-

Matkap Çeşitleri ile Çok Yönlü Kullanım Avantajı

Yazar:

21.01.2021

Kişi Okumuş

0 Yorum

Matkap Çeşitleri ile Çok Yönlü Kullanım Avantajı

Yapı ve inşaat sektöründe kullanımı yanı sıra evdeki küçük işlerde ve hobi amaçlı etkinliklerde sıklıkla tercih edilen matkaplar, delme ve vidalama gibi görevler üstlenen el aletleridir. Farklı amaçlarla kullanılan pek çok matkap modelleri mevcuttur. Sert zeminlerde delik açılması veya vidalama yapılması için mutlaka kullanılması gereken bu ürünler, zorlu işleri hem basit hem de pratik şekilde tamamlamaya imkân tanır. Diğer bir deyişle, elle yapılabilecek delme ve vidalama işlemlerini sadece birkaç saniyede tamamlamayı sağlayan matkaplar, elektronik aksamı sayesinde yapılacak olan işin çok daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar.

Darbeli ve Darbesiz Matkaplarla Her Alanda Kolaylık

 

Genel olarak değerlendirildiğinde matkaplar birkaç kategori altında değerlendirilebilir. Büyük boyutta olanlar tezgâh üzerine yerleştirilen modellerdir ve sıklıkla profesyonel işlerde kullanılır. Diğer darbeli ve darbesiz olarak sınıflananlar ise hem kapalı hem de açık alan fark etmeksizin kullanılabilen, taşıması ve kullanımı daha pratik olan nispeten küçük modellerdir.

 

Darbeli matkap çeşitleri, sert bir yüzeye darbe vurma esasına göre çalışır. Farklı boyutlarda dönen matkap ucunun gösterdiği performans darbeler ile verimli hale getirilir. Bu uçlar, hem kendi ekseni etrafında hem de aksi yöne doğru hareket edebilir. Genellikle sert tahta zeminler ve beton gibi yüzeylerde tercih edilen darbeli modeller, aksi yöne dönerek vidalama ve kırma gibi işlemleri de kolaylıkla gerçekleştirebilir.

 

Darbesiz matkaplar olarak bilinen ekstra darbe özelliği olmayanlar, darbeli olanlara göre daha basit çalışma prensibi gösterir. Tıpkı darbeli matkaplarda olduğu gibi kendi ekseni etrafında dönen bir uca sahiptir. Ancak dönen uç ileri ve geri hareket etme yeteneğine sahip değildir. Metal, ince ahşap gibi pek çok yüzey için kullanılabilen darbesiz olanlar, beton gibi ekstra güçlü yüzeyler için uygun kullanım sunmaz. Basit aksamlardan oluşan darbesiz modeller, sıklıkla hobi amaçlı etkinliklerde ve küçük ev işlerinde işlevsel kullanım sunar.

 

Hareket Özgürlüğü Sunan Şarjlı ve Akülü Matkaplar

 

Günümüzde ister amatör ister profesyonel olsun pek çok matkap çeşidi şarjlı tercih edilir. Daha fazla çalışma süresi ve tork gücü sağlayan modellerde genellikle Li-ion adı verilen Lityum-iyon piller yer alır. 12 ve 18 volt güce sahip olanlar daha güçlü ve ağır işler için uygundur. Ancak yüksek volt gücü, ürün aksamında daha ağır bir akü ve dolayısıyla nispeten taşıma zorluğunu da beraberinde getirir. Buna karşın 4 ve 8 volt olan şarjlı matkap modelleri ise daha pratik ve basit işler için uygundur. Her iki voltaj değerine sahip olan modeller de şarj gerektirir. Bununla birlikte ürünün sahip olduğu pilin çalışma süresi ve kullanım esnasında ne denli verimli olacağının tespit edilmesi için amper-saat değerine bakabilirsiniz. Akülü modeller metal, ahşap, plastik ve fiberglas gibi maddeleri kolayca delebilir. Ancak daha fazla tork gücü gerektiren duvar ve beton alanlarında daha yüksek voltaj seviyesine sahip olan modeller tercih edilmelidir.

 

Matkap Seçiminde Titiz Davranmak Gerek!

 

Matkap seçimi yaparken öncelikle hangi amaçla kullanmanız gerektiğine karar vermeniz gerekir. Evde basit ve günlük işlerde kullanmak için daha küçük, şarjlı ve voltajı düşük modeller tercih ederken, profesyonel alanlarda kullanım için daha güçlü motor ve fonksiyona sahip olanları tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte seçtiğiniz modele uygun uç seçeneklerini de değerlendirmeniz ve kullanılacak alandaki delme, kırma, vidalama işlemleriniz için farklı uçlar edinmeniz avantajınıza olabilir.

 

Birbirinden farklı özelliklere sahip matkap çeşitleri için Koçtaş’a göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz ve kullanım amacınıza en uygun modeli ulaşılabilir fiyat seçenekleri ile güvenle satın alabilirsiniz.

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS