-

“Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan” Rehberi Yayınlandı

Yazar:

27.05.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

“Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan” Rehberi Yayınlandı

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Kentsel dönüşüm sürecindeki vatandaşları, başta mimari ve teknik olmak üzere, karşılaşacakları temel konu başlıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmek amacıyla İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) ve Türk Ytong işbirliğinde hazırlanan “Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan” Projesi, Kadıköy pilot bölge çalışması ile başladı.

Çalışma kapsamında yayınlanan ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacak olan 97 sayfalık Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Rehberi, toplam 15 yıllık bir süreçte riskli yapı stasündeki yaklaşık 12 bin binanın yenileneceği Kadıköy’de yaşayan vatandaşlardan alınan görüşler ışığında hazırlandı. İstanbulSMD üyesi mimarların ve konusunda uzman teknik insanların katkılarıyla hazırlanan rehberin tüm içeriğine www.kentseldonusumehazirlan.cominternet sitesinden de ulaşmak mümkün.

Kentsel dönüşümün tanımından, ilgili kanunlara, sürece dahil olan kamu ve özel sektör temsilcilerinin görev ve sorumluluklarından, projelendirme, sözleşme aşamalarına kadar kentsel dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını özetleyen Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan rehberi, kritik karar noktaları için vatandaşları hakları ve sorumlulukları konusunda önceden bilgilendiriyor.

 

“Sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarına ihtiyacımız var.”

Mimarlık sektörünün ülke çapındaki en saygın sivil toplum örgütlerinden biri olan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) Başkanı Prof. Ertun Hızıroğlu, kentsel dönüşüm sürecindeki en kritik faktörün sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarının doğru projelendirilmesi olduğunu belirtti: “Başta Kadıköy olmak üzere İstanbul’un çeşitli yerlerinde kentsel dönüşüm hareketinin gün geçtikçe hızlandığını ve yoğunluk kazandığını görüyoruz. Mülk sahipleri, belediyeler, müteahhitler ve bakanlıklar arasında süregiden bu yenileme faaliyeti oldukça karmaşık ve zorlu. Öncelikli ihtiyacımızın sağlıklı ve kaliteli yaşam alanları olduğunu unutmamamız lazım. Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Projesi aracılığı ile vatandaşların mimarlık bilimiyle doğrudan ilişkiye geçtiği bu süreci elimizden geldiğince özetlemeye, onlara yol göstermeye gayret ettik…”

“Vatandaşların doğru bilgiye sahip olması çok önemli”

Yapı malzemeleri sektörünün lider markası Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, vatandaşların içinde bulunduğu sürece dair olabildiğince bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı: “Dönüşümün en üst seviyede gerçekleştiği Kadıköy’de yapılan araştırmalarda, ilçe sakinlerinin pek çok konuda bilgiye ihtiyaç duyduklarını gözlemledik. Bundan hareketle, mimarları mülk sahipleri ile bir araya getirerek, vatandaşların doğru bilgiye erişebilecekleri bir proje hazırladık. Türk Ytong için kentleşmenin nitelikli gelişimi her daim önemli konu başlıklarından biri olmuştur. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde, kentsel dönüşüm sadece İstanbul’da değil, ülke genelinde önemli bir gündem maddesi. İnanıyorum ki, Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Projesi Kadıköy ile başlayarak, pek çok il ve ilçeye yayılacak kapsamda bir bilgilendirme hareketi olacak…”

İŞ YOĞUNLUĞU YÜZDE 30 ARTTI

Türkiye çapındaki kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında en büyük çalışma sahası İstanbul. İstanbul genelinde riskli yapı tespiti yapılan bina sayısı 39.102 olup, riskli yapı olduğu onaylanan yapıların sayısı ise 38.590. Riskli yapıların 165.944 adedi konut, 24.287 adedi işyeri olmak üzere 190.231 bağımsız birimden oluşuyor. Bu yenilemenin büyük bir kısmı Kadıköy’de gerçekleşiyor. Resmi olmayan verilere göre Kadıköy ilçesinde 12 bin binanın daha riskli yapı statüsünde değerlendirilmesi bekleniyor. Hali hazırda 1200’e yakın inşaatın aynı anda devam ettiği bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 15 yıl daha süreceği tahmin ediliyor. Sürecin büyük kısmı yık-yap şeklinde ilerlediği gibi, iş yoğunluğunun%20 ile %30 arttırdığı belirtiliyor.

KISACA 6306 SAYILI KANUN

31 Mayıs 2012 tarihinde kabul edilen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, bugün halk arasında “Kentsel Dönüşüm Yasası” olarak biliniyor. Kentsel dönüşüm yasasıyla, kentlerdeki nitelikli yapı stokunun artırılması ve düzenlenmesi ile deprem, sel, toprak kayması gibi doğal afetler nedeniyle oluşabilecek büyük yıkımların önlenmesi amaçlanıyor. Kanunun esas çıkış sebebi 1999’da yaşanan Marmara Depremi. Yasa, yaşanan afetin ardından binaların risk taşıyıp taşımadıklarının tespit edilmesi, risk taşıyorlarsa güçlendirilmelerini ya da yıkılıp yeniden yapılmalarını öngörüyor.

SOSYAL MEDYADAN VE SARI IŞIK MASALARINDAN PAYLAŞILACAK

“Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan” rehberinin içeriği www.kentseldonusumehazirlan.cominternet sitesinin yanı sıra, projenin sosyal medya hesaplarından da tüm kamuoyu ile paylaşılacak. İlçenin önemli yaşam merkezlerine belli günlerde kurulacak “Sarı Işık” masalarından ise vatandaşlara bilgilendirme yapılacak.

kaynak:arkitera.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS