-

Makine Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yazar:

20.03.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Makine Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Makine Mühendisliği Nedir?

Yüzyıllardan beri insanoğlu yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedeflemiştir. Bunun için makineler ve mekanizmalar üretilmiş yeni teknolojiler oluşturmuşlardır. Bu makinelerin üretilmesi,  tasarımı ve bakımında etkin rol oynayan kişiler mühendisliğin de bir dalı olan makine mühendisleridir. Makine mühendisleri mekanik çözümler sunarak hayatı kolaylaştırmayı sağlar. İnsan hayatına dokunmak, faydacı çözümler sunmak son derece önemlidir. Geniş bir sektörde çalışma şansları olduğu için iş bulmaları daha kolaydır.

Makine mühendisi nasıl olunur, bu mühendislik dalında eğitim almak için lise ve dengi bir okulu başarıyla bitirip üniversite sınavlarına girmeniz gerekmektedir. Üniversite sınavında yeterli bir puana sahip olduktan sonra lisans düzeyinde eğitim veren bu bölüme başvurabilirsiniz. Ülkemizde pek çok üniversitede mühendislik fakültelerinde makine mühendisliği bölümü vardır. 4 yıllık teknik eğitimi tamamlayan herkes ‘Makine Mühendisi’ unvanı alır.

 

Makine Mühendisliği Dersleri

Makine mühendisliği okuyan çoğu öğrenci farklı üniversitede de okusa benzer dersleri alırlar. Temel dersler olan Türk dili, fizik, kimya ve matematik derslerini okurlar. Meslek dersleri olarak mühendislik matematiği, lineer cebir, diferansiyel denklemler, bilgisayar programlama, statik ve dinamik, mukavemet, ısı transferi, termodinamik, akışkanlar mekaniği, yakıtlar ve yanma, makine dizaynı, kontrol sistemleri, titreşim,  mekatronik ve robotik, ürün dizaynı, teknik resim gibi dersler görürler.

Akla gelen sorulardan biri makine mühendisliği bölümü zor mudur sorusudur. Bu tamamen kişinin karakter özellikleri ve ilgisiyle alakalı bir durumdur. Analitik düşünebilen, ekip çalışmasına yatkın olan, çözüm odaklı yaklaşan, iletişi güçlü olan kişiler bu mesleği başarıyla icra edebilirler.

 

Makine Mühendisi Ne İş Yapar?

Makine mühendislerinin geniş bir yelpazede çalışma şansı yakalarlar. Her şeyle ilgilenebilir diyebiliriz çünkü hayatımızın büyük bir bölümünde makineler ve mekanizmalar hakim olmuştur. Makine mühendisleri enerjiyi en etkin biçimde değerlendirerek çeşitli mekanizmalar tasarlarlar. Genel olarak makineler tasarlar ve geliştirir, belirli sorunları çözümlemek için analizler yapar, bilgisayar destekli çizim ve tasarımlarla analizin çözümünü sunar, tasarım ve sistemi geliştirir, mekanizmaların üretim aşamasında kontroller ve testleri gerçekleştirirler. Mekanik sistemlerin, ısı ve hava sistemlerinin geliştirilmesiyle de uğraşırlar. Çalışma alanları her alan olabilir. AR-GE, üretim, pazarlama, ürün satışı, sistem yönetimi gibi konular için fabrikalarda ve laboratuvarlarda çalışırlar. Nasıl bir meslek derseniz analitik çözümler üreten bu meslek dalı yenilikler üreten ve bunları insanın yararına sunarak bir hizmet verir. Yeni bir şeyler tasarlamak ve bunları entegre etmek günümüzde çok değerlidir. Çalışma alanları ve şartları genelde zor olsa da severek yapabileceğiniz bir meslek dalı olacaktır. Mesleğinizi yerine getirebilmek için mezuniyet sonrası iş aramalısınız. İş ilanlarında istenilen özellikler deneyim ve kişinin kendini geliştirmesine dair özelliklerdir. Meslekte kendinizi geliştirir ve aranan biri olursanız kolayca iş bulabilirsiniz.

Ayrıca lisans sonrası lisansüstü eğitiminize devam ederek üniversitede hoca olabilirsiniz. Enerji ABD, Termodinamik ABD, Konstrüksiyon ve İmalat ABD ve Makine Teorisi ve Dinamiği ABD alanlarında uzmanlaşabilirsiniz.

 

Makine Mühendisliği iş İmkânları

Makine mühendisliği bölümünde iş olanakları oldukça fazladır. Pek çok sektörde çalışabilir. Enerji sektöründe, havacılık, ısıtma ve havalandırma, iklimlendirme, otomotiv sektöründe, sanayi, savunma, tesisat, uzay alanında, üretim sektöründe ve biyomedikal sektöründe mühendis olarak çalışabilir. Çalıştığı pozisyona göre farklı unvanlar alırlar. Üretim Mühendisi, Kalite Güvence Mühendisi, Makine Bakım Mühendisi, Proje Satış Mühendisi ve AR-GE Mühendisi olarak özelleşebilirler. Sağlık, enerji ve ulaşım gibi ana sektörlerde de bu mühendisliğe ihtiyaç vardır.

Hangi kurumlarda iş bulabilir, bahsettiğimiz alanların AR-GE kısımlarında, fabrikalarda, üretim ve satış yerlerinde özel sektörde çalışırken kamuda da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında, TÜBİTAK, Karayolları Genel Müdürlüğünde, üniversitelerde ve belediyelerde ve birçok kurumda hizmet verebilir.

 

 

Makine Mühendisliği Maaşları

Makine mühendisliğinin değişen ve gelişen dünyada önemli bir mühendislik dalı haline gelmesi sonucu kamuda ve özelde iş alanları artmıştır. Devlet maaşları özel sektöre göre daha iyi bir durumdadır. Makine mühendislerinin kamudaki ücretleri kuruma ve kişinin mesleki donanımına göre değişmekle birlikte genelde 11000-12500 TL arasındadır.  Özel sektörde ne kadar maaş alır, bu çok göreceli bir durumdur. Kişiden kişiye değişmekle beraber özel sektörde kendini geliştirmiş olmak önemlidir. 3000-10000 TL arasında değişen bu geniş skalada yabancı dil, program bilgisi, güçlü iletişim becerileri gibi noktalar pozitif etki yaratmaktadır. Yeni mezun maaşları bu noktada kötü durumdadır. Kişi çalışarak kendini geliştirir yeni mezunlarda bu hemen gerçekleşmediği için düşük ücretlerle çalışmak durumundadırlar ancak zamanla maaşları yükselir.

Kamu Mühendis ve Mimar Maaşları – 2022 

Mühendis  ve mimar (1/4) 2022 ocak maaşı 11.349 TL olarak belirlenmiştir. Bu en düşük derecenin maaşıdır derece arttırkça maaş artmaktadır.  Ayrıca, maaş hesaplamasında eşi çalışmayan memura ödenen aile yardımı ile 0-6 yaş grubu 2 çocuk yardımı esas alınmıştır.

  Harita Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Peyzaj Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Endüstri Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Devlette Çalışan Mimar ve Mühendislerin Maaşını Etkileyen Faktörler :

  • Derece/Kademe
  • Hizmet Yılı
  • Medeni Durum (Eşin çalışıp çalışmaması)
  • Varsa çocuk ve çocuk sayısı
  • Sendika üyeliği (3 ayda 1 kesilir, 3. ayda kesilen iade edilir)
  • Görev yapılan şehir/ilçe
  • Görev yolluğu – Harcırahlar
  • Yabancı Dil Tazminatı vb.

Özel Sektör Maaşlarına Dair Açıklamalar :

Şunu belirtmekte fayda var, maaş  firmaya, kuruma, şehirlere, ülkelere, kişinin tecrübe ve donanımına, yol,yemek,sigorta,konaklama gibi diğer imkan şartlarına  göre de  farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, aynı tecrübede, aynı firmada  Moskova şehrinde çalışan ile; Irak’ta çalışan veya, İstanbul’da çalışanla Siirt’te çalışanın, aynı tecrübede, aynı pozisyonda, kurumsal bir firma ile daha az kurumsal firmada çalışanların maaşı aynı olmaz.  Bu nedenle net olarak bir maaş söylenemeyeceği için, yukarıdaki gibi aralıklar ile ifade edilir. Minium ve maksimum değerleri bilmek, mesleğin çalışma şartları ve hayat konforu açısından size fikir verecektir. 1500 tlye çalışan yeni mezun mimar mühendis olduğu gibi, 3000 tlye çalışan yeni mezunlarda bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıllık tecrübesiyle 4000-5000  tl alan mimar mühendisler olduğu gibi aynı tecrübeye sahip olup 20000-30000 tl alanlar da vardır.

Özel Sektörde Maaşı Etkileyen Faktörler:

  • Tecrübe (Yüksek Tecrübe= Yüksek Maaş)
  • Yaş (Çok doğru olmasa da, bazen etkili olabilmektedir.)
  • Çalışılan Firma (Firmaların maaş skalaları önemli etkendir.)
  • Çalışılan Pozisyon (Aynı firmada aynı tecrübede, pozisyona bağlı farklılıklar olabilir, daha üst düzey pozisyon daha yüksek maaş alır, şantiye çalışanları; kısmen ofisten daha yüksek maaş alabilir, aynı ofiste, planlama müh. benzer tecrübede proje mühendisinden yüksek maaş alabilmektedir. )
  • Çalışana sağlanan mesai şartları ve sosyal imkanlar (Bir firma 2500 tl maaş + yol + yemek + özel sigorta + ev verebilir, diğer firma 3000 tl verir ama sigortayı asgariden yapar)
  • Çalışılan şehir, ülke (Aynı firma, aynı pozisyon, Moskova-Irak maaşları farklıdır, Bkz: Enka)
  • Mezun olunan üniversite (Mezun olunan üniversite, doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler, üniversitenin seçkinliği size daha yüksek maaşlı kapılar açabilir.)
  • Yabancı Dil (Firmanın bu şartı aradığı durumda, bilenle bilmeyen bir olmaz)
  • Yüksek Lisans ( Yüksek lisans daha fazla tecrübe ve bilgi dolayısı ile daha yüksek maaş olabilmektedir. Enka, İş Bankası gibi  gibi kurumsal firma ve kurumlarda, kamuda, yüksek lisans maaş artışı demektir.)
  • Yurtdışı Tecrübesi (Farlılık yaratan bir etkendir)
  • Çalışılan alandaki diğer yetkinlikler (program bilgisi, eğitim vb.)
  • Referenslar ( Halk dilinde torpil denilmektedir.)
  • Kişisel Beceriler ( Başlıcası tabir-i caizse; kendini nasıl sattığınızdır. Bunun dışında iletişim gücü, takım çalışmasına yatkınlık, pratik düşünme ve hareket edebilme, ikna yeteneği vb. çeşitli pozisyonlarda önem arzettiğinden kişiyi seçkin kılıp yüksek maaş almasına yardımcı olabilir.

Diğer mühendislik ve mimarlık mesleklerinin maaşları :

[catlist id=2457 numberposts=100]

 

Makine Mühendisliği Atama Puanları

Makine mühendisleri kamuda çalışabilir. Birçok kurum ve bakanlık merkezi atamalar ya da açıktan alımlarla bu istihdamı gerçekleştirirler. Öncelikle kamuya atanmak için devletin düzenlediği Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girilmelidir. Bu sınavda başarılı olup belirli bir puana sahip kişiler 2 yılda bir geçekleşen KPSS-B grubu alanına tabidirler. Makine mühendislerinin kamuda istihdam sayıları son zamanlarda azalmıştır bunun nedeni artan mezun sayısıdır. Atanmak için 90 ve üzeri bir puan elde etmelisiniz. Güncel ilanları takip ederek mülakatlı ya da merkezi atama yoluyla kamuda çalışma şansı yakalayabilirsiniz.

Makine Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

puan tablosu güncellenmektedir.

  Metalurji Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Bilgisayar Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Yazılım Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/muhendislik-maaslari

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS