-

RESTORASYON NEDİR ?

Yazar:

27.09.2021

Kişi Okumuş

0 Yorum

RESTORASYON NEDİR ?

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Restorasyon Ne Demek ?

 

Bu terim, maddi veya maddi olmayan bir varlığı onarmak, yenilemek veya yeniden kurmak için kullanılan herhangi bir eylem veya süreci ifade etmektedir.  Restorasyon çoğunlukla bozulma meydana geldiği zaman veya bir çeşit hasar sonrası yapılmaktadır ve bir yapıyı eski haline döndürmeyi amaçlar.

 

Restorasyon Nasıl Yapılır ?

 

İlk olarak restorasyonun başlaması için kesin alınması gereken izinler ve belgeler alınmalıdır. Restore edilecek yapının ve döneminin eski belgeleri incelenir, şu anki hali röleve ile belirlenir ve yapının aldığı hasara göre neler yapılacağı listelenecek hale getirilir. Yapının tüm belgeleri Eski eserler kurumu bağlantısında değerlendirilip ve ardından ne yapılacaksa eksiksiz toparlanma, belgelerle kesin hale getirilir. Restütatör ile birlikte alınan izinler aracılığıyla restorasyon yapılmaya başlanır.

Restorasyon yapımında ilerlenecek her aşama Eski eserler kurumu denetimi onayından sonra bir sonraki aşamaya başlanır. Bu aşamalarda yanlış bir imalat yapılmış ise temizleme tekniği uygulanarak düzeltme yapılır.

Peki restorasyon projesi nasıl hazırlanır ? Restorasyon projeleri, mimarlar tarafından hazırlanmaktadır. Mimar, röleve ile uygulanan çalışmalarda, yapı bozulmayacak şekilde iyi bir hal alması için çalışmalar sürdürür. Projeye başlamadan önce araştırmalar yapılır ve çıkabilecek problemleri incelenir. Yapı, ardından röleveye göre hazırlanır.

Çalışmalar öncesi yapının neden bozulma yaşadığı öğrenilmesi gerekir. Daha sonra yapının bütünlüğünü korunması halinde bozulmayı önlemek için olması gerekenler planlanır. Uygulanacak çalışmayı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylanıp kesin hale getirir. Restorasyon tekniklerinde ise sağlamlaştırma, yenileme, yeniden yapma, bütünleme, taşıma ve temizleme gibi teknikler kullanılmaktadır. Binanın korunması için sağlamlaştırma tekniği en ideal tekniktir. Diğer tekniklerde müdahale artmaktadır. Yapı hasarlı ise diğer tekniklerde rahat bir şekilde uygulanabilmektedir.

Mimari restorasyon bölümü de bir yapının özelliklerini, şeklini ve karakterini inceler. Hatta yapının dönemlerindeki yapılara bakılarak eksik özelliklerini de ortaya çıkarabilmektedir. Bu bölüm, kültürel ve doğal mirası korumayı hedefler.

 

Restitüsyon Nedir ?

Bir yapının uzun bir yaşam döngüsü bulunmaktadır ve bu döngüde binanın başına gelen her olay restitüsyonun birer parçasıdır. Değişikliğe uğramış, bir bölümü yıkılmış veya yok olmuş parçaların ilk zamandan veyahut belirli bir zamandan, yapıdaki izlerden, yapıya ait fotoğraf gibi tanıklık eden belgelerden faydalanarak oluşturulan plan, görünüş çizimlerle veya maketle anlatıma restitüsyon denmektedir. Röleve çalışmasını temel alan, uzun ve bilimsel bir çalışmadır. Tamamen uzmanlarla beraber çalışılması gerekmektedir.

 

Restorasyon Terimleri

 

Burada restorasyon ile alakalı önemli kelimelerin ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz.

  • Renovasyon : Kelime anlamı olarak ‘’yenileme’’ anlamına gelen renovasyon, yapının herhangi bir kısmını korunma çerçevesinde yenileme işlemine denmektedir.
  • Rekonstrüksiyon : Bir yapının kopyasını yaparak o yapıyı tekrardan inşa etme işlemidir.
  • Konservasyon : Yapı, heykel ve resim gibi eserlerin zaman içerisinde çürümeden, bozulmadan zarar almasını engelleme veya koruma işlemine denmektedir.
  • Kentsel sit : Mimari, tarihi, estetik gibi özelliklere sahip ve bir arada bulunan yapıların, tek tek kazandıkları değerden daha fazla değere sahip olan bulundukları alanlardır.
  • Kagir : Taş ve tuğladan yapılmış olan yığma malzeme veya yığma yapıdır.

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS