-

Körfez Geçiş Köprüsü Avrupa’nın 2. büyük köprüsü olacak!

Yazar:

26.02.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Körfez Geçiş Köprüsü Avrupa’nın 2. büyük köprüsü olacak!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Yazlık algısı Yalova’da artık geride kaldı. Artık Yalova bir butik il. Sanayimiz var. Termal ilçelerimiz var. Dünyanın en güzel yerlerinden biri. Turizm de tek başına yetmiyor. Üniversite çalışmalarımız devam ediyor. 2 üniversite, turizm ve sanayimiz var. Bu nedenle geleceğemiz parlak. Deprem geçmişimiz var. Yeni yapılaşmamız sağlam. Daha kaliteli binalar yapıyoruz. Riski en aza indirdik. Burayı deprem kenti olarak algılamak istemiyoruz.

Yalova’nın ekonomisinden bahsedecek isek, Yalova tek bir sektörle öne çıkmıyor. Bir çok sektör var. Yalova Türkiye sıralamasında ekonomik anlamda 13. sırada. İstihdam oranlarına baktığımız zaman tarımda yüzde 22’lerde, sanayide yüzde 33. Hizmet sektöründe de yüzde 45’lerdeyiz. Türkiye’nin ortalaması ve Yalova’yı kıyasladığımız zaman, Türkiye’de işyeri ortalaması 2015’de yüzde 4 gibi artmış ancak bu oran Yalova’da yüzde 8 oranında artmış. Yalova her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Mesela senet sayısı Türkiye ortalamasında yüzde 17 artmasına rağmen, Yalova’da ise yüzde 21 artmış. Senet sayısımız atmasına rağmen protesto sayımız azalmış. Sigortalı çalışan sayısında da ülkede yüzde 5 artma varken, Yalova’da yüzde 8.7. Türkiye’nin ihracat rakamlarında geçen yıl yüzde 8.6 azalma olmasına rağmen Yalova’ya baktığımızda bu oran yüzde 4 oranında. Bu ilimizin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu gösteriyor. 3 tane büyük metropolün ortasında olması ve özellikle son yıllarda Körfez Geçiş Köprüsü’nden sonra Yalova’nın konumu daha da arttı. Arap yatırımcıların ilimizi tercih etmesi de bizi daha farklı yerlere taşıyacak.

YAŞANABİLİR BUTİK BİR İL

Bursa, Kocaeli ve İstanbul gibi 3 ilin ortasında olması Yalova’yı yaşanabilir butik bir il tanesi de yabancı. Arapların Yalova’da hem iş, yapmak hem de yaşamak gibi istekleri var.

TERSANELER BÜYÜK DEĞER

Tersane çalışmaları da şehrimizde devam ediyor. 40’a yakın tersane var. 22 tanesi faaliyette. Gerisi yatırım aşamasında. Bunlar tamamladığında büyük değer oluşturacak. Şu an buralarda 12 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Ancak bu şirketlerin ara eleman bulma sıkıntıları var. İstanbul’dan gemiyle binlerce kişi buraya getiriliyor ve akşam tekrar geri götürülüyor.

BİZİ GURURLANDIRAN ŞİRKETLERİMİZ VAR

Türkiye ihracatının yüzde 88 gemi sektöründen ve bunun yüzde 30’u Yalova’dan sağlanıyor. Aksa firmamız 430 bin metrekare üzerinde elyaf karbon malzemesi yapımına girdi. Katma değeri yüksek malzeme.  Yeni bir pazar. Çelikten daha dayanıklı ve 5 kat daha hafif.  Aksa’nın Yalova’da olması bizim için bir gurur. Eczacıbaşı topluluğu da peçete üretimi yapıyor. Bunlar bize gurur veriyor. Sanayimizde bunlar var.  Bu firmaların daha iyi yerlere gelmesini umuyoruz.

ARAPLARIN İLGİSİ ARTIYOR

Bundan 20-30 yıl önce Yalova’da gayrimenkul sektörü sadece villadan oluşan yazlık bir yer olarak algılanırdı . Kaloriferli ev bile bulunmazdı. İnsanlar buraya sadece yazın gelirlerdi. Fakat yıllar geçtikçe bu döngü değişti . Artık Yalova farklı bir yönde görüşmeye başladı. Yalova Arap turistler için önceden de termal santralleri ve doğası nedeniyle hep tercih ettikleri bir yerdi. Bundan dolayı Arap dünyasının Yalova’ya bir sevgisi var. Bu bir ara kayboldu ancak son 2-3 yıldır bu tekrar başladı. Hatta burada Dubai Belediye Başkanları’nın evleri bile var. Suudi Arabistan, Irak ve İran’dan gelen var. Yalova’ya baktığımız zaman il, yabancıya mülk satış oranında bir hayli önde. Bunun da Yalova’nın ekonomisine ciddi katkı sağladığı söylenebilir. Son 6 yılda 10 katın üzerinde yabancıya konut satışında bir artış var. 2015 yılma baktığımızda önceki yıldan 100 tane daha artarak 291 adet eve ulaşmış yabancı konut alımı.

DÜNYACA ünlü kaplıcaları, doğa harikası şelalaleri, acık hava ve İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Marmara Bölgesi’ndeki en uzun sahil şeridine sahip doğal plajı, Kurşunlu Hamam, Kara Kilise, Hersekzade Ahmet Pasa Külliyesi, Rüstem Pasa Camii gibi her biri tarihe tanıklık etmiş eserleri, yüzde 60’ı ormanlarla kaplı essiz doğası ve kültürümüzde doğaya verdiğimiz önemin simgesi haline gelmiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olan yeşil ve mavinin kucaklaştığı bir yeryüzü cenneti Yalova.

İlk yerleşimin M.Ö önce 8 bin ila 5 bin 500 yılları arasında başladığı tahmin edilen Yalova’nın bilinen ilk sakinlerinin Bitinyalılar olduğu sanılmaktadır. Tarih boyunca birçok medeniyetin hüküm sürdüğü il, 1326 yılında Osmanlı Devleri topraklarına dahil olarak ebedi Türk yurdu haline geldi. 1530 yıllarında İzmit vilayetine bağlı bir kasaba olan Yalova, 1929 yılında ilce yapılarak İstanbul’a bağlanmış, 1995 yılında çıkarılan kanunla il statüsüne kavuşmuş oldu. ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika, 1727 tarihinde İstanbul’daki matbaanın kağıt ihtiyacını karşılayabilmek için Yalova’nın Elmalık köyünde bir kağıthane kurmuştu. Yalova da onun ismi yaşatmak için inşa ettiği yıllık ortalama 50 bin ziyaretçiyi ağırladığı İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi ile Yalova’nın kağıt tarihinde ve kağıtçılıktaki önemini vurgulamaktadır.

Nisan ayında tamamlanacak olan Körfez Geçiş Köprüsü sayesinde Marmara Bölgesi’nin lojistik merkezi konumuna gelecek olan  çok sayıdaki sanayii tesisi ile ülke ekonomisine önemli katma değer sağlar niteliktedir. Sektörel dağılımına baktığımızda yüzde 17 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, yüzde 13 ile gıda ürünleri imalatı sektörleri ön plana çıkmakta. 2015 yılında 215 milyon doları askın ihracat değerine ulasan il, dış ticaret başarısını her yıl daha da yukarıya taşıyor. Kalkınma Bakanlığı’nın yayınladığı illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 13. olan il, ikinci kademe gelişmiş iller sıralamasında ise 5. sırada yer alıyor.

AVRUPA’NIN 2. BÜYÜK KÖPRÜSÜ OLACAK

Körfez Geçiş Köprüsü büyük bir katkı yapacak şehrimize. Bu köprü dünyanın 4. Avrupa’nın 2. büyük köprüsü. Köprüye otoyol bağlantıları da devam ediyor. Köprü yapımı bitince üçüncü bir İstanbul yakası olacak. Yalova’da otoyolun geçeceği bölgeler İstanbul sanayicileri tarafında şimdiden kapılmış durumda. Burayı lojistik anlamda önemli görüyorlar.

Star

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS