-

Kaynak Nedir, Ne İşe Yarar ve Çeşitleri Nelerdir?

Yazar:

09.08.2021

Kişi Okumuş

0 Yorum

Kaynak Nedir, Ne İşe Yarar ve Çeşitleri Nelerdir?

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Montajda ve üretimde pek çok yerde kullanılan kaynak, günümüzde oldukça önemli bir işlemdir. Bu yazıda sizlere kaynak nedir ve kaynak çeşitleri hakkında bilgileri aktaracağız.

Kaynak Ne Demek?

Kaynak, termoplastik ve metal malzemelerin birleştirilmesi amacıyla başvurulan bir yöntemdir. İmalat amaçlarıyla geniş bir kullanım alanı sahiptir. Basınç ve ısının ayrı bir şekilde veya ikisinin birlikte kullanılması ile birleştirmesi yapılır. Aynı türde veya erime sıcaklıkları aynı veya birbirine çok yakın değerlerde olan bir malzemenin araya ilave edilmesi ile yapılan işlemlere metal kaynak denmektedir. Genelde metal malzemelerin eritilmesi sonucunda arasına eklenen bir dolgu malzemesiyle birleştirilme tekniği kullanılır. Kaynak, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra sonra oluşan bütünsel bir eylemdir ve farklı malzemelerin farklı erime ve dayanıklılık standartları bulunmaktadır. Bu alanlarda kendisine has bir teknik yöntemlere göre çeşitlere ayrılmasına neden  olur.

Kaynak Nerelerde Kullanılır?

Kaynak işlemleri açık alanlar, kapalı ortamlar, su altı, uzay boşluğu gibi birçok alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacı ile kullanılan önemli bir işlemdir. Bununla birlikte, kullanım alanları çeşitli yöntemler ve tekniklerin geliştirilmesine neden olmuştur. Kaynak işlemleri hangi yöntemle yapılırsa yapılsın, alanında uzmanlaşmış kişilerle ve koruyucu özel elbiseler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Kaynak sırasında ortaya çıkabilecek elektrik, yüksek ısı gibi risklerin yanı sıra çeşitli zehirli dumanlar ve ultraviyole ışınlar açığa çıkması da söz konusudur. Hangi malzemelerin hangi kaynak teknik ve yöntemin kullanılmasına karar verebilmek için kaynak nedir sorusunun cevabı, detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerekir.

Kolay görünen bir kaynak işlemi, yanlış yöntem, yanlış dolgu malzemesi veya teknik kullanıldığı için başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle ilk önce kaynak nedir sorusuna ayrıntılı bir şekilde yanıt alabilmek ve kaynak türlerini öğrenilmesi gerekir. Yanlış teknik ve yöntem kullanmak çeşitli sağlık problemlerinde ortaya çıkmasına sebep olabilir. Doğru yöntem, doğru malzemelerin ve teknikle birleştirilmesi gerektiğini unutmamanız gerekir. Aşağıda en sık kullanılan kaynak çeşitleri ile ilgili detayları ulaşabilirsiniz.

Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak kullanımları amaçlarına göre pek çok çeşide ayrılır. Başlıca kaynak çeşitleri şu şekildedir;

  • Işın veya Enerji Kaynakları
  • Katı Hal Kaynak Yöntemleri
  • Özlü telle ark kaynağı
  • Elektrik direnç kaynağı
  • Oksi-Asetilen kaynağı
  • TIG Kaynağı
  • Gaz altı Kaynağı
  • Örtülü elektrot ark kaynağı
  • Toz Altı Kaynağı
  • Örtülü Elektrot Ark Kaynağı

Elle uygulanan kaynak yöntemleri örtülü elektrod ark kaynağı, kapalı veya açık alanlarda yapılmaktadır. Kaynak için gereken yüksek ısıyla birleştirilecek malzemelerin, birleşme noktasında oluşturulan ark sayesinde gerçekleştirilmektedir. Bu arkın oluşması için elektrodlar kullanılmaktadır. Özellikle metallerin birleştirilmesinde en sık başvurulan yöntemdir. Hareket sınırlılığı ve dar olan bölgelerde, kaynak donanımlarının hafif ve taşınabilir olması nedeniyle avantajlıdır.

Elektrik Direnç Kaynağı

Az kirlilik ve verimli oluşturan bir kaynak türüdür. Metallerin üzerinden geçen yüksek akımla birden fazla metale uygulanan kaynak yöntemidir. Ekipmanlarının pahalı olması, uygulama alanlarında sınırlı olmasına neden olmaktadır.

Özlü Telle Ark Kaynağı

Özlü tel elektrotudunun kullanılması ile metal parçaların birleşme noktalarında oluşan ark sayesinde uygulanan kaynak yöntemidir. Özlü telin içeriğinde bulunan özün ayrışması ve yanması sonucu ortaya çıkan gazlar kaynak bölgesi korunur.

Oksi-Asetilen Kaynağı

Basit kullanım olanakları sağlayan ve ekonomik ekipmanları sebebiyle yoğun bir şekilde kullanılan kaynak çeşididir. Yaklaşık olarak 3100°C’ ye ulaşan kaynak alevi, asetilen ve oksijenin birlikte yanması sonucu oluşmaktadır. Bu uygulama aynı zamanda metallerin kesim işlemlerinin yapılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, farklı yöntemlerin sürekli gelişiyor olması sebebiyle, endüstriyel alanlarda kullanım oranı giderek düşmektedir. Ancak kanallar ve borularda halen yoğun şekilde başvurulan bir kaynak türüdür.

Gaz Altı Kaynağı

Kullanılan elektrodun yanması ile oluşan kaynak ısılar sayesinde uygulanabilen bir kaynak türüdür. Tüketilen elektrod aynı zamanda ergime yolu ile kaynak için gerekli metali oluşturmaktadır.

TIG Kaynağı

Kaynak için gerekli olan yüksek ısıların, tükenmeyen bir elektrot tarafından yani tungsten elektrot tarafından sağlanan kaynak türüdür. Kaynak nedir sorusunun cevabını detaylı bir şekilde ele alabilmek için, daha farklı türler ve yöntemler bulunduğunun altının çizilmesi gerekmektedir.

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS