-

Kırşehirli öğrenciler kiralık ev bulamıyor!

Yazar:

01.10.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Kırşehirli öğrenciler kiralık ev bulamıyor!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Kırşehirli öğrenciler kiralık ev bulamıyor!

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini tercih edip yurtta yer bulamayan öğrenciler, kiraların yüksekliğinden yakınarak bütçelerine uygun ev bulamadıklarından dert yakındılar.

Bölgesine ve yerine göre 500-600 hatta 1000 TL’ye kadar daire kiralık daire olduğunu belirterek daire sahiplerinin de kendilerine yardımcı olmalarını isteyen öğrenciler, Kırşehir’de merkez ve yakın mahallelerde ki evlerin aylık kirasının 500-550 TL’den başladığını ifade ettiler. Öğrencilere kiraların daha yüksek gösterildiğini savunan öğrenciler, ev sahiplerini kiralık ev için aradıklarında, ailemi öğrenci mi sorusu ile karşılaştıklarını ifade ettiler. Bazı ev sahiplerinin evlerini tek öğrenciye vermediğini ve öğrenci başına göre fiyat belirlediklerini belirterek, tanımadıkları kişilerle birlikte aynı daireyi kullanmak zorunda kaldıklarını dile getiren öğrenciler, her yıl üniversite öğrencilerinin gelmesiyle birlikte ev ve daire fiyatlarının artışına dikkat çektiler. Kırşehir’de 1+1 ev bulamadıklarından yakınan öğrenciler, “Bazı arkadaşlarımız fiyatları uygun olsun diye 1+1 ev bakıyor. Ama Kırşehir’de bu evlerden yok denecek kadar az. Olanlarda ya öğrenciye vermiyor, ya da sadece bayan öğrenciye kiralamak istiyor. 1+1 eve hangi aile oturur bilmiyorum. Sadece bayan öğrenci olmasının sebebini anlamış değilim. Kırşehir’in ucuz bir öğrenci şehri olduğunu duymuştum. Ev kiralarını gördükten sonra doğru olmadığını anladık. “Kiralık daire veya ev için görüştüğümüzde bize ‘Kaç kişisiniz’ sorusu yöneltiliyor. Ev sahibi öğrenci başına kira belirliyor. Elektriği, doğalgazı, ortak gideri, diğer ihtiyaçlarla öğrencinin bu şartlarda Kırşehir’de okuması neredeyse imkânsız. Bazı arkadaşlarımız ise maddi durumları iyi olmadığı ve kendilerine yurt çıkmadığı için kayıtlarını durduruyor. Kırşehir’de öğrencilere herkesin yardımcı olması gerekiyor. Çünkü Kırşehirlilerin de çocukları dışarıda okuyor. “Kırşehir’de ev kiraları çok yüksek. Bir ev tutabilmek için 3 ya da 4 arkadaş birleşmek zorunda kalıyoruz. Çünkü bu kira bedellerini tek başına karşılamak mümkün değil. Bütçemize uygun ev bulabilmek için dört bir yanı dolaşıyoruz. Ama her bulduğumuz evin kirası yüksek. Fiyatların yüksek olması bizleri zora sokuyor. Kırşehirlilerden biraz anlayış yüksek. Yaz sezonu geldi bekliyoruz” dediler.

EMLAK PİYASASI DURGUN

Emlak piyasasında fiyatların geçen yıla oranla yüksek olması talebi etkilerken, yüksek alımsatım maliyetleri ve getirilen ek vergiler emlak piyasasını durgunlaştırdı. Kırşehir’de emlak piyasası bahar aylarının gelmesine rağmen durgun. Kırşehir’de emlak sektöründe yıllardır hizmet veren Emlakçı Ziya Dulkadiroğlu, emlak piyasasındaki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Maliyetlerin yüksekliğinin ev fiyatlarına yansıdığını ve bu durumun da piyasada durgunluğa neden olarak olumsuz etki yarattığını belirten Emlakçı Ziya Dulkadiroğlu, “Kırşehir’de emlak piyasasında fiyatlar yüksek. Maliyetlerin yüksek oluşu ev fiyatlarına yansıyor. Maalesef fiyatlar çok yüksek Kırşehir’de. Gerek kira olsun, gerek ev satışlarında rakamlar ve inşaatlar başladı. Kırşehir’de eve talep çok ve talep çok olduğu için fiyatlar da yüksek şekilde devam ediyor. Kırşehir’de en çok ev satılan bölge Kent Park ve hastane civarında, Yenice ve Medrese Mahallelerinde satılıyor. Geçen seneye oranla bu sene düşük. Talep bu sene yüzde 10-20 civarında düştü. Kredi faizlerinin yüksek oluşu alım gücünü azaltıyor” dedi. Türkiye’nin ekonomideki lokomotif sektörü emlak, geçtiğimiz yıllara kıyasla düşüş yaşıyor. Emlak satışlarının düşmesi, konut balonu söylentilerini de beraberinde getiriyor. Emlak fiyatlarının hızla ve sürekli bir şekilde artması sonucu fiyatların rasyonel ve sürdürülebilir olmayan yüksek noktalara erişmesine emlak balonu deniyor. Emlak balonu oluşması için emlak fiyatlarının 1,5 yıl boyunca, yani 6 çeyrek boyunca sürekli katlanarak artması ve sonra 6 çeyrek boyunca da fiyatların gerilemesi gerekiyor. Bu fiyat artışının kümülatif olarak yüzde 15’i aşması durumunda, emlak balonundan söz edilebiliyor. Lüks konutların konut balonunu şişirdiğine dikkat çekilirken, artık üst gelir grupları yerine orta ve alt gelir grupları için konut üretimine geçilmesi gerektiği belirtiliyor.

Kırşehir Memleket Gazetesi

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS