-

Yazılım Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Yazar:

20.03.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Yazılım Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Yazılım Mühendisliği Nedir?

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle popüler hale gelen bu meslek grubu, her türlü yazılımlarla ilgilenir. Akıllı telefonlar her gün elimizde olup saatlerce vakit geçirmekteyiz ve telefona farklı aplikasyonlar yüklemekteyiz bu basit işin arkasında bile yazılım mühendislerinin parmağı vardır diyebiliriz. Kullanıcıların istekleri doğrultusunda ortaya çıkacak olan bir yazılım ürününün gereksinimlerinin, uygunluğunu, tasarımını ve yapısını inceler ve geliştirir. bir yazılım üretebilir, var olan bir tasarımı günün şartlarına uygun olarak geliştirebilir, yeni tasarımlar oluşturabilir.

Yazılım Mühendisi nasıl olunur, ülkemizde son yıllarda artan talep doğrultusunda birçok üniversitede yazılım mühendisliği bölümü açılmıştır. Lisans düzeyinde olan bu eğitim mühendislik fakültelerine bağlı olup 4 yıllık bir süreçtir. Lisans eğitimim tamamlayanlar ‘Yazılım Mühendisi’ unvanını kazanırlar.

 

Yazılım Mühendisliği Dersleri

Bilgisayar ve yazılım üzerine eğitim verilir. Bu kapsamda verilen dersler de genelde teorik olmakla birlikte yazılım programlama ve geliştirme üzerinedir. Yazılım geliştirme, sistem programlama, işletim sistemleri, algoritma analizi, sistem analiz ve tasarımı, siber güvenlik, yapay zekâ, insan-makine etkileşimi gibi mesleğe dair dersler görürler.

Yazılım mühendisliği bölümü zor mudur, bu konu ilgi ve alakaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Öncelikle bu mesleği seçen kişinin bilgisayar ve programlamaya meraklı olması, analitik düşünüyor olması gereklidir. İletişiminin güçlü olması müşterilerle kolay irtibat kurmasını da kolaylaştırır. Yenilikçi ve ileri görüşlü olması bu meslekte başarılı olmasını sağlar. Uygun kişilik özelliklerine ve ilgiye bağlı bölümün zorluğu değişmektedir.

Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisliği müşterinin istekleri doğrultusunda teknolojik çözümler ışığında yazılım oluşturur. Bu yazılımı oluştururken mühendislik bilgisinin ve sistematik süreçleri konu edinir. Bu süreci gerçekleştirirken insanların ihtiyaçlarını analiz eder ve bu ihtiyaçlara cevap arar. Nasıl bir meslek diye düşünülürse iş birliği gerektiren, analitik ve çözüm odaklı ilerleyen bir meslektir. Programcılarla çok sık beraber çalışır. Yazılımın denetlenmesi ve uygulanması sırasında programcılarla görüş alış verişi içinde bulunur. Yazılım kullanımı sonrasında oluşacak sorunlarla ve ona daire eğitimlerle ilgilenir.

Çalışma alanları içinde bilgisayarın geçtiği her alanda olabilir. Genelde ofis ortamı gibi kapalı alanlarda insanlarla etkileşim içinde çalışırlar. Test, programcılık, iş analistleri, proje yöneticiliği ve veri tabanı uzmanı olarak çalışabilir. Ülkemizde gelişen bir iş kolu olarak karşımıza çıkar. İş ilanları konusunda kendini geliştirmiş, yeniliklere açık bir mühendis kolaylıkla iş bulabilir. Gündemi ve yeni iş ilanlarını takip etmek nitelikleri gerçekleştirmek iş bulma sürecini hızlandıracaktır.

  

Yazılım Mühendisliği İş İmkânları

Yazılım mühendisliğinin iş olanakları değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte oldukça çeşitlenmiştir. Otomotiv sektörü, telekomünikasyon sektörü, bankacılık, hastane gibi alanlarda çalışabilir. Ayrıca BT teknolojisi, siber güvenlik pazarı ve yapay zeka alanında uzmanlaşabilirler. Yazılım mühendisi şu alanlarda çalışabilir; sanallaştırma ve bulut bilişim, programlama dilleri ve geliştirme, temel bilgi işlem kavramları, etik hackleme, uygulama ve web geliştirme, algoritma ve geliştirme gibi. Bu alanlarla ilgili firmalarda da görev alabilir.

Ayrıca hangi kurumlarda iş bulabilir sorusuna cevap olarak şunları diyebiliriz, yazılım üzerine özelleşmiş birçok firmada çalışma ortamı bulabilir. Büyük çaplı firmalar kendi yazılımlarını günümüzde üretme eğilimindedir ve yazılıma dair birimleri bulunur, bu alanda yeni iş kollarını beraberinde getirir. Kamuda birçok bakanlıkta programcı ve mühendis olarak istihdam edilebilir, TÜBİTAK gibi kurumlarda da çalışabilir. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Kömür İşletmeleri Kurulu, birçok üniversite kurumu da yazılım mühendisliği alımı gerçekleştirmektedir.

Akademisyen olarak yurtdışında ve yurt içinde lisansüstü eğitim alabilirler. Böylelikle üniversitelerde eğitim verebilir belli konuda uzmanlık kazanabilirsiniz.

Yazılım Mühendisliği Maaşları

Yazılım mühendisliği aranan iş kollarından biridir. İş bulma ve maaş konusunda diğer mühendisliklere göre daha şanslıdır. Kamuda ve özel sektörde çalışabilir. Özel sektörde ne kadar maaş alır özel sektörde başlangıçta daha düşük ücretle başlanır artan deneyimle birlikte maaşlar da artar. 3000-12.000 TL arasında maaşlar değişiklik gösterir.  Devlet maaşları başlangıç düzeyinde daha yüksek olup yıllar geçtikçe çok değişikliğe uğramaz. Kamudaki ücretleri çalıştığı kuruma göre değişiklik göstermekle beraber 11000-12500 TL arasında değişir. Uluslararası geçerliliği olan bu meslek dalında yurtdışında da çalışabilirsiniz. İyi bir dil bilmek bu konuda önemlidir ve yurtdışındaki maaşlar ülkemizden daha iyi durumdadır diyebiliriz. En yüksek ücretleri California, San Francisco ve Seattle gibi bu işin geliştiği yerlerde kazanabilirsiniz. Yazılım mühendislerinin büyük bir kısmı tam zamanlı çalışırken küçük bir kısım yarı zamanlı çalışmaktadır.

Yeni mezun maaşları ise asgari ücrete yakın ya da bir tık üstündedir. Her meslek dalında olunduğu gibi deneyimsiz olunması bir eksiktir. İşverenlerin tercih etmediği yeni mezunlar iş bulmakta zorlansa da bu meslekte dalında ülkemizde yeterli uzman olamaması yeni mezunların iş bulmasını kolaylaştırır.

Kamu Mühendis ve Mimar Maaşları – 2022 

Mühendis  ve mimar (1/4) 2022 ocak maaşı 11.349 TL olarak belirlenmiştir. Bu en düşük derecenin maaşıdır derece arttırkça maaş artmaktadır.  Ayrıca, maaş hesaplamasında eşi çalışmayan memura ödenen aile yardımı ile 0-6 yaş grubu 2 çocuk yardımı esas alınmıştır.

  İç Mimarlık Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  İnşaat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Peyzaj Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

Devlette Çalışan Mimar ve Mühendislerin Maaşını Etkileyen Faktörler :

  • Derece/Kademe
  • Hizmet Yılı
  • Medeni Durum (Eşin çalışıp çalışmaması)
  • Varsa çocuk ve çocuk sayısı
  • Sendika üyeliği (3 ayda 1 kesilir, 3. ayda kesilen iade edilir)
  • Görev yapılan şehir/ilçe
  • Görev yolluğu – Harcırahlar
  • Yabancı Dil Tazminatı vb.

Özel Sektör Maaşlarına Dair Açıklamalar :

Şunu belirtmekte fayda var, maaş  firmaya, kuruma, şehirlere, ülkelere, kişinin tecrübe ve donanımına, yol,yemek,sigorta,konaklama gibi diğer imkan şartlarına  göre de  farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, aynı tecrübede, aynı firmada  Moskova şehrinde çalışan ile; Irak’ta çalışan veya, İstanbul’da çalışanla Siirt’te çalışanın, aynı tecrübede, aynı pozisyonda, kurumsal bir firma ile daha az kurumsal firmada çalışanların maaşı aynı olmaz.  Bu nedenle net olarak bir maaş söylenemeyeceği için, yukarıdaki gibi aralıklar ile ifade edilir. Minium ve maksimum değerleri bilmek, mesleğin çalışma şartları ve hayat konforu açısından size fikir verecektir. 1500 tlye çalışan yeni mezun mimar mühendis olduğu gibi, 3000 tlye çalışan yeni mezunlarda bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıllık tecrübesiyle 4000-5000  tl alan mimar mühendisler olduğu gibi aynı tecrübeye sahip olup 20000-30000 tl alanlar da vardır.

Özel Sektörde Maaşı Etkileyen Faktörler:

  • Tecrübe (Yüksek Tecrübe= Yüksek Maaş)
  • Yaş (Çok doğru olmasa da, bazen etkili olabilmektedir.)
  • Çalışılan Firma (Firmaların maaş skalaları önemli etkendir.)
  • Çalışılan Pozisyon (Aynı firmada aynı tecrübede, pozisyona bağlı farklılıklar olabilir, daha üst düzey pozisyon daha yüksek maaş alır, şantiye çalışanları; kısmen ofisten daha yüksek maaş alabilir, aynı ofiste, planlama müh. benzer tecrübede proje mühendisinden yüksek maaş alabilmektedir. )
  • Çalışana sağlanan mesai şartları ve sosyal imkanlar (Bir firma 2500 tl maaş + yol + yemek + özel sigorta + ev verebilir, diğer firma 3000 tl verir ama sigortayı asgariden yapar)
  • Çalışılan şehir, ülke (Aynı firma, aynı pozisyon, Moskova-Irak maaşları farklıdır, Bkz: Enka)
  • Mezun olunan üniversite (Mezun olunan üniversite, doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler, üniversitenin seçkinliği size daha yüksek maaşlı kapılar açabilir.)
  • Yabancı Dil (Firmanın bu şartı aradığı durumda, bilenle bilmeyen bir olmaz)
  • Yüksek Lisans ( Yüksek lisans daha fazla tecrübe ve bilgi dolayısı ile daha yüksek maaş olabilmektedir. Enka, İş Bankası gibi  gibi kurumsal firma ve kurumlarda, kamuda, yüksek lisans maaş artışı demektir.)
  • Yurtdışı Tecrübesi (Farlılık yaratan bir etkendir)
  • Çalışılan alandaki diğer yetkinlikler (program bilgisi, eğitim vb.)
  • Referenslar ( Halk dilinde torpil denilmektedir.)
  • Kişisel Beceriler ( Başlıcası tabir-i caizse; kendini nasıl sattığınızdır. Bunun dışında iletişim gücü, takım çalışmasına yatkınlık, pratik düşünme ve hareket edebilme, ikna yeteneği vb. çeşitli pozisyonlarda önem arzettiğinden kişiyi seçkin kılıp yüksek maaş almasına yardımcı olabilir.

 

Yazılım Mühendisliği Atama Puanları

Çift yıllarda yapılan KPSS puanı ile kamuya alımlar gerçekleşmektedir. Yazılım mühendisliği diplomasına sahip ve memur olma şartlarını yerine getiren herkes bu alanda gerekli puanı alarak atamaya tabii tutulur. Yeni bir dal olan bu mühendislik alanında ihtiyaca yönelik alımlar gerçekleşmektedir. Genel olarak atama puanları diğer mühendisliklere nazaran daha düşüktür ki mezun sayısı da daha azdır.

Yazılım Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları

Her sene bölümün kontenjanlarıyla birlikte taban puan ve sıralamalar da değişmektedir.

puan tablosu güncellenmektedir.

  İnşaat Teknikerliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Harita Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları
  Metalurji Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Çalışma Şartları ve Puanları

 

kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/muhendislik-maaslari

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS