-

Yarışma Projesi Hangi Noktaya Kadar İlerler?

Yazar:

08.11.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Yarışma Projesi Hangi Noktaya Kadar İlerler?

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Adnan Menderes Mahalle Konağı’nda düzenlenen kolokyum jüri başkanı Dürrin Süer’in konuşmasıyla başladı. Yarışma öncesi hazırlık çalışmalarına değinen Süer, değerlendirme sürecini de aktardı. Üç gün süren değerlendirme çalışmalarını ve eleme sürecini anlatan Süer, seçim yapılırken çalışanlara ve kullanıcılara nitelikli mekân tasarlanmasının dışında kamusal alan oluşturma duyarlılığına de dikkat ettiklerini söyledi.

Hüseyin Bütüner, yarışma alanının kolay görünen bir konumu olmasına karşın aslında zorlu bir yer olduğunu söyledi. Etraftan çok fazla referans alınması gereken bir konum olduğunu belirten Bütüner, yaya hareketlerinin, İzmir Bulvarı ve etraftaki mevcut dokunun dikkate alındığı tasarımların başarılı olduğunu ekledi.

“Tanımlanan program bir ilçe belediyesi için çok fazla.”

İlk soru 5. mansiyon ödülünü alan ekipte yer alan Orhan Ersan’dan geldi. Efeler Belediyesi hizmet binası için tanımlanan 30 bin metrekare ihtiyaç programının bir ilçe belediyesi için çok fazla olduğunu düşündüğünü söyleyen Ersan, jürinin programı küçültmek adına idare ile görüşüp görüşmediğini sordu. Dürrin Süer, belediye birimlerini içeren yapının 19 bin metrekare olduğunu, programı artıran kullanımların sosyal birimler olduğunu ekledi. İhtiyaç programının Efeler Belediyesi’nin mevcutta yaşadığı mekânsal sıkıntılar üzerinden doğduğunu, programın azaltılmasına dair çalışma yaptıklarını ve son uzlaşılan noktada mevcut metrekarenin ortaya çıktığını ekledi. Kerem Piker, ihtiyaç programının jüri tarafından optimize edildiğini belirtirken Ömer Yılmaz idare tarafından verilen ilk taslak programın 45 bin metrekare olduğunu ve çalışmalar sonucunda azaltıldığını ekledi.

 

Bir sonraki soru, yarışmada 4. mansiyon ödülünü alan ekipte yer alan Tamer Başbuğ’dan geldi. Başbuğ, belediye parseline komşu olan parselin mülkiyetinin belediyeye ait olmasına rağmen neden yarışma alanına dahil edilmediğini sordu. Parselin mülkiyeti ile ilgili Aydın Büyükşehir Belediyesi ile hukuki sürecin devam etmekte olduğunu ve sürecin sonuçlanmasını beklemenin belediyenin programına uymadığını belirten Dürrin Süer bu sebeple parselin yarışma alanına dahil edilmediğini söyledi.

“12 katlı bina yapıldığı takdirde ‘yarışma önerisi ile nasıl bir araya gelir?’ diye tartıştık.”

Yarışmacılardan gelen başka bir soru ise yarışma alanına dahil edilmeyen komşu parselin yapılaşma koşulları ile ilgili senaryoların nasıl dikkate alındığı oldu. Kerem Piker, azami yapılaşma hakkının kullanılacağı senaryoyu göz önünde bulundurarak tartıştıklarını söylerken Gökçeçiçek Savaşır, 12 katlı bina yapıldığı takdirde yarışma önerisi ile nasıl bir araya geleceğini düşündüklerini ekledi.

Sözü alan Tamer Başbuğ, “Tartıştınız da ne oldu? Bu tartışmalar değerlendirmeye hangi kararlarla yansıdı? Elbette her projenin artıları ve eksileri var ama tek katta bodrum çözebilecekken 4 katta çözmeyi tercih edeni nasıl değerlendirdiniz?” dedi. Bodrum kat çözümlerinin projenin değerlendirilmesinde tek kriter olamayacağını, tasarımın bütünüyle ele alındığını söyleyen Piker’in ardından Hüseyin Bütüner araziye yayılmaktansa kompakt çözümleri daha verimli bulduğunu söyledi.

 

“Yarışma ilan metinlerinde yalnızca müelliflere değil tüm ekibe yer verilmeli.”

Yarışmada 1. mansiyon ödülünü alan ekipte yer alan Evren Başbuğ, yarışma ilanlarında proje ekiplerinde yardımcıların neden es geçildiği üzerine bir soru yöneltti. Sözü alan Ömer Yılmaz, değerlendirme sonrası oluşturulan resmi kimlik tespit tutanaklarında tüm ekip üyelerine yer verildiğini ve bunun paylaşıldığını ancak basın bültenlerinde resmî belge yerine daha özet bir bilgi verilmesi yoluna gidildiğini söyledi.

5. mansiyon ödülünü alan ekipte yer alan Deniz Dokgöz, 1. eleme kriterlerinin ne olduğunu sordu ve elenen projelerin sayısının yüksek olduğunu düşündüğünü ekledi. Tamer Başbuğ, yönetmelikte birinci elemede tam yetersiz projelerin kalması gerektiğini söyledi ancak asli jüri üyesi Halil İbrahim Alpaslan yönetmelikte “tam yetersiz” gibi bir ifadenin olmadığını belirterek birinci elemeye dair yazılı maddeyi “Projeler üzerinde görüşme açılmadan oylama yapılır. Birinci elemenin oybirliği ile yapılması şarttır.” olarak düzeltti. Dürrin Süer ise ilk elemede 68 adet projeden 7 adet projenin elendiğini ve bu sayının fazla olduğunu düşünmediğini ekledi.

“Bazı problemler çözülebilecekken neden çözümsüz bıraktınız?”

Kerem Piker soru sorma rutinini tersine çevirip yarışmacılara hitap etti. Yarışmada üst turlara çıkan pek çok projeyi daha detaylı incelediklerinde çözümlerde yetersiz kaldıklarını fark ettiklerini söyleyen Piker yarışmacılara sordu: “Bazı problemler çözülebilecekken neden çözümsüz bıraktınız?”. Bunu üzerine Tamer Başbuğ, yarışma projelerinin zaten bir noktaya kadar gelebileceğini, ilerlememiş projelerin de nihayetinde eleneceğini ve bu durumun yarışmanın doğasında olduğunu söyledi. Tamer Başbuğ’a hak veren Piker, yine de verilen sürenin yarışmacılar için yetersiz kaldığına dair şüpheye düştüğünü belirtti.

Deniz Dokgöz ise yarışmanın ruhunda “Nasıl daha ileri gideriz?” diye bir kaygının olmadığını, diğer yandan da jürinin yarışmacılara “Neden daha iyi çözümlemediniz?” gibi sorular sorma hakkının olmadığını söyledi. Bunun sebebinin ise yarışma ekiplerinin ne tür koşullara sahip olduğunun jüri tarafından bilinemeyeceği olduğunu öne süren Dokgöz kendi açılarından yer görme sonrasında tüm fikirlerinin değiştiğini ve yeni önerilerini tam anlamıyla teslime yetiştiremediklerini ekledi.

 

Evren Başbuğ, kolokyumda proje odaklı gitmek gibi bir niyeti olmadığını ancak jüriye, projelerini ne noktadan zayıf gördüklerini sorabileceğini söyledi. Hüseyin Bütüner, yer bağlamı ile ilişki kurabilmiş projeleri öne çıkardıklarını, 1. mansiyon alan projenin de özgün ve kolay işletilebilir önerileriyle dikkat çektiğini ancak projenin çözümsüz kalan sosyal mekanlar sebebiyle sıralamada geriye düştüğünü belirtti.

Kolokyum, 1. ödülü alan proje ekibinden Olcay Ovalı Eyüp’ün konuşmasıyla sona erdi. Aydınlı olduğunu belirten Eyüp, tasarımı yaparken yere dair tüm verileri dikkate aldıklarını, iklim koşullarına hassasiyet ile yaklaştıklarını ve halka hitap edecek bir bina tasarlamak üzere yola çıktıklarını belirterek Efeler Belediyesi’ne teşekkür etti.

kaynak:arkitera.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS