-

Rota Teknik’den “İlk Yerli Servo Hidrolik Deprem Simülatörü”ne Büyük Katkı

Yazar:

19.08.2013

Kişi Okumuş

0 Yorum

Rota Teknik’den “İlk Yerli Servo Hidrolik Deprem Simülatörü”ne Büyük Katkı

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


İTÜ öğretim görevlileri ve Rota Teknik A.Ş. çalışanları

Türkiye Deprem Vakfı’nın “Depreme Duyarlı Olmak” projesinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü “Gezici Deprem Simülatörü Uygulaması”nı hayata geçirmişti. Son olarak 2012 yılında Bosch Rexroth Ana Bayisi ROTA TEKNİK A.Ş. işbirliği ile faaliyete geçirilen 6 Serbestlik Dereceli ve 3 Eksenli ilk yerli Servo Hidrolik Deprem Simülatörü (Sarsma Platformu), İ.T.Ü. İnşaat Fakultesi – Su Yapıları Laboratuvarı’nda faaliyet gösteriyor. Geliştirilen bu deprem simülatörü, inşaat teknikleri ve malzemelerinin geliştirilmesi için yapılacak bilimsel araştırmalar, yeni inşaat tasarımlarının doğrulanması ve eski yapıların iyileştirilmesi çalışmalarında kullanılıyor.

Bir deprem ülkesi olan Türkiye‘de, bina ve altyapıların depreme dayanıklı olarak tasarlanıp inşa edilmesi, hasarların en aza indirilmesi acısından büyük önem taşıyor. Deprem sonrasında altyapı ve ulaşım ağlarının ayakta kalabilmesi ve işlevlerini sürdürebilmeleri için bu yapıların tasarımında dikkat edilecek kriterlerin de belirlenmesi gerekiyor.

6 serbestlik dereceli ve 3 eksenli ile yerli servo hidrolik deprem simülatörü

Bu amaç doğrultusunda ROTA TEKNİK A.Ş. ve İ.T.Ü.’nün ortaklaşa çalışmalar yürütüp Nisan 2012’de faaliyete geçirdiği simulatör, Türkiye‘de bu özellik ve boyuttaki 6 serbestlik dereceli, 3 eksenli hareket kabiliyetine sahip ve servo hidrolik tahrikli ilk yerli uygulama bir sarsma platformudur. Bilimsel araştırma projelerinde kullanılacak olup, büyük boyutlu yapısal birimlerin ölçekli maketleri teste tabi tutulacaktır. Platformun numune taşıma kapasitesi 3000 kg olup, aynı zamanda geçmişte vuku ulan tüm deprem kayıtlarının yüklenip simüle edilebildiği bir elektronik kumanda ve kontrol sistemine sahiptir. Dolayısıyla bu simülatöre gerçekleşmiş bir depremin verilerini girerek sonuçlarını görebilmek mümkün olmaktadır. Ya da belli bir bölgede gerçekleşmesi ihtimali bulunan bir depremin verileri girilerek, o depremin sonuçlarının ne olabileceği karşılaştırmalı olarak gözlenebilmektedir.

Rexroth Marka Hidrolik Tahrik ve Kontrol Teknolojileri Kullanıldı

Deprem sonrasında altyapı ve ulaşım ağlarının ayakta kalabilmesi için yol, köprü, baraj, bina, sualtı tüneli, su tankları, liman, iskele vb. su yapılarının değişik şiddetlerdeki sarsıntılara karşı statik, dinamik, mekanik dayanımlarının test edilmesi hayati önem taşıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek için ROTA TEKNİK A.Ş. ve İstanbul Teknik Üniversitesi‘nin ortak çalışması sonucunda hayata geçirilen ilk yerli servo hidrolik deprem simülatörü de ağırlıklı olarak Bosch Rexroth ürünleri kullanılarak geliştirildi.

Mekanik, hidrolik, elektrik – elektronik tüm tasarım ve imalatı Rota Teknik A.Ş. tarafından gerçekleştirilen paltform 4 adet düşey, 4 adet yatay toplam 8 adet servo hidrolik silindirin koordineli hareketleri ile X,Y,Z eksenlerinde dönme ve öteleme hareketi yapıyor. Bu hareketlerin kombinasyonu ile deprem kayıtları birebir simule ediliyor. Başlangıçta, deprem simülasyonu öncesinde yazılım ara yüzünden önceki depremlere ait kayıtlar giriliyor. Servo kontrolör kapalı cevrim kontrol yaparak, servo silindirlere kumanda etmek suretiyle deprem kayıtlarını simule edecek şekilde tablanın X,Y,Z eksenlerinde koordineli öteleme ve dönme hareketleri yapmasını sağlayarak amaca ulaşıyor. Bu sarsma tablasında yüksek performans, kalite ve güvenirlilik sağlayan en önemli unsurlardan biri olan Rexroth marka hidrolik tahrik ve kontrol teknolojileri kullanıldı.

kaynak: haberler.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : , , , ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS