verilmiştir. Ancak şunu belirtmekte fayda var, maaş  firmaya, kuruma, şehirlere, ülkelere, kişinin tecrübe ve donanımına, yol,yemek,sigorta,konaklama gibi diğer imkan şartlarına  göre de  farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, aynı tecrübede, aynı firmada  Moskova şehrinde çalışan ile; Irak’ta çalışan veya, İstanbul’da çalışanla Siirt’te çalışanın, aynı tecrübede, aynı pozisyonda, kurumsal bir firma ile daha az kurumsal firmada çalışanların maaşı aynı olmaz.  Bu nedenle net olarak bir maaş söylenemez. 1500 tlye çalışan yeni mezun mimar mühendis olduğu gibi, 3000 tlye çalışan yeni mezunlarda bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıllık tecrübesiyle 4000-5000  tl alan mimar mühendisler olduğu gibi aynı tecrübeye sahip olup 20000-30000 tl alanlar da vardır. Yukarıda %60-70 oranlarında genel skalalar verilmiştir. Farklılık sebebi ile de ; aralık geniş tutulmuştur. Yukarıda %70-80 oranlarında, genel piyasa ele alınarak rakamlar verilmiştir.

Maaşı Etkileyen Faktörler:

  • Tecrübe (Yüksek Tecrübe= Yüksek Maaş)
  • Yaş (Çok doğru olmasa da, bazen etkili olabilmektedir.)
  • Çalışılan Firma (Firmaların maaş skalaları önemli etkendir.)
  • Çalışılan Pozisyon (Aynı firmada aynı tecrübede, pozisyona bağlı farklılıklar olabilir, daha üst düzey pozisyon daha yüksek maaş alır, şantiye çalışanları; kısmen ofisten daha yüksek maaş alabilir, aynı ofiste, planlama müh. benzer tecrübede proje mühendisinden yüksek maaş alabilmektedir. )
  • Çalışana sağlanan mesai şartları ve sosyal imkanlar (Bir firma 2500 tl maaş + yol + yemek + özel sigorta + ev verebilir, diğer firma 3000 tl verir ama sigortayı asgariden yapar)
  • Çalışılan şehir, ülke (Aynı firma, aynı pozisyon, Moskova-Irak maaşları farklıdır, Bkz: Enka)
  • Mezun olunan üniversite (Mezun olunan üniversite, doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler, üniversitenin seçkinliği size daha yüksek maaşlı kapılar açabilir.)
  • Yabancı Dil (Firmanın bu şartı aradığı durumda, bilenle bilmeyen bir olmaz)
  • Yüksek Lisans ( Yüksek lisans daha fazla tecrübe ve bilgi dolayısı ile daha yüksek maaş olabilmektedir. Enka, İş Bankası gibi  gibi kurumsal firma ve kurumlarda, kamuda, yüksek lisans maaş artışı demektir.)
  • Yurtdışı Tecrübesi (Farlılık yaratan bir etkendir)
  • Çalışılan alandaki diğer yetkinlikler (program bilgisi, eğitim vb.)
  • Referenslar ( Halk dilinde torpil denilmektedir.)
  • Kişisel Beceriler ( Başlıcası tabir-i caizse; kendini nasıl sattığınızdır. Bunun dışında iletişim gücü, takım çalışmasına yatkınlık, pratik düşünme ve hareket edebilme, ikna yeteneği vb. çeşitli pozisyonlarda önem arzettiğinden kişiyi seçkin kılıp yüksek maaş almasına yardımcı olabilir.)

gibi sıralanabilir.

 

İnşaat Mühendisi Atama Puanları

Günümüzde İnşaat mühendisi olarak atanmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmek gerekir. 2 yılda bir yapılan B grubu sınavı sonucuna göre merkezi ve açıktan alımlarla alımlar gerçekleştirilir. a-Artan mezun sayısı sebebiyle atama taban puanları giderek artmakta ve ne yazık ki açılan kadro sayıları giderek azalmaktadır. Yüzde 1’lik dilim içine giren bu başarılı branşın atama puanı 90 üzeridir diyebiliriz.

 

 

İnşaat Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

puan tablosu güncellenmektedir.

  Ziraat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Mühendisi ve Mimar Asgari Ücretleri ve Maaşları
  Harita Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/muhendislik-maaslari

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Musa caner
25 Mart 2022 - 08:07

Hayat çok zor….

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS