-

Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilecekler

Yazar:

17.04.2018

Kişi Okumuş

0 Yorum

Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilecekler

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Parayı ödemeden kaçıp giden, eşyalara yada mülke zarar verip zararı karşılamadan ayrılan veya evden çıkmayan, ev sahibi tarafından istenmediği halde mülkten ayrılmayan kiracı… Ev sahiplerinin en çok yakındığı, bu yüzden de kira sözleşmesine başvurmak istedikleri durumdur. Peki ya kiracılar? Ev sahibi tarafından sebepsiz yere çıkarılmak istenen, gürültüden rahat bir uyku çekemeyen, aşırı zam uygulanan veya çeşitli nedenlerle haksızlığa uğrayan…

Hem kiracı hem de ev sahibi bazı noktalarda işte bu sebeple sıkıntılar yaşayabiliyor. Fakat artık günümüzde kira sözleşmesi ile bazı şeylerin önüne geçmek mümkün. En azından hukuki olarak haklarınızı güvence altına almak isteyebilirsiniz. Peki kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kira sözleşmesi diye her önünüze maddeye onay verecek misiniz? İşte bu sorunun cevabı da kira sözleşmesinde dikkat edilecekler başlıklı bir alt yazımızda yer alıyor.

Kira Sözleşmesinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Kira süresinin 1 yıl olarak belirlenmesi hukuki açıdan sizlere yardımcı olabilir. Mesela ihtiyaç nedeniyle tahliye davası kira akdi davası sonunda açılabilir. Kira süresini 4 yıl olarak belirlediğiniz takdirde ise ancak 4 yıl sonra bu davayı açabilirsiniz. Kiracılar 1 yıldan fazla sözleşmeye imza atarlarsa bu sürenin tamamı için kira bedeli ödemeyi taahhüt etmiş olurlar. Bu yüzden kira sözleşmesini 1 yıl olarak düzenlemek daha yararlı olacaktır.
  • Kira sözleşmesinde önemli noktalardan biri de kiranın ödenme şekli ve zamanıdır. Kira ödeme şekli ve zamanı aylık olarak düzenlenebildiği gibi 1 yıllık kira bedelinin peşin olarak alınması ile de sağlanabilir. İşyeri kiralayanlar ise bankalar yoluyla ödeme yaptıklarından sözleşmeye kiranın yatırılacağı banka bilgilerini de eklenmesinde fayda olacaktır.
  • Kiracıya devretme yada satın alma hakkı tanınmamalıdır. Kiralayan kişi bu durumu yasaklamalı veya kendi iznine tabi tutmalıdır.
  • Kiralanan da yapılan tadilatlar oldukça önemli bir konudur. Kiracının kiralanan mülkte tadilat yapması kiralayanın izninde olmalıdır. Veya tadilat gibi bir durum gerekli görüldüğünde bu durum önce anlaşıp uzlaştıktan sonra sözleşmeye yansımalıdır.
  • Doğalgaz, elektrik, su gibi abonelik gerektiren kullanım bedellerinin bununla birlikte varsa aidat giderlerinin kiracı tarafından karşılanacağının açıkça kira sözleşmesinde yer alması gerekir. Aboneliklerin ayrı olması kiracı için de oldukça önemlidir.
  • Kira sözleşmelerinde bir veya birden daha fazla kefil olabiliyor. Kiracı ile birlikte kiracıya kefil olacak ödeme gücü olan bir kişinin kiracıya kefil olması kiralayan için ayrı bir güven oluşturmaktadır.
  • Borçlar kanununa göre alınacak olan depozite ücreti 3 aylık kira bedeli ile sınırlandırılmıştır. Yani kararlaştırılan depozito bedeli 3 aylık kira bedelini geçemez. Eğer depozit para olarak kararlaştırılmış ise vadeli hesaba kira ilişkisi bitene dek yatırılması zorunludur.
  • Üretici fiyat endeksini aşmamak koşulu ile kiracıya zam yapılabilmektedir. Ancak artış miktarı sınırlandırılıştır. Eğer kira akdi uzar yani yenilenirse beş artış denemi, en fazla üretici fiyat endeksine göre zam yapılabilmektedir. Beş artış sonrasında taraflar mahkemeye başvurarak yeni kira bedelinin bilirkişi tarafıyla belirlenmesini talep edebilirler. Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de bu durumdur.

Taraflar Arası Kira Sözleşmesi

Taraflar arası kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindik.  Kiracı veya kiralayan olabilirsiniz fakat yaşayabileceğiniz bazı durumlar için kira kontratı ile kendinizi hukuki yolla güvence altına alabilirsiniz. Hem mağdur olmamak hem de haksız duruma düşmemek için kira sözleşmelerinde yer alan maddeleri dikkatlice okumalı ve imzalamalısınız. Size aykırı düşen bir sözleşmede tarafınızla görüşüp uzlaşmaya gidebilir veya sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçebilirsiniz.

Örnek Kira Sözleşmesi

Aşağıda, iki tarafı da güvene alacak maddeleri içerdiğini düşündüğümüz kira sözleşme örneğini paylaşıyoruz. Tüm maddeleri dikkatlice incelemeli, eksik veya size uymayan maddeleri tespit ederek, düzenlemelisiniz.

kira sözleşmesi örneği word formatında

kira sözleşmesi örneği pdf formatında

 

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS