-

YALIN TASARIM Mimarlık imzası ile Gümüşhane Kapalı Pazaryeri projesi

Yazar:

20.11.2015

Kişi Okumuş

0 Yorum

YALIN TASARIM Mimarlık imzası ile Gümüşhane Kapalı Pazaryeri projesi

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Sinem Serhatlı, İstanbul Alman Lisesi’nde orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi almış olup, İTÜ’de Mimari Tasarım Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini devam ettirmektedir. Eğitim sürecinde ve sonrasında farklı ölçek ve yaklaşımdaki mimarlık ofislerinde çalışan Serhatlı, 2012 yılında Serhatlı İnşaat’ın bünyesinde Mimar Buket ve Turhan Serhatlı ile çalıştıktan sonra, 2014 yılında Yalın Tasarım’ı kurup çalışmalarını devam ettirmektedir. Ofis mimari tasarım sürecinde, mimariye ait tüm ana karar ve detayların en başından sonuna kadar tasarlanması, çağdaş mimarinin izinde çevre ile ilişkilenen, uygulanabilir, ekonomik, fonksiyonel, yalın, net ve kararlı çizgilerle tanımlanan mimari bir kimlik oluşturmayı prensip edinmiştir. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren Yalın Tasarım, spor yapıları ile başladığı mimari kariyerine konut, konaklama, ticari yapılar gibi farklı kollarda devam etmektedir.

Gümüşhane Kapalı Pazaryeri projesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Sinem Serhatlı: Gümüşhane Kapalı Pazaryeri projesi; kapalı otopark, pazar alanı, dükkan katları ve çok amaçlı salondan oluşuyor. Gümüşhane Belediyesi tarafından yatırım programına alınan proje, şehrin merkezinde, işlek bir konuma sahiptir. Proje alanı, mevcut durumda dükkanlar ve açık pazar alanının kurulduğu bir konumdadır. Tasarım süreci öncesinde; proje alanı yerinde birçok kez incelenmiş ve Gümüşhane Belediyesi ile beraber yürütülen çalışmalar sonucu, alandaki problematik unsurların analizi yapılmıştır. Öncelikle mevcut pazar alanı değerlendirilmiş, karasal iklime sahip bu bölgede; açık pazar alanı kullanımının zorlukları, pazarcılara ait araçların alandaki plansız yerleşim ve yüklemeleri, pazar alanına gelen kullanıcıların park problemi yaşamaları gibi faktörler mevcut pazar alanının sorunları olarak belirlenmiştir.

“Gümüşhane’de sosyal ve ticari alanların yetersizliğini de göz önünde bulundurduk”

Pazar alanına ait değerlendirmeler haricinde, üniversite nedeniyle şehirde artan genç nüfusa hizmet edebilen, sosyal ve ticari alanların yetersizliği de göz önünde bulundurularak proje çalışmalarına başlanmıştır. Gümüşhane Kapalı Pazaryeri projesinde yoğun yapılaşmanın içinde, şehrin nefes alan bir odağı olabilecek, kamusal kullanımı destekleyen bir yapı oluşturmayı hedefledik. Çalışma alanının eğimli olması, yön ve iklim şartları, parsel çevresindeki ulaşım yolları ve yapının çevresindeki tarihi konaklar, proje tasarım sürecinde bizleri yönlendiren faktörlerden olmuştur. Proje alanın işlek bir noktada konumlanması ve pazar işlevi de göz önünde bulundurularak, yapılacak yapının çevrede yaşayanlar tarafından kolayca benimsenip kullanılabilmesi ve içine dönük kapalı bir tesis yerine; iklim koşullarının elverdiği kadarıyla yarı açık kamusal alanlardan oluşan, çok işlevli ve aktif olarak kullanılabilen bir tesis yapma fikrini benimsedik. Bu doğrultuda, yapı yoğunluğunun olduğu bu alanda, yapıyı hafifletmek için geri çekilerek küçülmek, oluşturulan teras alanları ile kamusal kullanımı arttırmak ve beton ağırlıklı çevrede, yapıyı yeşil alanlar ile desteklemek fikri ana yaklaşımı oluşturmuştur.

“Tarihi konakların, yapı yoğunluğu arasında kaybolması durumuna dikkat ettik”

Proje alanı çevresindeki tarihi konakların, yapı yoğunluğu arasında kaybolması durumu da göz önünde bulundurularak, yapı konakların perspektifini genişletecek şekilde, o alanda açılı olarak geri çekilmiş ve yine konaklarla ilişkili olan yol ile bağlantısı sağlanan alanda, meydan düzenlemesi yapılarak seyir ve dinlenme alanı oluşturulmuştur.

“Pazarın olmadığı günlerde, pazar yeri otopark olarak değerlendirilecek”  

Yapının, kullanım ve erişilebilirliğini sağlamak adına, arazinin eğiminden faydalanarak birçok faklı noktadan giriş düzenledik ve farklı yollardan bu kamusal yapıya erişim sağladık. Araç girişi ve yol kotundan sağlanan pazaryeri girişi, en işlek yoldan beslenecek şekilde konumlandırıldı. Pazarın olduğu günlerde, pazarcılara ait araçlar belirli saatlerde alana bu yoldan girebilecek ve mal yerleşimi yapabilecektir. Pazarın olmadığı günlerde ise; pazar yeri otopark olarak değerlendirilecektir.

“Projemiz dükkan, kafeterya ve çok amaçlı salon ile fonksiyonellik kazanıyor”

Dükkan katları da, pazarı destekleyen ve yapının işletme giderlerini karşılayıcı unsurlar olarak hizmet vermek üzere planlanmıştır. Pasajı, pazar alanını ve kamusal teras alanlarını desteklemek adına bir kafeterya da projeye eklenmiştir. Çok amaçlı salon katı ise; toplantı, okul etkinlikleri gibi aktivitelerin yapılabileceği ve tesisin diğer kısımlarından bağımsız olarak çalışabilecek şekilde planlanmıştır. Bu şekilde etkinlikler, pazar alanı ve dükkanların yoğun sirkülasyonundan bağımsız şekilde düzenlenebilecektir. Yapının tüm katlarını bağlayan iki adet çekirdek, otopark katından çok amaçlı salon katına kadar erişimi sağlamaktadır. Yapıda oluşturulan teraslar, güneydoğu yönünde dağ manzarasına bakacak ve birbirleriyle görsel ilişki kuracak şekilde planlanmış, farklı katlardaki farklı kullanımların okunabildiği yaşayan kamusal alanlar oluşturmak hedeflenmiştir. Bölgeye uygun bitkiler seçilerek, yapının yeşil alanlar ile çevrelenmesi sağlanmış ve bu şekilde teras alanları zenginleştirilmiştir. 1. kattaki teras alanı, pazar alanın devamı olabilecek nitelikte ve tekstil ürünlerinin veya yöresel ürünlerin satılabileceği, kermes gibi etkinliklerin düzenlenebileceği bir alan olarak tasarlanmıştır. 2 ve 3. kattaki teras alanları kafeterya ve çok amaçlı salondaki farklı etkinliklere hizmet etmek üzere planlanmışlardır.

Gümüşhane Kapalı Pazaryeri Projesi

İşveren: Gümüşhane Belediyesi

Mimari tasarım: YALIN TASARIM Mimarlık Hizmetleri

Tasarım ekibi: Sinem SerhatlI, Buket Serhatlı, Onur Aygenç

Uygulama projesi: Sinem Serhatlı, Buket Serhatlı, Yılmaz Taha Sezgin

Uygulama projesi Danışmanı: Turhan Serhatlı

Görselleştirme: Onur Aygenç

Statik projesi: HYT Yapı Tasarım Mimarlık

Mekanik projesi: Prokem Mekanik Proje

Elektrik projesi: Enproje Danışmanlık Mühendislik

Peyzaj projesi: META Peyzaj Planlama

Altyapı projesi: MPK Mühendislik, Murat Pekdağlı

İnşaat alanı: 13 bin 75 metrekare

Proje tasarım Tarihi: Nisan 2015

KAYNAK: İnşaat&Yatırım

 

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS