-

‘Rant Yerlerini Riskli Bölge İlan Ediyorlar’

Yazar:

12.10.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

‘Rant Yerlerini Riskli Bölge İlan Ediyorlar’

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


DHA’nın haberine göre, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi CHP’li Öz, rant yerlerinin riskli bölge ilan edilip imar planlarının değiştirildiğini savunarak “Yasayla deniyorlar, olmuyor. Hukukun etrafından dolaşmaya çalışıyorlar, tutmuyor. Şimdi hukuku ve kent planlamasını tümüyle yok etmeyi deneyerek, rant yerlerini riskli bölge ilan etmeye ve imar planlarını yanlış biçimde değiştirmeye kalkıyorlar. Açıkça kent yapısına aykırı, mimarinin ve şehirde yaşama hakkının ihlali olan, belli şirketlere rant alanı açmaya dönük adımları başka illere de sarkabilir. İzmir başta olmak üzere, birçok büyükşehirdeki polis okullarının, yurt, polis evleri ve sosyal tesislerin durumu artık daha fazla önem kazandı. Yeni büyükşehirlerdeki kritik konumdaki kamu binaları ve arazilerinin durumunu da yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Okul arazisinin belli firmalara devri ve imar planındaki değişiklikler şüpheleri arttırmıştır”

Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun üzerinde bulunduğu arazinin hangi süreçlerden geçtiğini anlatan Öz, “17 ve 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonlarını konu edinen iddianamede de adı geçen, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu hakkındaki usulsüz ve hukuka aykırı olduğu savunulan tasarruflar sonrasında gelişen 9/10/2014 tarihinde kapatılmasına dair karar, okul arazisinin belli firmalara devri ve imar planlarındaki değişiklikler konusundaki şüpheleri arttırmıştır. Basına da yansıyan bilgilerde görüldüğü üzere, İstanbul’un en değerli arazilerinden birine kurulu olan bahse konu Meslek Yüksek Okulunun, “Cengiz Aktürk’ün başında olduğu ve Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu öne sürülen Bosphorus 360’ın, araziyi KİPTAŞ aracılığıyla devralma hazırlığı yaptığı yönündeki iddialar”, yolsuzluk soruşturmasında geçen tespitler üzerinden yürütülmüştür. Devamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgeyi afet riskli alan ilan edilen alanın Etiler Polis Meslek Okulu arazisiyle birlikte polis lojmanı yapılması karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiği belirtilmiştir. Ayrıca, arazinin Bosphorus 360 şirketine değerinin çok altında ihalesiz verildiği iddia edilmiştir. Bu süreçte arazi ticaret merkezi ilan edildi. Arazi için 2.5 emsal inşaat izni verilirken yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat hakkı tanındığı ifade edildiği, alan için yüksekliğin serbest bırakıldığı ve yeni imar planında AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verildiği ifade edilmiştir” diye konuştu.

“İhale edilmeden usulsüz bir şekilde alınabilmesi için fikir yürütüldü”

Etiler Polis Okulu arazisinin ihale edilmeden usulsüz bir şekilde alınabilmesi için fikir yürütüldüğünün tespit edildiğini belirten Öz, “Sosyal medyaya da yansıdığı kadarıyla, yolsuzluk konulu fezlekelerde anılan bahse konu araziyle ilgili kamu görevlileri ile siyasetçilerin ve belli şirket yöneticilerinin görüştükleri, “henüz protokolü imzalanırken KİPTAŞ’a ve örgüt üyelerine devletin üst kademelerinin talimatı ile devredilmesi planlanan Etiler Polis Okulu arazisinin ihale edilmeden usulsüz bir şekilde alınabilmesi için fikir yürütüldüğü, bu konuda yardımcı olması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ile görüşüldüğü, onun da ‘çalışsınlar bana getirsinler’ dediği, ayrıca İBB Yazı İşler ve Kararlar Daire Başkanına akıl danışılacağı tespit edilmiştir. Çatalca’dan 400 dönümlük araziyi Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verecekleri, Etiler Polis Okulu’nun riskli alan ilan edilmesinin karşılığında bu arazinin rezerv alan ilan edildiği, Erdoğan Bayraktar’ın ‘konuyu Vedat ile konuşacağım’, ‘bunu halledeceğiz, halledeceğiz bak tamam…’ dedikleri tespit edilmiştir.” ifadesi yer almıştır” dedi.

CHP’li Sakine Öz, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye soru önergesi ile 12 imar sorusu sordu. Öz’ün bakanlara yönelttiği sorular, şu şekilde: “Okulu kapatan Bakanlar Kurulu Kararı sonrasında, İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksek Okulunun bulunduğu bina ve arazi hakkında nasıl bir tasarrufta bulunulacaktır?”, “İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksek Okulunun kapatılma gerekçesi nedir; okul tümüyle mi kapatılmıştır; binası başka bir yerde mi hizmet verecektir?”, “Diğer Bakanlıklar ve kamu kurum/kuruluşları ile Bakanlığınız arasında yürütülen görüşmelerde, arazi hakkındaki son kararınız nedir?”, “Bahse konu okulun yerleşik olduğu arazinin riskli alan edilmesi ve İstanbul-Çatalca’daki arazinin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne tahsisi karşılığında, bu arazinin rezerv alan ilan edilmesi yönünde bir karar alınmış mıdır?”, “Kapatılma kararı alınmış Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu arazisi hakkındaki yeni imar planında, AVM, restoran, mağaza, otel yapımına izin verilmiş midir?”, “Arazi için ne kadar emsal inşaat izni verilmiştir?”, “Araziye inşa edilecek yapı/yapılar hakkında yükseklik serbest bırakılmış mıdır; bu konuda alınmış bir karar varsa gerekçesi nedir?”, “Etiler Polis Meslek Yüksek Okulunun bulunduğu bina hakkındaki afet riski kararı ne zaman, hangi gerekçeyle alınmıştır; afet riski kararı okulun bağlı olduğu arazinin yakın çevresi için de alınmış mıdır?”, “Etiler Polis Meslek Yüksek Okulunun kapatılması kararının gerekçesi nedir? Okulun eğitim hizmetine devam edebilmesi için hangi bina ve arazi uygun görülecektir?”, “Etiler Polis Meslek Yüksek Okulunun kapatılması ve alanın yeni plan dahilinde imara açılması karşılığında, Emniyet Genel Müdürlüğüne İstanbul-Çatalca’da bir arazi tahsis edileceği yönündeki iddialar hakkında Bakanlık görüşünüz nedir?”, “İstanbul-Etiler Polis Meslek Yüksek Okulunun kapatılması kararında olduğu gibi, İzmir-Bornova Polis Meslek Yüksek Okulu ya da herhangi bir Polis Okulunun kapatılması ve arazisi ile binası üzerinde riskli alan, rezerv alan ilan etme, imar planlarında değişikliğe gidilerek AVM, rezidans, otel, mağaza yapımına izin verme yönünde bir hazırlık ya da alınmış bir karar var mıdır?”, “6 Aralık 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Büyükşehir Yasasından itibaren, ülkemizin herhangi bir il ya da ilçesinde, büyükşehir sınırları dahilinde, Polis Okulu, Polis Evi, kamp ya da diğer tesislerin bulunduğu binaların kapatılması ve arazilerinde imar planı değişikliğine gidilmesi yönünde hazırlıklar var mıdır; alınmış kararlar var mıdır?”

Kaynak : Bugün

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS