-

Türkiye-Ukrayna ilişkisi inşaat sektörünü etkileyecek!

Yazar:

07.08.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Türkiye-Ukrayna ilişkisi inşaat sektörünü etkileyecek!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, Türkiye’nin Ukrayna ile ilişkilerinin de önünü açabileceğini söyledi.

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya’nın ekonomik ilişkilerindeki muhtemel iyileşmenin her iki ülke için de umut verici olacağını belirterek bu durumun Türkiye-Ukrayna arasındaki diyaloğu da artıracağını vurguladı.

Çetin, “Rusya ile Türkiye’nin arasının iyileşmesi, serbest ticaret anlaşmasının (STA) yapılması veya birtakım avantajlar elde edilmesi Türkiye-Ukrayna ilişkilerini bozmaz hatta önünü bile açabilir. 3 ülke birlikte bir şeyler yapar mı? Bunu zaman gösterecek.” dedi.

Rusya’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizeleri tekrar kaldıracağı yönünde bir beklenti oluştuğunu dile getiren Çetin şunları kaydetti:

“Türkiye-Rusya ilişkilerindeki iyileşme turizmi pozitif etkileyecektir. Yaş sebze-meyve ticareti de bundan pozitif etkilenecek. İnşaat sektöründe çalışanların ülkeye gidiş gelişleri de rahatlayacak. Yeni süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 9 Ağustos’ta bir araya gelecek. Bu görüşmenin ardından bunların tamamını göreceğiz. Orada önemli kararlar alınacaktır.”

– “Hem Rusya’nın hem Ukrayna’nın hem de Türkiye’nin taviz vermesi gerekir”

Ruşen Çetin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Rusya ile STA imzalanacağını açıkladığını hatırlatarak, tarım ve demir-çelik alanında görülebilecek tıkanmalara dikkati çekti. Çetin, şöyle devam etti:

“Bütün devletlerin STA’larını, tarım ve demir-çelik konusu engeller. Türkiye’nin de yapacağı STA’larda hep bunlar engelleyici unsur olarak çıkıyor karşımıza. Karşılıklı yatırımlar ve ticaretin artması için karşılıklı tavizler verilmesi gerekiyor. Bu açıdan hem Rusya’nın hem Ukrayna’nın hem de Türkiye’nin taviz vermesi gerekir.

STA’lar kolay imzalanmıyor. Aynı şekilde Ukrayna ile de STA’ların sürekli raundları yapılıyor. Belli kalemlerde tıkanıyor. İşte, önemlisi de tarım ve demir-çelik oluyor. Rusya da tarım ve demir çelikte oldukça güçlü, aynı şekilde Ukrayna da güçlü. Şimdiye kadar hep orada tıkandık. Eğer bunlar aşılsaydı iki ülkeyle de şimdiye kadar 10 defa STA’nın imzalanması gerekiyordu.”

– “Ukrayna’daki özelleştirme dalgasında Türk firmaları için fırsatlar var”

Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Pehlivan da Ukrayna’da son 2 yılda inanılmaz hızda yapısal reform kararlarının alınıp uygulandığını ifade ederek ülkede hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi yolunda adımlar atılırken vergi kalemi ve kontrol organı sayısının azaltıldığını söyledi.

Pehlivan, Ukrayna’da yapılan reformlar sonucunda artık sıranın ülkede bulunan 3 bine yakın KİT’in özelleştirmesine geldiğini, ilk etapta özelleştirilmeye uygun olmayan bin kuruluşun tasfiye edileceğini, satılabilecek durumdaki geriye kalan 2 bin kamu işletmesinden 300’ünün ulusal güvenlikle ilgili olması ya da stratejik önemi nedeniyle özelleştirme kapsamı dışında tutulacağını bildirdi.

Ukrayna’da bin 700 civarındaki işletmenin özelleştirme sürecine alınacağını, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin mecliste devam ettiğini kaydeden Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“IMF’nin de programında yer aldığı gibi limanların, bu enerji firmalarının ve büyük kamu işletmelerinin özelleştirilmesinin önündeki yasal engeller hızla kaldırılıyor, aynı şekilde tüm tarım işletmeleri de özelleştirme kapsamına alınıyor. Başta limanlar olmak üzere Ukrayna’daki özelleştirme dalgasında Türk firmaları için büyük fırsatlar var.

Liman işletmeciliğinde deneyimli firmalarımız için Ukrayna’da yeni fırsatlar oluşurken, özellikle cari açığımıza etki eden kalemleri üreten Ukrayna’daki sanayi kuruluşları ve tarım işletmeleri de Türk iş adamlarımızın gündeminde olmalı. 25 yıl önce Doğu Avrupa’da kartlar yeniden dağılırken, Türkiye hazır değildi ama Türkiye artık eski Türkiye değil ve bölgede önemli bir oyuncu… Türk özel sektörü bu tarihi fırsatı kaçırmamalı ve Ukrayna’daki özelleştirme sürecinde yerini almalı.”

AA

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS