-

İnşaat Sigortası Nedir?

Yazar:

07.10.2021

Kişi Okumuş

0 Yorum

İnşaat Sigortası Nedir?

Sigorta herhangi bir değere sahip olan mal, taşınmaz ya da kıymetli eşyanın belirli şartlar doğrultusunda garanti altına alınmasıdır. Mühendislik sigortası kapsamında değerlendirilen ve günümüzde de çok kullanılan örneklerinden birisi ise inşaat sigortası olarak tanımlanıyor. İnşaat sektörünün bu kadar geliştiği bir ülkede pek çok şantiyede farklı koşullar göz önüne alınarak bu poliçeler hazırlanmaktadır. Ancak genel ve standart sigorta türlerini göz önüne aldığımız zaman teknik olarak ilk defa duyulan bir türe dönüşebiliyor.

 

Dolayısıyla inşaat sigortası nedir sorusunun gündeme gelmesi kaçınılmaz oluyor. Burada inşaat için öngörülemeyen zayi ve hasarlar baz alınarak belirli bir çerçeve dahilinde garanti sağlanmaktadır. Tabii ki bu garantinin sağlanması için bazı şartların olgunlaşması gerek. Keza sigorta bedelinin tutarı ile ihale sürecinde o yıla ait olan cari tutarlar örtüşmeli, sözleşme bedelinden daha düşük bir tutar çıkmamalıdır. Bu şartları taşıyan tüm inşaatlar için bu poliçe yapılabilmektedir.

 

Doğa Sigorta özellikle bu alanda pek çok firmanın ilk tercihi olmayı başarıyor. Çünkü poliçe ayrıntılarına bakıldığında öngörülmesi pek mümkün olmayan çok sayıda ayrıntıyı kapsayan bir garanti süreci var. Tabii ki burada sigorta bedeliyle poliçe dahilinde olan zayi ve hasar sebepleri birbiriyle doğru orantılıdır. İnşaat projesi başladığı andan itibaren geçerliliği aktif olan poliçenin inşaatın fiili olarak bittiği güne kadar devam etmesi pek çok açıdan avantaj sağlar. Olası bir aksaklık durumunda bile zarar etmeyi engellediği için büyük avantaj sağlar.

 

İnşaat sigortası ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında söz konusu olan risk durumları ilk sırada yer alabilir. Her sigorta poliçesinde olduğu gibi bazı riskler sigorta kapsamında sayılmamaktadır. Fakat fiilen hasar görmesine sebep olan, zarara uğratacak, aksamalara neden olabilecek neredeyse tüm adımlar poliçe içerisinde yer almaktadır. Yine de poliçe öncesinde hangi hasarların kapsandığına dair ayrıntılı bir inceleme yapmak direkt olarak sonrasında oluşacak anlaşmazlıkları çözüme kavuşturabilir. Mevcut sigorta poliçenizin tutarıyla bu risk faktörleri paralel bir çizgide gideceği için inşaatın bedeli, sigorta poliçesi tutarı ve karşılanacak zarar tazmini benzer doğrultularda olacaktır.

 

İnşaat sigortası fiyatları gerek sigorta firmasının sunduğu imkânlar gerekse poliçe detaylarına göre değişken olabiliyor. Bilhassa tüm riskleri kapsayan sigortalar fiyat olarak daha üst seviyelerde gözlemlenebiliyor. Tabii ki bu poliçe kapsamında ne olursa olsun karşılığı olan bedeli temin etmeniz mümkün kılınmış oluyor.

 

İnşaat Sigortası Ne İşe Yarar?

 

İnşaat sigortası ne işe yarar diye merak edenler için söz konusu olabilecek tüm aksaklıkları ve kazaları tolere ettiğini söylemek mümkündür. Sigorta firmaları bu alanda hizmet verirken mühendislik sigortası dahilinde bir poliçe örneği sunarlar. Bu poliçe kapsamında ise bir takım unsurlarla karşılaşıldığında zararın karşılanması mümkün olurken bazı unsurlar poliçe dışında tutuluyor.

 

İnşaat sigortası temelde pek çok risk grubunu içerisine aldığından dolayı büyük bir garantiye dönüşebiliyor. Bunlar arasında olan tüm seçenekler ise talepler doğrultusunda belirleniyor. Deprem bölgesinde olmayan bir inşaat için depreme karşı inşaat sigortası yaptırmak zorunda olmadığınız gibi dilerseniz inşaat ekipmanlarını bu sigorta dahilinde tutmayabilirsiniz. Bu şekilde bir özgürlüğün var olması direkt olarak firmaların sigorta poliçesini özelleştirmesine olanak tanıyor. Böylece ihtiyaç duyulan standartlar üzerinden poliçe yapılıyor.

 

Klasik olarak teminat dahilinde isteğe bağlı seçebileceğiniz unsurlar inşaat sigortası nedir sorusunu gayet net açıklayabiliyor. Şantiye ve barakaları, inşaat ekipmanlarını ve genişletilmiş bakım maliyetlerini kapsayan bir teminat tercih etmek sizin elinizde. Aynı zamanda deprem için ekstradan bir teminat oluşturulabilir. Yine enkaz kaldırma inşaatlar için önemli bir nokta olup poliçelerde olması önerilen bir risk faktörüdür.

 

Bu tarz standartların yanı sıra insan faktörünü doğrudan çemberin içerisine alan bir sigorta firması tercih etmeniz önemli olabilir. Örneğin inşaat sigortası ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında sayabileceğimiz bu ayrıntının altını çizmekte fayda var. Çalışanların grev haklarını kullanması ya da lokavt durumunda da sigorta poliçesinin devreye girmesi mümkün olabiliyor.

 

İnşaatta çıkabilecek olası bir kavga, karışıklık ve buna bağlı olarak oluşan anlaşmazlıklar poliçeye dahil edilebiliyor. İnşaat içerisinde oluşan bu düzensizliğin haricinde inşaat çevresinde oluşabilecek üçüncü şahıs sorunlarını da poliçe kapsamına almak mümkündür. En çok tercih edilen maddeler arasında da halk hareketleri yer alıyor. Çevre halkın tepkisi, inşaata karşı olan bireyler, inşaatın işleyişini engelleyen ve zarara sebebiyet veren gösteriler, protestolar tümüyle bu noktada değerlendirilmektedir.

 

Dolayısıyla inşaat sigortası ne işe yarar diyenlerin tüm bunları bir bütün olarak düşünmesi gerekiyor. Art niyetle yaklaşan ve inşaatı yine zarara uğratmayı amaçlayan tüm üçüncü şahıslardan gelen hareketlerin poliçe kapsamında değerlendirilmesi sağlanabilir. Hatta bazı bölgelerde önemli teminatlardan birisi olarak terör faaliyetleri sık sık tercih edilir. Böylece olası bir gösteri, protesto ya da inşaattan bağımsız olarak gerçekleşen bir insan odaklı faaliyetin inşaat üzerinde bir zarar merciine dönüşmesinin önüne geçilebilir. Üçüncü şahıs mali mesuliyetler için de yine aynı standart uygulanarak poliçeye dahil edilmesi mümkün olabilir.

 

İnşaat Sigortası Avantajları Nelerdir?

 

Tabii ki tüm bu teminatlar direkt olarak inşaat sigortası fiyatları için belirleyici unsur olabiliyor. Buna karşılık poliçenin ne kadar kapsamlı olduğu söz konusu olacak garantiyi ortaya koyacaktır. Öncelikli olarak bunun yarattığı en büyük avantaj direkt olarak hiçbir zararla yüz yüze gelmeyecek olmanızdır. Poliçede yer alan teminatlar sizin için bir noktada garanti kıstasına dönüşür. Bunlar dahilinde karşılaşacağınız tüm sorunlarda da zararınız veya hasarınız telafi edilir.

 

Tabii ki inşaat sigortasının avantajları arasında pek çok teminatın olması öne çıkabiliyor. Burada dikkat çekilebilecek bir diğer nokta ise teminat dahilinde sayılmayan unsurlardır. Keza buna dair pek çok talep oluşsa da sigorta firmalarının bazı noktalarda poliçeye dahil etmediği teminatlar inşaat sigortasıyla alakalı temel algınız açısından önem taşımaktadır.

 

İnşaat sigortası kapsamında değerlendirilmeyen teminatlar ve poliçeye dahil edilemeyecek olan kıymetler arasında uzunca bir listeye rastlanabilir. En önemli kalemlerin başında ise envanter açığı yer alıyor. Bu sorumluluk direkt olarak inşaat firmasına, çalışanlarına ve alınacak güvenlik önlemlerine bağlanıyor. Doğal olarak sigorta firması bu durumu karşılamıyor. Yine malzemelerde, ekipmanlarda ve benzeri mallarda oluşabilecek aşınmalar, yıpranmalar, paslanmalar, çürümeler sigorta kapsamında tutulmuyor. İnşaat için sigorta söz konusu olduğunda pek çok araç gereç poliçe dahilinde tutuluyor olsa da inşaat dışında da kullanılabilen kamyon, kepçe, greyder ve benzeri taşıma araçları, yük araçları ve transfer araçları poliçeye alınmıyor. Ayrıca kara araçlarının haricinde deniz araçları da buna dahil ediliyor.

 

İnşaat sigortası nedir noktasında teminat dahilinde sayılmayan detayları bilmek önemli bir kıstas olduğu için diğer unsurlara da göz atmakta fayda var. Plan ve proje kapsamında karşılaşılacak hatalar, hesaplama hataları ve bundan kaynaklanan hasarlar ve bunların doğurduğu hasarlar arasında sigortalı ekipmanlar olsa dahi herhangi bir tazminat ödenmemektedir. Poliçe tarihi inşaat süresini kapsadığı için gecikme, inşaatın durması, tamamen yarıda bırakılması, yaşanan zararlar sigorta kapsamında değildir. Yine hasara sebep olan faktör işçilik, kusurlu malzeme veya ayıplı mal ise sigorta poliçesinde yer almasına karşın herhangi bir teminat ödenmeyeceği bilinmelidir.

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS