-

Mahalli idareler hakkında Meclis araştırması talep edildi!

Yazar:

30.10.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Mahalli idareler hakkında Meclis araştırması talep edildi!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir başta olmak üzere 20 milletvekili mahallî idareler hakkında Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Milletvekilleri, “2014 mahallî idareler genel seçimlerinden sonra, idarî yapılanmada önemli değişiklikler yürürlüğe girmiştir. Türkiye ve dünyadaki tecrübeleri dikkate almayan, tutarlılık ve bütüncül bakış açısından mahrum bu değişikliklerin mahallî idarelerin görev, yetki, sorumluluk, hizmet kapasite ve kabiliyetleri ile idarenin bütünlüğü üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi, muhtemel çözüm önerilerinin ortaya konulması, yapılacak yasal düzenlemeler ve diğer tedbirlerin araştırılması için Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını takdirlerinize saygılarımızla arz, talep ederiz.” dedi.

Talebin gerekçesi ise şu şekilde;

“2014 mahallî idareler seçimlerinden sonra yeni bir dönem başlamıştır. Yapılan değişikliklerle asırlar içinde oluşan yerinden yönetim birikimi bir yana bırakılmış, Anayasa’nın 123’üncü maddesiyle hüküm altına alınan “idarenin kuruluş ve görevleriyle bir bütün olması” durumu sona erdirilmiş, büyükşehir belediyesi olan 30 ilde il sınırları büyükşehir belediyesi sınırı hâline getirilmiş, bu illerdeki il özel idareleri, belde ve köyler ile diğer illerde nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin tüzel kişilikleri sona erdirilmiştir.

İdarî yapılanmamızda son yıllarda yapılan değişiklikler tutarlılıktan ve bütüncül bakış açısından mahrumdur, ülkemizde ve dünyadaki tecrübeleri dikkate almamaktadır, mahallî hizmetlerin vatandaşa en yakın birim tarafından yerine getirilmesi ilkesiyle bağdaşmamaktadır, büyük zikzaklar ve ciddi tezatlarla doludur. Mesela, son değişiklikle, nüfusun yüzde 75’inin yaşadığı 30 ilde, daha birkaç yıl önce kamu yönetimi reformunun en önemli ve en güçlü aktörleri hâline getirilen il özel idareleri kaldırılmıştır. Hizmetlerin hızlı, ucuz, halkın talep ve öncelikleri ile mahallî imkânlara uygun olarak yerine getirilmesine katkıda bulunmamaktadır.

Merkezî idarenin taşra birimlerinin ve mahallî idarelerin hizmet kapasite ve kabiliyetlerini artırmamaktadır.

Demokrasi, kararlardan etkilenenlerin kararlarda etkisinin olması durumudur. Yapılan değişiklikle, küçük ve merkeze uzak yörelerin karar alma sürecine katılım ve bu süreci etkileme imkânları pratikte sıfırlanmıştır.

Bütünşehir uygulaması, şehirlerin tarih içinde oluşturdukları kimlik, demografik yapı ve mimari karakterleri ile sahip oldukları sosyal kültürel mirasa yabancı kadrolarca yönetilmesi sonucunu doğurabilmektedir.

Görev, yetki ve sorumluluk bakımlarından gerekli düzenlemeler yapılmadığı için vergi gelirlerinden mahallî hizmetler için ayrılan kamu kaynaklarının -bazen toplumsal huzuru bozan- başka amaçlar için kullanıldığı gözlenmektedir.

Büyükşehir mevzuatı yetki görev ve sorumluluk dağılımını kesintisiz iskân kabulüne dayandırmıştı. Sınır konulması anlamlı olmayan içme suyu, kanalizasyon, itfaiye gibi pek çok görev büyükşehire verilmişti. İl sınırlarının büyükşehir sınırı olmasıyla, bu durum kesin biçimde ortadan kalkmıştır. Yeni yapılanma görevin yerine getirilmesini zorlaştırıp, maliyetleri yükseltmiş ve ilçe belediyelerini fonksiyonsuz hâle getirmiştir. Hangi görevin hangi belediyeye ait olduğu hususu vatandaşlar açısından muammaya dönmüştür. Vatandaş derdini, talebini kime anlatsa “O konuda filanca belediye, filanca kurum yetkili.” cevabını almaktadır. Ulaşılan birim genellikle ilçe belediyesi olduğu için, ilçe belediyelerinin işlevsizliği kanaati daha da yayılmaktadır. Bizzat ilçe belediye başkanları, ilçe belediyelerinin kaldırılmasını ister hâle gelmiştir.

Gerek beldeler gerekse köyler sosyolojik manada kimliğe sahiptir ve aidiyet, mensubiyet duygusunun mekânıdır. Geçmişi birlikte yaşamaya dair bir bilinç, hâlde birlikte olma duygusu ve geleceği birlikte karşılama iradesi buralarda yeşererek mekân bulur. Bunların tüzel kişiliklerinin kaldırılıp -hukuki- kişiliği olmayan birimler hâline getirilmesi, uzaktaki bir birimin buralar üzerinde söz sahibi olması, buralarda yaşayanların müşterek hususlarda dava bile açamayacak duruma getirilmesi hem millî hem de evrensel müktesebata aykırıdır.

Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, mahallî hizmetlerin ihtiyaç ve önceliklere uygun, mahallî katkı ve katılımın azami seviyede gerçekleştiği basit ve hesap verilebilir bir süreç içinde, yörelerin sahip olduğu kültürel mirası zenginleştirip çeşitlendiren bir anlayışla, etkin, hızlı ve ucuz biçimde yerine getirilmesi; yöre sakinlerinin gündem belirleme, irade oluşturma, karar alma, uygulama ve denetim süreçlerinde etkili olması büyük önem arz etmektedir. Mevcut yapılanmanın tahlili ve yukarıda belirtilen amaçları gerçekleştirecek, yasal düzenlemeler dâhil, alınması gerekli tedbirlerin araştırılması için yüce Meclisimize büyük görev düşmektedir.

Yüce Meclisimizin bu görevi yerine getirmesi için Anayasa’mızın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 15’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını takdirlerinize saygılarımızla arz ederiz.”

kaynak:emlakkulisi.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS