-

Mobilya Cilası Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Yazar:

08.01.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Mobilya Cilası Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Mobilya cilası nasıl yapılır? Ne işe yarar? Günümüzde bu sorular, özellikle ahşap mobilya sahipleri tarafından sıklıkla sorulur. Ahşap mobilyalar ise, ofis veya ev gibi yaşam alanlarında doğal ve estetik bir görünüm sağlamak için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen mobilya tiplerindedir. Mobilya cilasına ihtiyaç duyan ahşap mobilyalar, ofis veya evin daha sıcak ve doğal bir görünüm sağlamasına neden olur. Ahşap mobilyaların insanlar arasında bu denli yoğun olarak kullanılması, mobilya cilasını, mobilya üreticilerinin yanı sıra tüketiciler için son derece önemli bir ürün haline getirir.

Mobilya Cilası Nedir?

Mobilya cilası, ahşap malzeme kullanılarak üretilmiş olan mobilyaları daha iyi, yeni ve parlak görünmeleri için kullanılan, mobilyaları parlattıkları gibi aynı zamanda koruma amacı da güden cilalara verilen isimdir. Ahşap mobilya özellikle ceviz ağacı gibi kıymetli ağaçların kerestesinden üretilir. Kullanılan ahşap malzemenin kalitesi, ahşap mobilya fiyatlarının yüksek olmasına neden olur. Özellikle yüksek kaliteli ve uzun yıllar mobilyaların korunmasını sağlarken daha yeni görünmelerini sağlamak için kullanılan mobilya cila, mobilya sahiplerinin hakkında bilgi sahibi olması gereken ürünlerden birisidir.

Mobilya cila hakkındaki bir diğer yanılgı da, tek bir tip mobilya cilası olduğu yanılgısına sahip olmaktır. Mobilya cila, çok çeşitlidir ve ahşap mobilya için doğru cilayı seçmek önemlidir. Doğru mobilya cila kadar aynı zamanda mobilya cila fiyatları da son derece önemlidir.

Mobilya cilası seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaların başında, renk ve parlaklık geliyor. Ahşap mobilya modellerinde parlak bir yüzey isterseniz boya ve vernik kullanabilirsiniz. Bununla beraber, doğal bir görünüm elde etmek için renksiz bir cila da kullanabilirsiniz. Küçük bir ipucu daha; mobilya cila sadece ahşap mobilya türlerinin görünümünü değil aynı zamanda yapısını da ciddi ölçüde değiştirir. Mobilyalarınızı korumak için aynı zamanda onları boyamayı da düşünebilirsiniz.

 

Ahşap mobilya, malzemesi nedeniyle korunmaya muhtaç bir tür mobilyadır. Ağaç kerestesi çeşitli nedenlerden kuruyabilir, çatlayabilir veya lekelenebilir. Bu tip durumlar için mobilya cila malzemesi olarak tarih boyunca çeşitli yağlar kullanıldı. Özellikle Fransa’da, ahşap mobilyaların dayanıklılığını arttırmak için balmumu kullanıldığı biliniyor. Günümüzde, mobilya cilası olarak üretilen ürünler polimer, poliüretan gibi koruyucu malzemelerle daha güçlü hale gelmişlerdir.

Mobilya Cilası Nasıl Yapılır?

Mobilya cila, günümüzde çeşitli petrokimya ürünleri ile içeriği değiştirilmiş olan cilalardır. Bununla beraber, aerosol cila tipleri mobilya cilası için kullanılan bir tür cila çeşididir. Tıpkı tarihte olduğu gibi, günümüzde de sirke ve su, zeytyinyağı ve limon gibi çeşitli karışımlarla ahşap mobilyaların en azından çatlamasının önüne geçilebilir. Bu vernikleme ve cila yöntemleri, ahşap mobilyaların en azından uzun süre dayanmalarını sağlar. Günümüzde her ne kadar modern mobilya cilası ürünleri içinde ek kimyasallar bulunsa da, bu kimyasalların cilanın koruma ve parlatma gücünü arttırdığı gerçeği görmezden gelinemez. Peki, mobilya cilası nasıl yapılır ve mobilya cilası yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Mobilya cilası için limon, sirke ve mineral yağ kullanıyorsanız malzemeleri karıştırarak bir karışım elde etmeli, daha sonra karışımı yumuşak bir beze sürerek (ahşap mobilya yüzeyine değil) hafifçe cilalamak istediğiniz bölgelere sürmelisiniz. Bu arada mineral yağ, motor yağı veya neft gibi toprağın altından elde edilen yağlara verilen bir isim ve doğal ahşap mobilya cilası tariflerinde de kullanılıyor.

Mobilya cila için klasik cila karışımlarını kullanıyorsanız, bu içeriklerde çok sayıda kimyasalın olduğunu bilmeniz gerekiyor. Aşağıda sizler için sıraladığımız noktalara dikkat ederek, klasik mobilya cilası kullanmanız mümkün.

Mobilya Cilasındaki Kimyasal İçeriklerden Kendinizi Koruyun

Cilalama işlemi sırasında lastik eldiven kullanabilirsiniz. Deri ile teması, cilanın cildiniz tarafından emilmesine neden olabilir. Bunun için fırça ile cila yaparken cilayı çok fazla kullanmamaya özen gösterin; fırçanızı hafifçe daldırın ve ahşap yüzeye uygulayın. Sprey cilalarda, karışımın gözünüze gelmemesine dikkat edin. Güvenli bir mobilya cila işlemi için koruyucu gözlük, maske ve eldiven üçlüsünü kullanmak son derece iyidir; özellikle Pandemi nedeniyle kullanılan detaylı maskeler sizlere bu konuda yardımcı olabilir.

Cilanın Ahşap Yüzey Üzerinde Eşit Dağılmasına Dikkat Edin

Mobilya cilası ile ilgili en sık yapılan yanlışlardan birisi de vernikleme işlemi sırasında cila malzemesinin çok fazla kullanılmasıdır. Bunun önüne geçmek için, hafif dokunuşlar ve fırça ile cilayı eşit şekilde dağıtmak son derece önemlidir.

Cila Sonrasında Bir Süre Beklemeniz Gerekebilir

Cilalama işleminden sonra, bir süre bekleyerek cilanın ahşap yüzey üzerinde etki etmesini beklemeniz gerekiyor. Günümüzde çok az cila türü, uygulanır uygulanmaz etkisini gösterir. Cila kokusu için, mobilyalarınızı açık alanda verniklemeyi de düşünebilirsiniz. Vernik ve poliüretan bazlı cilaların kuruması ve etkisini göstermesi için çok fazla beklemeniz gerekmeyecek. Elbette farklı tip vernik ve cila tipleri bulunur ve özellikle cila fiyatları seçimde önemli bir unsurdur. Yine mobilyalar için Spar Üretan veya su bazlı Poliüretan içeren cilalar da kullanabilirsiniz.

Mobilya cila fiyatları sizlerin de bütçesini zorluyorsa, doğal yağlarla mobilya cilası yapabilirsiniz. Bu şilem genelde eşyalarınızı daha parlak yapmazlar veya bu konuda kimyasal mobilya cilası kadar etki göstermezler. Ancak cila da sadece parlatma amacı ile yapılmaz. Doğal mobilya cilası için kenevir yağı, keten tohumu yağı, tik yağı gibi doğal yağları da kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ve limon karışımı da çoğu zaman işe yarar.

Mobilya Cilası Ne İşe Yarar?

Mobilya cilası, az tanınan bir üründür. İnsanlar genellikle ahşap mobilyaları ilk günkü ışıltı ve sağlamlığını kaybettiklerinde bu tip ürünlere ihtiyaç duyarlar. Bu da, bilginin az olmasına neden olur. Mobilya cila, tek tip değildir ve sadece tek bir amaçla kullanılmaz. Mobilya cilası kullanım amaçları şu şekilde sıralanabilir; ahşap yüzeylerde parlaklığı arttırmak, ahşap mobilyaların kullanım ömrünü uzatmak ve dış etmenlerden korumak. Peki, mobilya cila kullanımını zorunlu kılan dış etmenler nelerdir?

Özellikle güneş ışığı, ahşap malzeme için zorlayıcıdır. Hava koşulları, nem, zaman ve daha pek çok unsur, mobilyaların dayanıklılığını etkiler. Özellikle güneş ışığına bağlı kuruma etkisini tersine çevirmek için mobilya cilası kullanılır veya bu amaçla çeşitli bazı doğal karışımlar tercih edilir.

Mobilya cila, sadece sağlamlık ve kullanım ömrü uzatmak için tercih edilmez. Mobilyaların ahşap aksamlarını daha parlak hale getirmek veya da, kaybettikleri parlaklığa tekrar kavuşmalarını sağlamak için de, mobilya cilası sık sık tercih edilmektedir. Elbette bunda, ahşap mobilyanın kalitesi de son derece önemlidir. Castor Mobilya, ürettiği ahşap mobilya modelleri ile adından söz ettiren ahşap mobilya üreticilerinden birisi. Kaliteli Castor Mobilya modelleri gibi kaliteli ahşap mobilyaların daha az cila ve bakıma ihtiyacı olduğunu unutmayın. Elbette az cilalama, hiç cilalama anlamına gelmiyor.

Mobilya Cila Kokusu Nasıl Giderilir?

Mobilya cila türleri hakkında sizlere bilgi verirken, sirke ve limon gibi malzemeler içeren doğal mobilya cilası tarifleri konusuna da kısaca değinmiştik. Bu tariflerde kullanılan sirke, aynı zamanda movilya cila kokusu nasıl giderilir sorusunun da cevabı niteliğindedir. Her türden sirke, mobilya cilası içinde bulunan ve kokmasına neden olan partikülleri yakalar yani absorbe eder. Özellikle ahşap mobilya türleri için sirke kullanarak, cila kokusunun daha kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Peki, mobilya cila kokusu gidermek için kullanılan diğer yöntemler neler?

Mobilya cilası kokusu, çok rahatsız edici olabilir. Önlemek için ilk olarak kokunun hakim olduğu yeri havalandırmakla işe başlayabilirsiniz. Geniş bir balkonunuz varsa, ahşap mobilyaların cilalama işlemini burada da yapabilirsiniz. Bir diğer çözüm de, cila kuruduktan sonra yüzeyin üzerine gazete kağıdı yaprağı yerleştirmek ve üzerini kurumuş kahve telvesi ile kaplamaktır.

Cila kokusu, özellikle çekmeceli ürünlerde uzun süre devam edebilir. Bunun için çekmece gözlerine yerleştireceğiniz bir kâse dolusu karbonat veya kabartma tozu, çekmece içindeki partiküllerin hapsolmasını sağlar. Aynı şekilde özellikle çeşitli eklem ve birleşme noktalarını çıkararak cilanın ulaştığı tenha bölgelerin de hava almasını sağlayabilir ve böylece cila kokusu sorununu çözebilirsiniz. Dolap, şifonyer gibi eşyalarda çekmece ve kapıların açık kalması da hava sirkülasyonunu arttırarak cila kokusunun kısa zamanda uçup gitmesini sağlayabilir.

Cila kokusu, sizler için zararlı olabilir. Mobilya cilası genellikle bir haftalık bir süre içinde tamamen kaybolur. Ancak koku, ciğerinize pek çok kimyasal içeriği de çektiğiniz anlamına gelir. Bu nedenle evcil hayvanları ve insanları da bu kokudan uzaklaştırmalısınız.

2022 Mobilya Cila Fiyatları

Mobilya cila fiyatları, tercih edilen cila türüne göre değişmektedir. Restorasyon gibi ciddi işlemlerde ahşap koruma önemlidir ve yüksek kalite mobilya cila ürünleri kullanılır ki fiyatları oldukça yüksektir. Yapı marketlerden kolayca temin edebileceğiniz mobilya cilası, farklı içerik ve farklı mobilya cilası fiyatları ile dikkat çeker.

En hesaplı mobilya cilası fiyatları için doğal mobilya cilası tarifleri sizler için uygun olabilir. Bununla beraber, metalik yağlar ile kendi karışımınızı güçlendirmeyi deneyebilirsiniz. Dikkat! Bunu yaparken, eldiven maske ve gözlük gibi koruyucu elemanları da unutmayın. Tüm bunlara ek olarak 2022 mobilya cila fiyatları, marka ve mobilya cilası türüne göre de çeşitlilik gösterir. Örneğin ev kullanımı için sprey / aerosol mobilya cila fiyatları oldukça uygundur ve bunlar, kolayca ahşap mobilyalara uygulanabilirler. Bununla beraber, daha profesyonel mobilya cila ürünleri tıpkı boyalar gibi geniş kovalarda satılırlar ve genellikle pahalı ürünlerdir. Mobilya cila fiyatları aynı zamanda cilanın türüne göre de değişebilir. En yüksek mobilya cilası fiyatları genellikle fırça ile yüzeylere uygulanan çeşitlerdir.

İlginizi Çekebilir – Yatak odası dekorasyon fikirleri

 

 

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS