-

Müteahhit Nedir, Nasıl Olunur

Yazar:

06.02.2020

Kişi Okumuş

1 Yorum

Müteahhit Nedir, Nasıl Olunur

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Müteahhit kime denir? Kimler müteahhit olabilir? müteahhit nedir, müteahhit nasıl olunur tüm bu soruların cevabı ve müteahhit mesleğine dair bilgiler yazının devamında yer almaktadır. Sorularınızı yorum olarak yazının altında paylaşabilirsiniz.

Müteahhit Nedir? Kime denir? 

müteahhit ne iş yapar sorusuna cevap verebilmek için, önce ne anlama geldiğini bilmemiz gerekmektedir. Kelime anlamı olarak müteahhit, üstlenici, ana yüklenici veya yüklenici demektir. Müteahhit, inşaat sektöründe görev alan projeleri üstlenen sözleşmeli olarak çalışan veya kurumsal bir iş yerinde görev yapan kişilere denir. Müteahhitler inşaat sektöründe çalışan ve binaların yapılmasında aktif görev alan kişilerdir. Bu aktif görevi inşaat öncesi sözleşme ile üstlenmeleri gerekir. Görevi üstlenme sonrası inşaatı nasıl bitireceği, ne ile yöneteceği gibi işler müteahhitte kalır.  Müteahhit iş alımı öncesi para karşılığı veya arsa alma ya da yapacağı binadan kat alma gibi karşılıklarla da işi alabilir.

Kısacası müteahhit, inşaat projesini yapan kişi ya da firmaya denir. Örneğin siz bir otel, avm ya da fabrika yatırımı yapacak iş adamısınız. O zaman bu işi,   ilgili yapı türlerinde uzmanlaşmış müteahhite verirsiniz, o da size boş arsadan alıp anahtar teslim yapınızı teslim eder.

Ya da müteahhit, arsayı alır, konut projesinin tamamlar ve satar. Bu da halk dilinde yap-sat müteahhitidir.

Müteahhit mesleğini başkasının yanında çalışarak  veya kendi başına icra edebilir. Ayrıca müteahhit aynı zamanda farklı bir iş de yapabilir. Örneğin bir süpermarket işleten  birisi aynı zamanda müteahhitllik yapabilir. Müteahhit sorumluluğu temel olarak inşaatın bitirilmesini kapsasa da müteahhit tapu ile alakalı olan yasalara uygun bir inşaat yapmalı ve binanın iskan gibi belgelerini almalıdır. Müteahhit yaptığı binayı pazarlamalı, reklamını yapmalı, denetlemeli ve bina için gerekli sermayeye sahip olmalıdır.Müteahhit bina bünyesinde çalışmak zorunda değildir. İşçileri kendisi belirleyebilir.

Yani müteahhit inşaat işlerinden anlamak zorunda değildir. Mühendis veya mimar olmadan, çevresinden öğrendiği kadarıyla inşaata hakim olan birisi, finansal gücü ile müteahhitlik yapabilir. Sonuçta, işi bilen mimar mühendisleri istihdam ederek, işin fiziksel ve nakit akışnıı takip etmek suretiyle inşaat yapabilir.

Müteahhittin Görevleri Nelerdir?

Müteahhit, mühendis ve mimarlar ile ortak çalışan binanın yapımı için gerekli usta başları, işçileri tutan ve inşaatı bitirmekle görevli olan yani tüm sorumluluğu üstlenen kişilere denir. Müteahhit tanımı üzerine inşaat halinde olan ya da henüz inşaata başlamamış projeleri üstlenen ve onları vaktinden önce teslim etmekle görevli olan kişidir.  Yürürlüğe giren Müteahhit sınıflandırma sistemi ile, müteahhitlerin yapabileceği yapı tipleri sınıfına göre sınırlandırılmıştır. Detaylı bilgi için : 21Bin Müteahhit Sınıflandırıldı

Müteahhit boş arsa satın alır ve temel atmadan beton almaya ve inşaatı bitirmeye kadar tüm işleri kendisi üstlenir.  Ya da başkasının arsasına kat karşılığında bina yapar. Buna da literatürde kat karşılığı bina yapmak denir. Sistem şöyledir, müteahhit arsaya tüm masrafları üstlenerek binayı yapar, karşılıgında kendisine kar ettirecek sayıda katı arsa sahibinden talep eder.

Müteahhitler kurumlarla iş yapacakları zaman sözleşme yaparak ona göre çalışırlar. Bu sözleşmelerde işin tanımı, niteliği işte kaç kişinin görev alacağı gibi detaylar belirlenebilir ve müteahhit bunlara uymak zorundadır.

Bunun yanı sıra yüksek sermayeye sahip müteahhitler şirketlerden bağımsız olarak bina yapıp satabilir. Ancak kendi işini yaptığı zaman müteahhit yönetmeliği gereği iskan ve benzeri belgeleri almalıdır. Yani kısaca gerekli tüm izinleri müteahhit kendi başına almalıdır. İzin alımından sonra kişileri usta başlarını ve malzeme teminini yapar ve göreve başlar. Müteahhittin inşaatta çalışmasına gerek yoktur sadece işi organize etmesi yeterlidir.

Müteahhit Nasıl Olunur?

Nüfusu artan hızla kentleşen bölgelerde yeni bina yapımına ihtiyaç olur. Bu da otomatik olarak müteahhit ihtiyacını doğurur. Bunun yanı sıra göç alan şehirlerde de müteahhitlik ihtiyacı git gide artmaktadır. Ve bu da insanların müteahhit olmak istemeleri arttıran bir olgudur. Peki, her isteyen müteahhit olabilir mi?

Cevap hayır! Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre müteahhitlik yapmak isteyen kişilerin Müteahhitlik Yetki Belgesine sahip olması gerekmektedir.

Müteahhit yetki belgesi nedir nasıl alınır

Müteahhitlik yetki belgesi müteahhit olmanın en temel şartıdır. Müteahhitlik belgesi alabilmek için dilekçe yazmalı, yetki belgesi başvuru formunu doldurmalı, Halk Bankasına para yatırmalı ve dekontunu almalı ve son olarak Ticaret Odasına sicil kaydı yaptırmalısınız. Bu işlemlerden sonra elde ettiğiniz belgeleri şehrinizdeki Çevre Bakanlığı il müdürlüğüne götürmeli ve başvuruda bulunmalısınız.  Belge alımı öncesi gerekli sermayeye sahip olmanız da çok önemlidir. Bu tutarın içinde işçilerin ödemeleri, malzemeler, gerekli harçlar ve başvurular da bulunmalıdır. müteahhit maaşları işin büyüklüğüne ve müteahhitin finansal becerisine göre değişir. Sabit bir maaş yoktur. 250.000 TL ‘lik inşaat yapan müteahhit 250.000 TL kar edebilir, diğer yandan 500.000 TL lik inşaat yapan başka bir müteahhit, 50.000 TL bile kar edemeyebilir. Ekonomik krizler, yanlış hesap yapma vb. pek çok değişkene bağlıdır.

Müteahhitlik Belgesini Kimler Alabilir?

Müteahhitlik belgesini gerçek kişiler yani şahsi olarak bireyler veya kurum olarak şirketler alabilir.

Müteahhitlik Belgesi İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

  • Yapı müteahhitliği yetki belgesi ve numarası alınabilmesi için:
    İl müdürlüklerine başvurulmalıdır. İnternet üzerinden de başvuru yapabilirsiniz.
    Dilekçe
    Yapı müteahhitliği yetki belgesi başvuru formu
    Kayıtlı olunana ticari veya sanayi odadan alınan sicil kaydı
    Vergi levhası fotokopisi
    Dekont

Müteahhitlik Belgesi Nereden Alınır?

İlk müdürlüklerine yapılan başvuru sonrası kişiler incelenir ve belgeyi almaları yönünde bir engel yoksa kişilere müteahhitlik belgesi verilir.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Geçici müteahhitlik belgesi daha önce müteahhitlik yapmamış ve sadece bir yapı için başvuran kimselere verilen belgedir. Bu belgenin verilebilmesi için başvurulan yapının alanının 500 metre kareyi geçmemesi gerekir. Ve bu belgeyi yalnızca bir yapı için başvuranlar alabilir. Bu belge ile yalnız bir yapı üzerinde 5 yıl müteahhitlik yapma hakkı elde edilir.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır?

  • İl müdürlüğüne yapılan başvuru ile geçici müteahhitlik belgesi alınır. Bu belge için gerekli evraklar:
    İkametgah
    Genel tapu kaydı
    Nüfus cüzdanı fotokopisi
    Belediye onaylı proje
    Para yatırıldığını gösteren dekont

Müteahhit Yetki belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Müteahhit sorgulama nasıl yapılır konusu yüz binlerce mülk sahibi vatandaş tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Bina ve ya mülklerini müteahhitlere teslim edip ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar müteahhit yetki belgesi sorgulama ile olası dolandırıcılıkların önüne geçiyor.

Müteahhitlerin aldıklarını yetki belgelerinde bulunan numarayı her işleminde kullanma gibi bir zorunlulukları vardır. İnşaat iznine sahip olabilmek için müteahhitlik yetki belgesi numarasına sahip olmak ve hatalı veya yanlış inşaattan dolayı yasaklı olmamak gerekiyor. Müteahhit Yetki Belgesi Sorgulama ise şöyle yapılıyor: http://yambis.csb.gov.tr/ adresine giriş yapılıyor. Evlerini emanet ettikleri kişilerin yetki belgesi olup olmadığını öğrenmek için YAMBİS sayfasından giriş yapılmalı ve T.C kimlik numarası veya vergi numarası kullanılarak sorgulama yapılmalıdır.

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

enis
19 Haziran 2021 - 16:42

aslında benimki bi yorum deyil benim bir sorum var.
bir mütahit binayı dikmeye nerden başlar ve nasıl bitirir adım adım anlatabilirmisiniz.

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS