-

İnşaat Teknikeri Kimdir? Nedir? Ne işe yarar? Dikey geçiş?

Yazar:

13.11.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

İnşaat Teknikeri Kimdir? Nedir? Ne işe yarar? Dikey geçiş?

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Ösym sonuçları açıklandıktan sonra gerek isteyerek gerekse istemeyerek İnşaat Bölümüne yerleşen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşların akıllarına;

Simdi ben bu bölümün ne yaptığını ne işe yaradığını pek bilmiyorum, arkadaslar dalga gecio amelelik filan diye.
2 yilliği bitirince ne olabilirim ve ne kadar para kazanabilirim?
4 yıllığa geçiş yapamazsam?
Buradaki iş imkanı ne kadar?
Doğruyu solemek gerekırse kodlama hatası yaptım ve inşaat bölümü çıktı. Aslında hıç aklımda olmayan bır bölümdü. Benim sormak istediğim bır bayan için nasıl bir meslek hiçbir bilgim yok bu bolumle ilgili.
İki senelik bir inşaat bölümüne gidersem ve 4 senelik mühendisliğe geçemezsem 2 senelik inşaatı bitirdiğimde ne olucam? Bu alanda nasıl işler bulup nekadar para kazanma şansım var?

ve benzeri sorular geliyor. Bu sorulara ve daha fazlasına bir cevap bulmaya çalışalım.

İnşaat Teknikerinin tanımı

Tekniker iki yıllık meslek yüksek okullarını başarı ile bitiren adaylara verilen bir ünvandır.
İş hayatında ki pozisyonu mühendis ile işçi arasındaki koordinasyonu sağlayan ara eleman olarak konumlandırılmıştır. Wikipedia
2 yıllık İnşaat Bölümü mezunu bir kişi tekniker ünvanını alır.

Tekniker ne iş yapar

Tekniker, Mühendis ile usta arasındaki geçiş elemanı olarak görev yapar. Mühendisle birlikte değerlendirdiği bilgileri ustalara anlatıp, işi takip eder. Tabi bu olay Teknikerin bilgi birikimine bağlıdır. Okulda edindiğiniz teorik bilgiler şantiyede pek işinize yaramayacaktır. Uygulamada pek çok farklılık göreceksiniz. Bu nedenle stajlarınızı şantiyede yapmanızı gördüğünüz uygulamaları en ince detayına kadar ustalara danışmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hani bilgi birikimi dedik ya; Diyelimki aynı şantiyede bir Mühendis ve Tekniker görev alıyor, bu şantiyeye bir şantiye şefi lazım. Eğer Teknikerin bilgi ve deneyimi Mühendisten fazla ise işverenin seçimi Teknikerden yana olacaktır. Teknikerin amelelikle işi yok, yeterki ameleden daha çok bilgi birikimine sahip olun. Ayrıca sizin 2 yıllıkta olsa bir diplomanız var, bir üniversite mezunu olarak çoğu yerde saygıyla karşılanacaksınız! Hatta deneyimli bir tekniker yanında Mühendis çalıştırıyor ve birçok inşaat yapıyor. Şehirde ismini duymayan kalmadı. Kendinizi işinize verin.

Bayan teknikerler

Bayan tekniker arkadaşlarımız için şantiye işleri ağır olduğundan daha çok büroda çalışmayı tercih ediyorlar.

Büroda Idecad, Autocad, 3ds Max gibi programları öğrenmeniz yararınızadır. İşin üstesinden gelebileceğinize inanıyorsanız şantiyeyi de seçebilirsiniz. Neden olmasın?

Tekniker Maaşları

Bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğim. Yaşadığınız şehrin ekonomik durumuna ve şirkete faydanız göz önüne alınarak maaşınız değişim gösterebilir. Yeni işe başlamış bir tekniker (“sigorta + 500/600 TL” 2007 yılı ekonomik koşullara göre yazılmıştır. ) sigorta+ ~900tl maaşla işe başlar diyebiliriz sanırım. Sakın az demeyin, yukarıdada söylediğim gibi şantiye farklıdır. Aslında siz ilk aylarda işi öğrenecek üstüne para alacaksınız  :-) 5 yıl deneyimli bir teknikerin maaşı bulunduğu şehrin de ekonomik durumu göz önünde bulundurmak suretiyle 900-3.000 TL arası değişebilir. Doğru fiyat aralığını bulmak için yaşadığınız şehirdeki piyasayı araştırınız.

Bunun yanında bazı şehirlerde teknikerlere gerek duyulmuyor. Gaziantep’te neredeyse her firmada bir tekniker bulunurken Mersinde sadece çizim için bayan teknikerler iş bulabiliyor. Gaziantep’te güzel yapılar boy gösterirken Mersinde merdiven rıht yükseklikleri her basamakta değişim gösterip, kirişler kolonlara yamuk saplanıyor (tecrübeyle sabittir)

Dikey geçiş (4 yıllığa geçiş) hakkında biraz bilgi vereyim

Üniversitelerin Dikey geçiş kontenjanı oldukça az, en fazla 3 kontenjanlı üniversiteler mevcut. (2010 yılında bu rakam 5-20′ye yükseltildi)  Meslek yüksek okullarındaki mezun sayılarını dikkate alırsak öğrencilerin işi DGS’de bir hayli zor.
Eğer ciddi anlamda dgs’yi düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken not ortalamanızı yüksek tutmak, mezunlar arasında ilk 3′e girmeniz sonucu dgs sınavında yüksek ek puan getirecektir, tıpkı öss’de okulunuzun verdiği puan gibi bir durumla karşı karşıyasınız. Bununla birlikte DGS sınavından yüksek başarı elde etmelisiniz, sayısalcıysanız sayısaldan en az %98 başarı, sözelden en az %50′lik bir başarı elde ettiğiniz vakit istediğiniz üniversiteye rahatça yerleşirsiniz. Buda çok çalışmayla olacak iş.

 Yazar: Bilal Bilgi
Bu makale http://www.insaatbolumu.com/yararli-bilgiler/insaat-teknikeri-tekniker-kimdir-tekniker-ne-ise-yarar-4yilliga-gecis/ de yayınlanmıştır.

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS