-

Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yazar:

20.03.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Mimarlık Nedir?

Her türlü yapının kullanıcı isteklerine hizmet edebilmesi için fonksiyonel, estetik amaçlar doğrultusunda tasarlama işini yapan kişiye mimar denir. Yapının tasarlanmasında, tarihi yapıların restore edilmesinde, alternatif kullanım sunmak gibi birçok teme görevi vardır. Yapının başlangıç anından bitimine kadar her anında görevlidir.

Mimar nasıl olunur konusu hakkında bilgi verirsek, şöyle ki ülkemizde mimarlık eğitimi lisans düzeyinde olup 4 yıllık bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Bu lisans eğitimini tamamlayanlar mimar unvanına sahip olmaktadır.

 

Mimarlık Dersleri

Mimarlık bölümü tasarım ağırlıklı bir bölümdür bu sebeple dersler genelde teoriden çok pratik olarak işlenir. Çizim ve uygulama dersleri mimarlık bölümünün ana dersleridir. Her dönem bir proje konusu verilip ihtiyaç listesine göre proje çizdirilir. Bu sebeple teknik resim, yapı bilgisi, bina bilgisi, restorasyon teknikleri, mimari tasarım dersleri, perspektif gibi çizim tekniklerinin anlatıldığı dersler verilmekle birlikte teknik dersler olarak statik, mukavemet gibi dersler de işlenmektedir.

Mimarlık bölümü zor mudur diye soranlara şöyle cevap verebiliriz; mimarlık mesleği gereği hem tasarımı iyi bilmeli ve uygulamalı hem de teknik bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Mimarlık fakültelerinde proje teslim haftalarının yoğun geçmesi sebebiyle sabahlamalar rutin olarak gerçekleşmektedir. Uykunuzdan feragat edebilmeli ve yoğun tempoya ayak uyduruyor olabilmelisiniz.

 

Mimar Ne İş Yapar?

Üç boyutlu düşünme yeteneğinin gelişmesi olması beklenen bu meslek grubunda tasarım ve planlama her şeyden önce gelir. Projeler üretir, çizimleri yapar, detay gerektiren alanlarda detay çizimlerini gerçekleştirir. Çizimlerin şantiye alanında doğru entegrasyonu için iş birliğinde bulunur. Diğer meslek gruplarıyla koordine halinde çalışmalıdır. Özellikle İnşaat Mühendisleriyle bu meslek grubu kardeş gibidir. Proje tasarlama sürecinde birbirlerinden sık sık tavsiye alırlar. Nasıl bir meslek sorusuna bu anlattığımız kısımda cevap bulabilirsiniz. Dinamik, yeniliklere açık, iş birliğinde içinde olması gereken yoğun tempolu bir meslek grubudur.

Bina tasarım önerileri sunar, bilgisayar destekli çizim programlarıyla detaylı çizimleri kesitleri ve görünüşleri çıkartır, gerekli malzeme hakkında öneri sunar ve kullanılabilirliğini denetler, mimari projenin çevresel şartlara uygunluğunu hesaplar, projenin başından sonun kadar yönetilmesini sağlar, düzenli şantiye ziyaretleri yapar, gerekli kişilerle inşaatın fizibilitesini hesaplar ve konuşur.

Çalışma alanları çok çeşitli olmakla birlikte ya ofis ortamında çalışabilir ya da şantiye ortamında görev alabilir. Büyük kompleks şantiyelerden köy evi gibi basit yapıların şantiyesinde de görevlendirilir.  İş ilanları konusunda Bağlı olunan Mimarlar Odası’nın eleman arayanlar sekmesinden bakılacağı gibi birçok firma internet üzerinden ilan vermektedir. Güncel iş ilanlarının bulunduğu sitelere üye olabilirsiniz. Güçlü bir Cv ve portfolyo ile iş bulma konusunda bir adım ileride olacaksınızdır.  Bu sebeple okul hayatında kendinizi geliştirmeli birçok mimari tasarım ağırlıklı programları öğrenmelisiniz.

Mimarlık İş İmkânları

Mimarlık fakültesinden mezun olan her mimar eğitim hayatı boyunca şantiye ve ofis stajını gerçekleştirmektedir. Bu stajların yardımıyla nerede nasıl çalışmak istediğinize dair fikir edinebilirsiniz. İş olanakları oldukça çeşitlidir. Pek çok iş dalında çalışmak mümkündür. Hem kamuda hem de özel sektörde çalışılabilir. Projelendirme ve inşaat birimlerinde tasarımcı, kontrolör, uygulamacı olarak görev alabilirler.

Kamuda birçok kurumda görev de alabilir. Hangi kurumlarda çalışabilir sorusu akıllara gelir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, AFAD, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü gibi pek çok kurumda çalışabilir. Özel sektörde ise kendi ofisini açabilir, yapı-denetim firmalarında çalışabilir.

Akademisyen olarak üniversitelerde yeni mimarlık öğrencilerine katkı da sağlayabilirsiniz. Lisansüstü eğitimi tamamlayarak Yüksek Mimar olabilir ve akademisyenliğe adım atmış olursunuz.

Mimarlık Maaşları

Mimarlık maaşları özel sektörde ve kamuda farklıdır.  Devlet maaşları özel sektöre daha yüksektir. Kamudaki ücretleri kıdeme ve birçok özelliğe bağlı olarak değişse de genel olarak 11.000-12.500 Tl arasında değişmektedir. Yabancı dil bilgisi, deneyim durumu gibi özellikler ek ödemeleri de beraberinde getirir.

Bir diğer soru mimarlar özel sektörde ne kadar maaş alır ne yazık ki özel sektörde diğer birçok alanda olduğu gibi mimarlar da hak ettiği ücretleri alamamaktadır. Genelde asgari ücret ve bir tık üstü ücretle çalıştırılırlar. Bu durum tecrübeye göre değişiklik göstermektedir ayrıca büyük firmalarda çalışmak ya da büyük projeler yapmak ücretlerde olumlu değişiklik sağlayacaktır. Özel sektörde en şanssız ve an az maaşı alan grup deneyimsizliğinden dolayı yeni mezunlardır. Yeni mezun maaşları genelde asgari ücret ve civarındadır. Deneyimsiz olmaları, birçok konuda eksik olmaları sebebiyle en zayıf halka konumundadır. Birçok yeni mezun iş bulamamakta ve artan yeni mezun sayısıyla bu durum daha da kötüye gitmektedir.

Mimar imza yetkisi kazanabilmek için Odaya kayıtlı olmalı ve bir ofis açmalıdır. Ofis açmak gerekli tecrübe ve çevre varsa en mantıklı olan yollardan biridir. Ofis açarak büyük meblağlar kazanılabilir.

Devlette Çalışan Mimar ve İnşaat Mühendisi Maaşları 2022

Kamuda, DSİ, Karayolları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler gibi kurumlarda çalışan  ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan inşaat mühendisleri, mimarlar, şehir plancıları, makine ve elektrik mühendislerinin 2022 yılında alacakları maaşları aşağıdaki gibidir.  (Maaşlar kadrolu çalışanlar için geçerlidir, sözleşmeli personellerde rakamlar değişebilir)

Mühendis ve Mimar kadrolarında olanların kamudaki zamlı Ocak 2022 maaşı

Mühendis  ve mimar (1/4) 2022 ocak maaşı 11.349 TL olarak belirlenmiştir. Bu en düşük derecenin maaşıdır derece arttırkça maaş artmaktadır.  Ayrıca, maaş hesaplamasında eşi çalışmayan memura ödenen aile yardımı ile 0-6 yaş grubu 2 çocuk yardımı esas alınmıştır.

  Ziraat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Teknikerliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Devlette Çalışan Mimar ve Mühendislerin Maaşını Etkiyelen Faktörler :

  • Derece/Kademe
  • Hizmet Yılı
  • Medeni Durum (Eşin çalışıp çalışmaması)
  • Varsa çocuk ve çocuk sayısı
  • Sendika üyeliği (3 ayda 1 kesilir, 3. ayda kesilen iade edilir)
  • Görev yapılan şehir/ilçe
  • Görev yolluğu – Harcırahlar
  • Yabancı Dil Tazminatı vb.

 

Detaylı kamu personeli maaş sorgulaması için : https://www.memurlar.net/maas/

Özel Sektörde Çalışan Mimar ve İnşaat Mühendislerinin Maaşları 2022

Dip Not: Bu maaşlar, 2018 sonu itibariyle ülkemizi ve dolayısı ile sektörü vurmuş kriz öncesinde yazılmıştır. Krizdeki işsizlik, istihdam fazlası ve İşverenlerin bunu kullanması sonrasında piyasadaki düşüş dikkate alınmamıştır. Umut ederiz bu süreç çok uzun sürmez

Özel Sektörde Mimar Mühendis Maaşları :

  • 0-5 yıl Yurtiçi : 2500-7500tl
  • 0-5 yıl Yurtdışı: 2000-5000$
  • 5-10 yıl Yurtiçi: 7500-15000 tl
  • 5-10 yıl Yurtdışı: 5000-7500$
  • 10 yıl ve üzeri Yurtiçi : 1500-40000 tl
  • 10 yıl ve üzeri Yurtdışı: 7500-20000$
  • Üst düzey yöneticiler daha yüksek maaşlar alabilmektedir.
  • Her sektörde olduğu gibi, kendi işinin patronuysan, sektörde üst düzey amca-dayı bağlantıları varsa, durum değişebilir:)
  İnşaat Mühendisi ve Mimar Asgari Ücretleri ve Maaşları
  Orman Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Harita Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yukarıda çalışma alanı ve tecrübelere göre bazı maaş skalaları örnek verilmiştir. Ancak şunu belirtmekte fayda var, maaş  firmaya, kuruma, şehirlere, ülkelere, kişinin tecrübe ve donanımına, yol,yemek,sigorta,konaklama gibi diğer imkan şartlarına  göre de  farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, aynı tecrübede, aynı firmada  Moskova şehrinde çalışan ile; Irak’ta çalışan veya, İstanbul’da çalışanla Siirt’te çalışanın, aynı tecrübede, aynı pozisyonda, kurumsal bir firma ile daha az kurumsal firmada çalışanların maaşı aynı olmaz.  Bu nedenle net olarak bir maaş söylenemez. 1500 tlye çalışan yeni mezun mimar mühendis olduğu gibi, 3000 tlye çalışan yeni mezunlarda bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıllık tecrübesiyle 4000-5000  tl alan mimar mühendisler olduğu gibi aynı tecrübeye sahip olup 20000-30000 tl alanlar da vardır. Yukarıda %60-70 oranlarında genel skalalar verilmiştir. Farklılık sebebi ile de ; aralık geniş tutulmuştur. Yukarıda %70-80 oranlarında, genel piyasa ele alınarak rakamlar verilmiştir.

Maaşı Etkileyen Faktörler:

  • Tecrübe (Yüksek Tecrübe= Yüksek Maaş)
  • Yaş (Çok doğru olmasa da, bazen etkili olabilmektedir.)
  • Çalışılan Firma (Firmaların maaş skalaları önemli etkendir.)
  • Çalışılan Pozisyon (Aynı firmada aynı tecrübede, pozisyona bağlı farklılıklar olabilir, daha üst düzey pozisyon daha yüksek maaş alır, şantiye çalışanları; kısmen ofisten daha yüksek maaş alabilir, aynı ofiste, planlama müh. benzer tecrübede proje mühendisinden yüksek maaş alabilmektedir. )
  • Çalışana sağlanan mesai şartları ve sosyal imkanlar (Bir firma 2500 tl maaş + yol + yemek + özel sigorta + ev verebilir, diğer firma 3000 tl verir ama sigortayı asgariden yapar)
  • Çalışılan şehir, ülke (Aynı firma, aynı pozisyon, Moskova-Irak maaşları farklıdır, Bkz: Enka)
  • Mezun olunan üniversite (Mezun olunan üniversite, doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler, üniversitenin seçkinliği size daha yüksek maaşlı kapılar açabilir.)
  • Yabancı Dil (Firmanın bu şartı aradığı durumda, bilenle bilmeyen bir olmaz)
  • Yüksek Lisans ( Yüksek lisans daha fazla tecrübe ve bilgi dolayısı ile daha yüksek maaş olabilmektedir. Enka, İş Bankası gibi  gibi kurumsal firma ve kurumlarda, kamuda, yüksek lisans maaş artışı demektir.)
  • Yurtdışı Tecrübesi (Farlılık yaratan bir etkendir)
  • Çalışılan alandaki diğer yetkinlikler (program bilgisi, eğitim vb.)
  • Referenslar ( Halk dilinde torpil denilmektedir.)
  • Kişisel Beceriler ( Başlıcası tabir-i caizse; kendini nasıl sattığınızdır. Bunun dışında iletişim gücü, takım çalışmasına yatkınlık, pratik düşünme ve hareket edebilme, ikna yeteneği vb. çeşitli pozisyonlarda önem arzettiğinden kişiyi seçkin kılıp yüksek maaş almasına yardımcı olabilir.)

gibi sıralanabilir.

 

Mimarlık Atama Puanları

Kamuda istihdam edilen bu bölüm, merkezi atama ya da açıktan atama ile devlette çalışabilir. KPSS- B grubu sınavı girerek iyi bir almaları gerekmektedir. Kontenjanlar her sene azalmakla birlikte mezun sayısı artmaya devam etmekte bu da atama puanlarına olumsuz olarak etki etmektedir. Alımların çok az olduğunu belirtmekle beraber 90 ve üzeri puanlarla atamaların gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

 

Mimarlık Taban Puanları ve Sıralamaları

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

puan tablosu güncellenmektedir.

  Endüstri Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İç Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Çevre Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

 

kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/muhendislik-maaslari

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS