-

Orman Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yazar:

20.03.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Orman Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Orman Mühendisliği Nedir?

Ormanlar ülkemizin en değerli hazinelerindendir. Sayısız faydası olan ormanlar korunmalı ve arttırılmalıdır. Son dönemlerde devlet politikalarıyla bu zenginliğimiz korunmakta ve ilgili meslek dallarına gereken önem verilmektedir. Orman mühendisliği ormanların korunması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi konularında uzman kişilerdir.

Orman mühendisi nasıl olunur, ülkemizde lisans düzeyinde bu mühendislik dalının eğitimi verilmektedir. 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlayanlara ‘Orman Mühendisi’ unvanı verilmektedir.

  

Orman Mühendisliği Dersleri

Orman mühendisliği bölümü günümüzde çoğu üniversitede Orman Fakültesine bağlı bir bölümdür. Bu dört yıllık eğitim sürecinde ilk yıllarda temel dersler olan Türk dili, fizik, kimya ve matematik dersleri görülür. İlerleyen yıllarda mesleki dersler daha ağırlıklı verilmeye başlanır. Harita Bilgisi, Ağaç Fizyolojisi, Toprak İlmi, Orman Ekolojisi, Orman Entomolojisi, Fitopatoloji, Ormancılık Hukuku, Orman Yolları, Ormancılık Politikası, Sel ve Çığ Kontrolü, Orman Bakımı, Ormancılık İşletme Ekonomisi, Bitki Genetiği ve Islahı ,Ormancılık Yönetim Bilgisi gibi dersler okutulmaktadır.

Orman mühendisliği bölümü zor mudur derseniz, bu kişiden kişiye değişir. Bir mühendislik dalı olduğu unutulmamalıdır. Analitik düşünme yetisi, ekip çalışması ve yeniliklere açık olmalısınız.

  

Orman Mühendisi Ne İş Yapar?

Orman mühendisinin ana konusu ormanlardır. Ormanların korunması için plan hazırlar, ormanlar için çevre şartlarını düzenleyici önlemler alır, ormanlarla ilgili doğal afetleri önlemek için çalışmalar yürütür, ormanların içinden geçen yollar ve köprüler gibi ulaşım unsurlarında gerekli çalışmaları yapar. Çalışma alanları  genelde ormanlar olduğu için açık alanlardır ayrıca büro ortamında da çalışabilir. Nasıl bir meslek şöyle cevap verebiliriz. Doğayla iç içe olan bu meslek grubunda teknik bilgi ön plandadır. Arazi şartları bazen zorlasa da genel olarak keyifli bir meslektir. Bu meslekte çeşitli sektörlerde iş ilanları karşınıza çıkar. kendinizi mesleki olarak donanımlı hale getirirseniz iyi bir pozisyon ve maaş sahibi olabilirsiniz.

  

Orman Mühendisliği İş İmkanları

Orman mühendisinin iş olanakları günümüzde oldukça fazladır. Özelde ya da kamuda birçok kurumda iş imkanı bulabilir. Hangi kurumlarda iş bulabilir, kamu sektöründe Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri ve Belediyelerde; özel sektörde müteahhitlik firmalarında, bitki üretim firmalarında, ağaç işleriyle ilgili ofislerde çalışabilir. Ayrıca lisans sonrası yüksek lisans eğitimine devam ederek akademisyen olabilirsiniz. Böylelikle üniversitede ders verebilirsiniz.

  

Orman Mühendisliği Maaşları

Bu mühendislik dalının kamuda ve özel sektörde çalışabildiğini söylemiştir. Devlet maaşları özel sektöre göre daha iyi durumdadır. Bu nedenle çoğu kişi kamuda çalışmak istemektedir. Mezun sayısının fazla olması kamuda iş bulma şansını ne yazık ki azaltmaktadır. Kamudaki ücretleri orman mühendisinin genelde 11000-12500 TL arasında değişmektedir. Özel sektörde özellikle ilk yıllarda bu seviyede maaş kazanılmaz. Özel sektörde ne kadar maaş alır, deneyimle her sene artan maaşlar genelde 3000- 6000 TL arasında değişmektedir. Kişinin İngilizce bilmesi ya da kendini geliştirmiş olması maaşın artmasını sağlar. Merak edilen konulardan birisi de yeni mezun maaşlarıdır. Yeni mezunlar genelde asgari ücret civarında maaş almaktadırlar.

 

Kamu Mühendis ve Mimar Maaşları – 2022 

Mühendis  ve mimar (1/4) 2022 ocak maaşı 11.349 TL olarak belirlenmiştir. Bu en düşük derecenin maaşıdır derece arttırkça maaş artmaktadır.  Ayrıca, maaş hesaplamasında eşi çalışmayan memura ödenen aile yardımı ile 0-6 yaş grubu 2 çocuk yardımı esas alınmıştır.

  Makine Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Bilgisayar Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Devlette Çalışan Mimar ve Mühendislerin Maaşını Etkileyen Faktörler :

  • Derece/Kademe
  • Hizmet Yılı
  • Medeni Durum (Eşin çalışıp çalışmaması)
  • Varsa çocuk ve çocuk sayısı
  • Sendika üyeliği (3 ayda 1 kesilir, 3. ayda kesilen iade edilir)
  • Görev yapılan şehir/ilçe
  • Görev yolluğu – Harcırahlar
  • Yabancı Dil Tazminatı vb.

Özel Sektör Maaşlarına Dair Açıklamalar :

Şunu belirtmekte fayda var, maaş  firmaya, kuruma, şehirlere, ülkelere, kişinin tecrübe ve donanımına, yol,yemek,sigorta,konaklama gibi diğer imkan şartlarına  göre de  farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, aynı tecrübede, aynı firmada  Moskova şehrinde çalışan ile; Irak’ta çalışan veya, İstanbul’da çalışanla Siirt’te çalışanın, aynı tecrübede, aynı pozisyonda, kurumsal bir firma ile daha az kurumsal firmada çalışanların maaşı aynı olmaz.  Bu nedenle net olarak bir maaş söylenemeyeceği için, yukarıdaki gibi aralıklar ile ifade edilir. Minium ve maksimum değerleri bilmek, mesleğin çalışma şartları ve hayat konforu açısından size fikir verecektir. 1500 tlye çalışan yeni mezun mimar mühendis olduğu gibi, 3000 tlye çalışan yeni mezunlarda bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıllık tecrübesiyle 4000-5000  tl alan mimar mühendisler olduğu gibi aynı tecrübeye sahip olup 20000-30000 tl alanlar da vardır.

Özel Sektörde Maaşı Etkileyen Faktörler:

  • Tecrübe (Yüksek Tecrübe= Yüksek Maaş)
  • Yaş (Çok doğru olmasa da, bazen etkili olabilmektedir.)
  • Çalışılan Firma (Firmaların maaş skalaları önemli etkendir.)
  • Çalışılan Pozisyon (Aynı firmada aynı tecrübede, pozisyona bağlı farklılıklar olabilir, daha üst düzey pozisyon daha yüksek maaş alır, şantiye çalışanları; kısmen ofisten daha yüksek maaş alabilir, aynı ofiste, planlama müh. benzer tecrübede proje mühendisinden yüksek maaş alabilmektedir. )
  • Çalışana sağlanan mesai şartları ve sosyal imkanlar (Bir firma 2500 tl maaş + yol + yemek + özel sigorta + ev verebilir, diğer firma 3000 tl verir ama sigortayı asgariden yapar)
  • Çalışılan şehir, ülke (Aynı firma, aynı pozisyon, Moskova-Irak maaşları farklıdır, Bkz: Enka)
  • Mezun olunan üniversite (Mezun olunan üniversite, doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler, üniversitenin seçkinliği size daha yüksek maaşlı kapılar açabilir.)
  • Yabancı Dil (Firmanın bu şartı aradığı durumda, bilenle bilmeyen bir olmaz)
  • Yüksek Lisans ( Yüksek lisans daha fazla tecrübe ve bilgi dolayısı ile daha yüksek maaş olabilmektedir. Enka, İş Bankası gibi  gibi kurumsal firma ve kurumlarda, kamuda, yüksek lisans maaş artışı demektir.)
  • Yurtdışı Tecrübesi (Farlılık yaratan bir etkendir)
  • Çalışılan alandaki diğer yetkinlikler (program bilgisi, eğitim vb.)
  • Referenslar ( Halk dilinde torpil denilmektedir.)
  • Kişisel Beceriler ( Başlıcası tabir-i caizse; kendini nasıl sattığınızdır. Bunun dışında iletişim gücü, takım çalışmasına yatkınlık, pratik düşünme ve hareket edebilme, ikna yeteneği vb. çeşitli pozisyonlarda önem arzettiğinden kişiyi seçkin kılıp yüksek maaş almasına yardımcı olabilir.

 

 Orman Mühendisliği Atama Puanları

Orman mühendisleri kamuda çalışabilir. Devlette görev almak için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmek gerekir. Yeterli puanı elde ettikten sonra merkezi atama ya da açıktan alımlarla mesleğini icra edebilir. Gerekli önemin verilmesinin ardından son dönemlerde bu bölümde istihdam artmıştır. Atanma puanları genelde 85 ve üzeridir.

 

Orman Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

puan tablosu güncellenmektedir.

  Elektrik Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Harita Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Metalurji Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/muhendislik-maaslari

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS