-

İzmir Dönüşüme Hazırlanıyor

Yazar:

05.06.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

İzmir Dönüşüme Hazırlanıyor

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Zirvede dönüşümün yalnız binaların yıkılarak yeniden yapılmasıyla değil, sosyal ve kültürel yönüyle de gerçekleşeceği vurgulandı. Devletin de işin içinde olmasına dikkat çekildi.

Milliyet Gazetesi bir sosyal sorumluluk projesi olarak ele aldığı kentsel dönüşümü tartışmaya Swissotel Büyük Efes’te düzenlediği Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi’yle İzmir’den başladı. İzmir’de bir araya gelen yatırımcılar, sektörün önde gelen oyuncuları, uzmanlar ve Milliyet yazarları ART arda yapılan üç farklı oturumda kentsel dönüşümü bir diğer ifadeyle yeni İzmir’i masaya yatırdı. Sorunlar tespit edildi, çözüm yolları önerildi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açılış ve kapanış konuşmalarını yaptığı zirvede yatırımcıların İzmir’e bakış açıları net bir şekilde ortaya çıkarken, kentsel dönüşümde rantın hak sahiplerine dağıtılması ve uzlaşının şart olduğu üzerinde duruldu.
Devletin, müteahhit veya projeyi uygulayacak kurumlara karşı Vatandaşın kefili olması gerektiği de vurgulandı.

Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi’nin İzmir ayağına çok sayıda büyük yatırımcı katıldı.
Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Rönesans Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Ant Yapı’nın Başkanı Mehmet Okay, TAV İnşaat Direktörü Mehmet Ali Türkel, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Soyak Holding CEO’su Dr. M. emre çamlıbel, Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Halefe Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Tabanlıoğlu Mimarlık Ortağı Melkan Tabanlıoğlu ile Şehir Plancısı Faruk Göksu etkinlikte sunum yaptı.
Ayrıca Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk, Milliyet-Vatan Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen de kentsel dönüşümle ilgili olarak görüşlerini paylaştı.

 

İNŞAAT DEVİNDEN KENTE MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Zirvenin ana sponsorluğunu üstlenen Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, İzmir’in İstanbul’dan sonraki en büyük lokomotif olduğunu, İstanbul’un yükünü paylaşacak güce sahip olduğunu söyledi. 12 milyar liralık aktif büyüklüğü bulunan grubun gelecek hedefleriyle ilgili konuşan Yanıkömeroğlu, İzmir’e bakışlarını şu sözlerle anlattı:

İki yeni proje yolda
“Bizim İzmir’e gelişimiz, Gaziemir Optimum ile oldu. 650 milyon euro yatırım yaptık. Optimum’un ardından çok önemli iki projemizle Gündeme geldik. Biri Turan sahilindeki projemiz. İzmir’e farklı bir kimlik kazandıracak bir proje. Önünden yol geçmeyen bir proje olacak. Muhteşem bir sosyal yaşam alanı planlıyoruz. Diğer projemiz, İzmir’in yeni Kent Merkezi olarak adlandırılan Bayraklı’da yine alışveriş merkezleri, iş merkezleri inşa edeceğiz. Amacımız, İzmir’de kalıcı olmak. Kentsel dönüşüme de önem veriyorz. Önümüzdeki beş yılda en az iki katına çıkmak istiyoruz. Sadece İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da değil, Türkiye’nin her yerinde yatırımı olan bir firmayız.
İzmir çok önem verdiğimiz bir kent. Hedefleri tutturmak pek kolay olmuyor ama İzmir’de mutluyuz. İzmir’de ‘bürokratik engeller var’ dediler. Sonradan gördük ki, bunun adı bürokratik engel değilmiş. İzmir’in, İzmirlilerin ruhunda olan sorgulayıcı kimliğinden kaynaklanıyormuş. Biz de aynı düşüncede olduğumuz için bu hareketi takdir ediyoruz. İyi ki İzmir sorgulayıcı kimliğe sahip. Böyle olmasaydı, İzmir bugünkü halinde bile olamazdı.”

 

Türkiye’ye ışık tutacak proje
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Milliyet’in bu çalışmayı, bir sosyal proje olarak gördüğünü, projenin toplumda ciddiye alınmasını amaçladıklarını anlattı. Bila, bu çalışmanın ilkini İzmir’de yaptıklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm, ülkenin gündeminde önemli yer tutan, sosyal boyutu çok önemli olan bir proje. Kentsel dönüşümün sadece yapı ortaya çıkarmak olmadığını, aynı zamanda bir sosyal zorunluluk olduğunu da görüyoruz. Sosyal fayda, sosyal maliyet de önemli. Bu bağlamda yaşam kalitesini oluşturmak lazım. Bu çalışmanın Türkiye’ye ışık tutacağını umuyoruz. Biz Milliyet Grubu olarak, sorunun tespitini, çözümünü kamuoyuna yansıtacağız, gündem oluşturması için çalışacağız” dedi.

 

‘Dönüşümde kamu desteği şart’
Önceki gün düzenlenen zirvede geçmişin izlerini taşıyan, sosyal ve kültürel bir dönüşüme vurgu yapıldı. Halkın kullanamına sunulacak olan sosyal alanlara dikkat çekildi. Özel sektörün ne kadar güçlü olursa olsun, kentsel dönüşümü tek başına yapamayacağını ifade eden İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel sektör, boş bir arazide en büyük projeleri yapabilir ama kentsel dönüşümü tek başına yapamaz. Çarpık yapı sahibi ile yüklenici firma arasında mutlaka, iki tarafa garanti verecek, o dağılımı dengeyi sağlayacak, gecekondu sahibinin hakkını koruduğu kadar yüklenicinin de hakkını koruyacak ya devlet ya belediyenin yani bir kamu gücünün, erkinin arabuluculuğuna ve düzenleyiciliğine ihtiyaç var.”

 

SUPHİ ŞAHİN, İZMİR BÜYÜKŞEHİR’İN ÇALIŞMALARINI ANLATTI
ÜÇ BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM TAMAM

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin, yaptığı sunumda uygulamaya geçirdikleri kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi aktardı. Şahin, şunları söyledi:
“Hızlı göçler sonucu, kentlerimiz kontrolsüz büyüdü. Bunun sonuncunda ekonomik ve sosyal altyapısı yeterli olmadan kent içinde sağlıksız kent dokuları oluştu. Bu sorun artık tartışılmaya başlandı. İzmir Büyükşehir, altı ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışması başlattı. Kadifekale, Yeşildere bölgelerinde yapılara uygun olmayan zeminlere evler yapılmış. Hazırladığımız üç projeyle Kadifekale, Yeşildere ve Gürçeşme’de kentsel dönüşümü gerçekleştirdik. Buralarda ağaçlandırma çalışmalarına başladık. Kadifekale sırtlarında 1968 yapı vardı. 3 bine yakın da bağımsız bölüm vardı. 7 bin nüfus tahliye edildi. 1100 aile Uzundere konutlarına yerleştirildi. Diğer aileler de paralarını alıp başka yerlere gittiler. Yeşildere heyelan bölgesinde de kentsel dönüşüm gerçekleştirdik ve orada da ağaçlandırma çalışmalarına başladık. Gürçeşme’de de aynısı oldu.

‘Yeşil alanlar artıyor’
Afet yaşamadan buradaki çalışmalar sonuçlandırıldı. Yeşil alanlar artırıldı. Kale surlarının yüzde 50’si gün yüzüne çıkarıldı. Altı bölgede de dönüşüm yerinde gerçekleşiyor. 306 hektarlık alandan bahsediyoruz. Kentsel dönüşüm süreci, meşakketli çok zorlu bir süreç. Uzlaşmaların hızlanması için, yapı sektörünün de katkı koyacağını umuyorum. Halkla bütünleşip onların beklentilerini tespit ettik. Bu tespitleri planlara yansıtıyoruz. Ofisler açarak vatandaşı bilgilendiriyoruz.”

 

Kaynak: Milliyet

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS