-

Torunlar GYO’dan kaza ile ilgili açıklama

Yazar:

07.09.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

Torunlar GYO’dan kaza ile ilgili açıklama

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


İSTANBUL bir iş kazası faciasına sahne oldu. Bu kez adres Mecidiyeköy’deki bir rezidans. 32’nci kattaki asansör, içindeki işçilerle birlikte yere çakıldı. Olayla ilgili 8 kişi gözaltına alındı.

SAAT 19.45 sıralarıydı. Mecidiyeköy’de yıkılan Galatasaray’ın Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı rezidansta çalışan işçiler mesailerini tamamlamıştı. İşçilerin Torunlar Center inşaatından ayrılmak için bindikleri asansör sonları oldu. 42 kat projeli olan ve 36 katı tamamlanan inşaatın 32’nci katından asansör, henüz belirlenemeyen bir nedenle zemine çakıldı. İşçileri kurtarmak için sağlık ekipleri, itfaiye, AFAD, AKUT çalışma başlattı. Ancak 10 işçinin cesedine ulaşıldı.

İŞÇİLER: ASANSÖRLER BAKIMSIZDI

Kaza sonrası işçi yakınları olay yerine akın etti. Bazı işçi yakınları sinir krizleri geçirdi. Olay yerinde bekletilen ambulanslarda fenalaşan işçi yakınlarına müdahale edildi. İnşaatta çalışan işçiler ise asansörlerin bakımsız olduğunu iddia etti. İşçilere mezar olan asansörün ray kopması sonucu düştüğü dile getirilen iddialar arasında.

ŞİRKET SORUMLUSU 8 KİŞİ GÖZALTINDA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olay yerine gitti ve incelemenin ardından şunları söyledi: “Bir kaza olarak hiçbir zaman kabul edilebilmesini düşünmüyoruz kaza olmaması lazım. 32’nci kattan bir asansörün boşluğa düşmüş olması işçi kardeşlerimizle birlikte elbette tedbirler noktasında nelerin eksik olduğunu sorgulamamızı icap ettiriyor. Asansörün içinde inşaat malzemesi olduğu görülüyor. İş güvenliği açısından hangi kusurların olduğu adli makamlar tarafından açıklanacaktır. Saat 19’da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. İtfaiyeye gelen ihbar 19.45. Dolayısıyla iş saatinin, çalışma saatinin dışına taşmış. Hayatını kaybedenlerin hak hukuku, ailelerin hak hukuku, mutlak suretle kusuru ihmali kim varsa ortaya çıkarılacaktır. İnşaatın sorumlusu olan adli makamların değerlendirdiği 8 kişi gözaltında.”İstanbul Valiliği asansör kazasında ölen işçilerin isimlerini açıkladı. İsimler şöyle: 1. Tahir KARA 2. Hıdır Ali GENÇ 3. İsmail SARITAŞ 4. Bilal BAL 5. Cengiz TATOĞLU 6. Murat  USTA 7. Menderes MEŞE 8. Vahdet BİÇER 9. Ferdi KARA 10. Cengiz BİLGİ

15 gün önce arıza yapmış

İddiaya göre asansör 15 gün önce arıza yaptı. Şantiye şefi bunun üzerine durumu yönetime bildirdi. Ancak asansörün tamiri için ödenek ayrılması beklenirken bu kaza meydana geldi.

TORUNLAR’DAN AÇIKLAMA

Kaza ile ilgili Torunlar GYO’dan bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada inşaat ve tüm faaliyetlerin durdurulduğu belirtildi.

İşte o yazılı açıklama:

“Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızdaki ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle gerçekleşmiş olan elim asansör kazası ile ilgili bilgilendirme:

1.Bu kaza ile ilgili adli soruşturma derhal başlatılmıştır. Sonuçlarını en yakın takipçisi olarak izleyeceğiz.

2. Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir.

3. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır.

4. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir.

5. Konunun gerek teknik ayrıntısı gerekse bütün yönleriyle bilgilendirilmek üzere bugün saat 10.30’da Dedeman Hotel‘de kurumumuzca bir basın toplantısı düzenlenecektir. Ayrıca yarından itibaren iki saat aralıklarla gerekli bilgilendirme yapılacak, gelişmeler medyamız, kamuoyu, rahmetli işçi kardeşlerimizin yakınlarına iletilecektir.

Saygılarımızla
Torunlar GYO”

160 metrelik 3 kule var

TORUNLAR GYO tarafından Ali Sami Yen arsası üzerinde hayata geçen Torun Center projesinde 160 metrelik 3 kule bulunuyor. 2015’in ağustos ayından tamamlanacak projenin arsa dahil yatırım maliyeti ise 1 milyar lirayı buluyor. 160 metrelik kulelerin ikisi konut, biri de ofis bloğu olarak tasarlanıyor. Proje bittiğinde kulelerde kat sayısı 42 olacak.

 

Torunlar GYO : Asansörler 30.05.2014 tarihinde kontrol edildi

 

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) asansör faciasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından muayene kuruluşu olarak yetkilendiren kişiler tarafından bahse konu asansörler 30.05.2014 tarihinde kontrol edilmiş ve mevzuata aykırı herhangi bir durum tespit edilmemiştir” denildi.

Açıklama şu şekilde:
“Şirketimizin şantiyesi gibi şantiyelerde inşaatın yapım aşamasında insan ve yük taşınması amacıyla asansörler kullanılmaktadır. Şantiyelerde yük ve insan taşımak maksadı ile kullanılan asansörler, kullanım süresi geçici olduğu için genellikle kiralama suretiyle temin edilmektedir. Şirketimiz, özellikle şantiyelerde insan ve yük taşıma amacıyla kullanılan asansörleri ithal ederek kiralayan şirketlerden biri olan Geda Major Ltd. Şti. ile insan ve yük taşıma asansörü kiralama sözleşmesi imzalamıştır.
Elim kazaya sebep olan asansörün kaldırma kapasitesi 2 bin 700 kg / 28 personeldir. Asansör teknik özellikleri itibari ile aşırı yük koruma tertibatına sahiptir, bir başka ifade ile kapasitesinin üzerinde bir yükleme yapıldığında çalışmamaktadır”

 

“30.05.2014 TARİHİNDE KONTROL EDİLDİ”
“Geda Major Ltd. Şti. ile yapılan sözleşmeye göre; asansörün montajı ve şantiye sahasında fen ve sanat kurallarına uygun şekilde eksiksiz, kusursuz ve özürsüz bir şekilde her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle mükemmel bir şekilde çalışmaya hazır bir vaziyette bulundurması gerekmektedir. Yine sözleşmeye göre asansörlerin daha önce bir başka gerçek ya da tüzel kişiye kiralanmamış olması gerekmektedir. Asansörler anılan bu sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde kiralayan şirket tarafından şantiyeye getirilmiş ve montajı tamamlanmıştır. Asansörde meydana gelebilecek arızaların anında giderilmesi ve gerekli bakım hizmetlerinin zamanında ve gereği gibi yapılmasını sağlamak üzere kiralayan şirket tarafından şantiyede her gün ve tam zamanlı olarak iki uzman personel görevlendirilmiştir. Bu uzman personeller bugüne kadar arızalara müdahale etmiş ve asansörlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca asansörlerin tabi olduğu yönetmelik çerçevesince asansörü kiralayan şirketin dışında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından muayene kuruluşu olarak yetkilendiren kişiler tarafından bahse konu asansörler 30.05.2014 tarihinde kontrol edilmiş ve mevzuata aykırı herhangi bir durum tespit edilmemiştir”

 

” ELİM KAZANIN OLDUĞU ESNADA ŞANTİYEDE TOPYEKUN ÇALIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.
“İşçilerin herhangi bir şekilde iş güvenliği eğitimine tabi tutulmadan çalıştırıldığına yönelik iddialar ileri sürülmektedir.  Bu iddiaların şirketimiz bakımından geçerliliği yoktur. Şantiyede çalışmaya başlayan bütün elemanlar, istisnasız iş güvenliği eğitimi almakta ve bu eğitimde başarılı olanlar iş başı yaptırılmaktadır. Eğitimsiz işçi çalıştırılması söz konusu değildir.  İş kanunu hükümleri çerçevesince günlük, haftalık, aylık ve yıllık toplam çalışma sürelerine kesinlikle riayet edilmektedir. İşin niteliği gereği tamamlanması gereken işler, iş kanunun izin verdiği ölçüde fazla mesai ücreti yasada emredilen şekilde ödenmek suretiyle -ihtiyaç duyulduğunda- fazla mesai yaptırılarak tamamlanmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan bir karar ile hafta sonu ve bayram tatillerinde akşam 19.00’dan sonra çalışılması çevrenin rahatsız edilmemesi maksadıyla engellenmiştir. Şirketimiz, şantiyede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öngörülen kurallara uygun davranılması konusunda talimat vermiştir. Elim kazanın olduğu esnada şantiyede topyekun çalışma söz konusu değildir. Bazı taşeronlar bir sonraki gün yapılacak çalışmaya esas olmak üzere birkaç personeliyle temizlik ve ön hazırlık çalışmaları yaptıkları düşünülmektedir. Soruşturma evresinde bu konunun netlik kazanacağını tahmin edilmektedir”

 

Aziz Torun’dan flaş açıklamalar

 

Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı rezidans inşaatında meydana gelen asansör kazasında 10 işçinin hayatını kaybetmesi üzerine şirket yöneticileri basın açıklaması yaptı.

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ve Torunlar GYO Genel Müdür Yardımcısı İnşaat ve Proje Yönetiminden Remzi Aydın tarafından yapılan basın açıklamasında asansör ve inşaat denetimlerinin sürekli yapıldığı sorumlular hakkında da adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Basın toplantısında konuşan Aziz Torun, tüm önlemlere rağmen işçilerin dikkatsiz davrandığını iddia etti. Torun açıklamasında şunları söyledi:

SİGORTASIZ KİMSE ÇALIŞMIYOR

Şirketimiz için çok üzücü bir olay yaşandı, Ali Sami Yen Stadı’nın yanındaki şantiyemizde 10 tane işçimizi kaybettik. Olayla ilgili tahkikat devam ediyor. 10 işçimizin kaybıyla ilgili gözaltında bulunan şantiye sorumlusu, blok sorumlusu ve diğer sorumlu arkadaşlar olmak üzere 9 kişi şuanda gözaltında. Biz torunlar olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının takipçisiyiz. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Bu şantiye sigortasız herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi ciddi bir eleman sayısı ile buradaki iş güvenliği ve işçi sağlığını kontrol ediyor.

BEN DE AYNI ASANSÖRE BİNİYORUM

Şirketimiz sigorta kapsamında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yakınlarına gereken her türlü yardımın takipçisi olacaktır. Biz bu konunun sonuna kadar hukuki takipçisi olacağız. Şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunun bilincinde olan bir şahısız. Bu kazayı şirketimize mal etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Şunu da ifade edeyim ki, bu asansör yük ve insan asansörü olarak tanımlanıyor. Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyede örnek daireye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekip ile ben de aynı asansörü kullandım.

ASANSÖRDEKİ ARKADAŞLAR MALZEME ÇIKARTIYORLARDI

Çünkü bu hem insan, hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2700 kilo ağırlık taşıma kapasiteli ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Bu amaçla monte edilmiştir. Kazanın meydana gelmesiyle ilgili şuanda Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişiler sahada çalışıyor. İnşaat alanında normalde 18:00’da mesaimiz bitiyor. Şantiyede çalışma saatleri hafta içi 23:00’a kadar devam ediyor. Hafta sonu ise18:00’e kadar sürüyor. Bu saatten sonra bu asansörde bulunan arkadaşların, muhtemelen tedarik amaçlı bazı malzemeleri çıkararak kullanılmış olduğunu düşünüyoruz. Dün akşam sahaya intikal ettiğimizde şantiyedeki arkadaşlar gözaltına alındığı için detaylı bir bilgiye ulaşamadık. Yanlış bilgi ile medya ciddi bir şekilde yanıltılıyor. Şantiyenin önünde, orada çalıştığını iddia eden kişiler asansörlerin bakımının yapılmadığı iddia ediliyor.

ÇALIŞANLAR DİKKATLİ DEĞİLLER

Her gün 2 tane eleman sabahtan akşama kadar sahada bulunuyor. İhtiyaç olduğunda, arıza halinde müdahale ediliyor. Dediğim gibi 10 gün evvel ben de bu asansöre bindim. Yönetim olarak bu binaya çıktığımızda bu asansör kullanılıyor. Asansörle ilgili bakımı Geda Majör isimli uluslararası bir firma yapıyor. Her gün sahada elemanları bulunuyor. Bakımlarını yapıyorlar. 16 saat iş güvenliği eğitimi almadan şantiyeye kimse giremez. Bütün çalışanlar bu eğitimden geçerek parmak iziyle şantiyeye giriyorlar. İş güvenliği ile ilgili denetimler periyodik olarak yapılıyor. Nisan ayı içerisinde bakanlık tarafından da denetim yapılmıştır. Şantiyede 1500 civarında işçi çalışıyor. İş güvenliklerine rağmen çalışanların dikkatli olmadığını görüyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Hukuki ve adli olarak gereken soruşturma yapılıyor.

Torunlar İnşaat’a beş ay önce ölen işçi için 5600 TL ceza kesilmiş

Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta 5 ay önce hayatını kaybeden başka bir işçi için Çalışma Bakanlığı’nın firmaya inşaatı durdurma cezası vermediği, firmanın işçi için 5600 TL ceza ödeyerek yoluna devam ettiği ortaya çıktı.

 

Radikal gazetesinden İsmail Saymaz’ın haberine göre, İstanbul Mecidiyeköy’de dün on işçiye mezar olan asansör faciasının yaşandığı Torunlar Rezidans’ta geçen 9 Nisan’da da 19 yaşındaki Erdoğan Polat adlı montaj işçisi aynı şekilde can vermişti.

Vanlı Toprak’ın ölümünden sonra hazırlanan iş müfettiş raporuna www.radikal.com.tr ulaştı.

Adeta dünkü faciayı haber veren müfettiş raporunda; sepeti yere çakılan monoray iskele sisteminin doğru kurulup kurulmadığını anlaşılması için gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığı, bağlantı elemanlarının bir testten geçirilmediği, kullanımına ilişkin üzerinde bir talimatnamenin olmadığı, risk değerlendirmesinin uygulanmadığı belirlendi. Ayrıca işçi Polat’ın mesleki eğitiminin olmadığı ve emniyet kemerini bağlayacak dikey yaşama hattının bulunmadığı saptandı. Tüm ölümcül ihmallere karşın; Çalışma Bakanlığı, 2014’ten itibaren inşaatlarda ‘durdurma’ cezası uygulamasını kaldırıp yerine ‘süre verme’ uygulamasına geçtiği için şirkete sadece 5 bin TL para cezası kesildiği ortaya çıktı.

Vanlı Toprak, dış cephe işinde kullanılacak çalışma sepeti kurulmaya çalışılırken, sepet bağlı olduğu yerden kopmuş, genç işçi de sepetle beraber 15. hattan düşerek can vermişti. Polat’ın ‘Etkin Hareketli Platform İmalat’ adlı taşeron şirketin çalışanı olduğu anlaşılmıştı.

Faciadan beş gün sonra şantiyeye giden Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri hazırladıkları raporda, kazaya neden olan “monoray iskele sisteminin kurulumundan sonra gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığını” saptadı.

Müfettişler faciayı haber vermiş

* Testleri yapılmamış ve montajı zemin yerine 15. katta yapılmış olan monoray iskele sistem sepetine, sepeti aşağıya indirmek için asılı durduğu 15. katta binen Erdoğan Polat, buradan sepetle birlikte düşmüştür.
* Polat’ın emniyet kemeri var, ancak kemerini bağlayabileceği dikey bir yaşam hattı yok.
* Düşen sepetin üzerinde kurulumuna ve kullanımına ilişkin bir talimatname yok.
* Monoray sisteminin kazaya sebep olan bağlantı elemanlarının testleri yapılmamış.
* Monoray sisteminin kurulum ve montajına ilişkin risk değerlendirmesi yapılmamış.
* İşçilerin yüksekten düşmesini önleyecek dikey yaşam hattı oluşturulmamış.
* Erdoğan POLAT’ın mesleki eğitim belgesi yok.
* Monoray iskele sisteminin kurulum işleri, yetkili birinin kontrolünde yapılmamış.
* Monoray iskele sistemi, doğru kurulup kurulmadığının anlaşılabilinmesi için, gerekli test ve deneyler yapılmamış.

5 bin 600 TL ceza

Yapılan inceleme sonucunda noksanlıklardan ötürü şirkete toplam 5 bin 600 TL para cezası verildi. Şirket 2013 yılında da 3 bin TL cezaya çarptırılmıştı.

Radikal’in görüştüğü bir Çalışma Bakanlığı yetkilisi, 2014 yılına kadar, noksanlıklar belirlenen inşaatlarda derhal durdurma izni verdiğini fakat bu tarihten sonra uygulamaya son verdirdiğini kaydediyor. Durdurma cezası yerine iş yerlerine bir aylık süre ve teftişe ara verme uygulamasına geçildiğini kaydeden yetkili, “Bir aylık süre geçince, doğal olarak inşaat başka bir aşamada olacağı için, süre verilen noksanlıklar kendiliğinden ortadan kalkmış oldu” dedi. Yetkili, İş Ekipmanları Yönetmenliği değiştirilerek, asansörlerin kontrolünün üç aydan bir yıla çıkarıldığını da ekledi.

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS