-

Saten Alçı Nedir?

Yazar:

28.03.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Saten Alçı Nedir?

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Saten alçı, çimento esaslı bir dolgu harcı olarak inşaat sektöründe yaygın bir şekilde kullanılır. Günümüzde iç veya dış mekan fark etmeksizin binalarda geniş bir kullanım alanına sahip olan saten alçı, duvarda pürüzsüz bir yüzey elde edilmesi için uygulanır. Her tadilat işleminde olduğu gibi saten alçının da hazırlanışında ve duvara uygulanışında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır.

Saten Alçı Nedir?

Saten alçı çimentodan üretilen dolgu harcı ve kimyasal katkılı yüzey kaplama malzemesi olarak kullanılır. Duvarda meydana gelen boşlukları kapama ve estetik açıdan pürüzsüz bir duvar elde edilmesi için saten alçı kullanılır. İnce yapısı sayesinde özellikle iç mekanlarda kullanılan saten alçı duvarda pürüzsüz ve dümdüz bir yüzey görünümü elde edilmesini sağlar.

Saten Alçı Nasıl Hazırlanır?

Saten Alçı Nasıl Hazırlanır?

Saten alçı hazırlanışı oldukça basittir. Büyük duvarlarda uygulaması zor olan saten alçı hazır bir şekilde satılır. Saten alçı, çimento esaslı kimyasal bir tozdur ve un şeklinde görünür. Su ile karıştırılması gereken saten alçı böylelikle yumuşak bir kıvama getirilir. Bir mala veya spatula yardımı ile duvara sürülen saten alçının hazırlanışında uygulama yüzeyine göre alçı – su karşımı yapılmalıdır.

Saten Alçı Nasıl Yapılır?

Saten alçı uygulama konusunda ustalık gerektiren bir iş olduğu söylenmelidir. Çünkü büyük duvarlarda saten alçının düz ve pürüzsüz bir görünüm kazanması zahmetli bir iş olduğundan en iyi sonuçlara ulaşılabilmesi için deneyim gerekir. Saten alçı ustaları, kağıt gibi pürüzsüz bir duvar oluşturmak için bu materyali kullanırlar. Su terazisi yardımıyla duvarın düzgünlüğü kontrol edilir ve gerekli yerlerde uygulamalar yapılır. Bu yüzden en estetik ve kaliteli görünüme ulaşılabilmesi için saten alçı uygulamalarında 150, 180 ve 220 numara zımparalar da kullanılabilir.

Saten Akçı Karışım Oranı Nedir?

Saten alçı karışım oranını belirlemek için uygulama yapılacak duvarın büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Duvardaki uygulama alanına göre saten alçı karışım oranı ayarlanabilir. Saten alçının çok sulu olmaması ve hamur kıvamına gelecek kadar suyla karıştırılması yeterlidir.

Duvara Alçı Nasıl Çekilir?

Duvara alçı uygulaması öncesinde yüzeyin alçıya hazır hale gelmesi son derece önemlidir. Bunun için uygulama yüzeyinin sağlam olmasına dikkat edilmeli ve toz, kir ve gevşek sıvalardan arındırıldıktan sonra şu işlemler yapılmalıdır:

  • Uygulama yüzeyi deliksiz olmalı ve beton çıkıntıları kırılmalıdır.
  • Yüzey kuruysa nemli hale getirilir ve direkt güneş ışığı gören yerlerde suyla ıslatılır.
  • Saten alçıdan önce sıva alçısı yapılır.
  • Boydan boya son kat saten alçısı çekmek için duvarın pürüzsüz olması önemlidir.

Bu kriterlere dikkat eden ustalar, duvar boyanmadan önce son kat dolgusu olarak saten alçı uygulaması yapabilir. Terazi yardımı ile duvarın düz olup olmadığı kontrol edilebilir.

Alçı Kaç Saatte Kurur?

Saten alçı kuruma saati, ustanın duvarda uyguladığı kalınlığa bağlıdır. Yani saten alçı ne kadar kalın seviyede uygulanırsa kuruması o kadar uzun sürer. Bunun yanı sıra saten alçı kurumasında ortamın sıcaklığı ve saatin kaç olduğu da önemlidir. Ortalama olarak saten alçının kuruma süresi ev içinde uygulandıysa birkaç saat içinde tamamlanır. Alçı kurudukça rengi değişir ve ilk uygulamadakinden farklı bir görünüme kavuşur. Bu sayede saten alçının rengi kurudukça değiştiği için renginden kuruma zamanı rahat bir şekilde anlaşılabilir.

Saten Alçı Hangi Yüzeylere Uygulanır?

Saten Alçı Hangi Yüzeylere Uygulanır?

Saten alçı uygulama yüzeyleri, işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. Duvarda düzgün ve pürüzsüz bir görünüm oluşturmaya yarayan saten alçılar şu yüzeylere uygulanabilir:

  • İç mekandaki duvarlara
  • Dış duvarlara
  • Tavana
  • Kaba sıva ve ince sıva atılmış yüzeylere
  • Brüt beton ve tavan yüzeyleri

Ancak genelde saten alçı kullanımı iç mekandaki yüzeylere uygulanır. Dış mekanda tadilat ve tamirat yapılacaksa tamir sıvaları tercih edilmelidir. Astar boyadan önce saten alçı uygulanan yüzeyler daha düz ve pürüzsüz bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur.

Saten Alçı Sarfiyatı 1 M2 De Ne Kadar?

1 metrekarede kullanılan saten alçı miktarı ortalama olarak 1 kilogram kadardır. İnce bir yüzey olduğu için düzgün bir duvar oluşturmak ustalık gerektiren bir iştir. İnce bir tabaka halinde uygulanan saten alçı, bu nedenle işlem sırasında ustalık gerektiren bir tadilat malzemesi olarak kullanılabilir.

1 Kg Saten Alçı İle Kaç M2 Duvar Yapılır?

1 kilo saten alçı ile kaç metrekare duvar yapılacağı konusunda da ortalama miktardan söz edilebilir. Eğer 1 milimetre kalınlığında bir alçı uygulaması yapılacaksa 1 kilo saten alçı kullanıldığında 1 metrekare duvar sıvanır. Yüksek yapışma ve mukavemet gücüne sahip saten alçıya dayanıklı zemin oluşturduğu için boyacılık sektöründe son kat alçısı da denir.

Saten Alçı Zımpara Nedir?

Saten alçı zımpara kullanılmadan sürülmemesi gereken bir duvar kaplama malzemesidir. Nitekim saten alçının duvarlarda kullanılma amacı pürüzsüz ve düz bir yüzey elde etmektir. Boyadan önce duvara uygulanan saten alçının pürüzsüz görünebilmesi için 150, 180 ve 220 zımparalar kullanılarak duvarın pürüzsüz hale getirilmesi gerekir. Böylelikle duvardaki çıkıntılar ortadan kaldırıldıktan sonra saten alçıyla estetik bir uygulama yapılabilir.

Saten Alçı – Alçı Sıva Arasındaki Fark

Saten alçı ve alçı sıva arasındaki temel fark uygulamanın ince olmasıdır. Toz şeklinde olan her iki materyal arasında saten alçı daha ince yapıdadır ve duvarda pürüzsüz bir kullanım avantajı sunar. Saten alçı bu yüzden yapılarda genellikle iç mekanda kullanılırken alçı sıva ise dış mekan duvarlarında tercih edilir.

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS